Градинските люлки са място за почивка на вилата или на село. На тях човек може да си направи една следобедна дрямка, а в края на жаркия ден да почете книга например. Нека Ви разкажем на кое да обърнете внимание, когато си избирате градинска люлка.

Първо: размер на люлката за градината

Размерите на градинските люлки се обозначават с три показателя: обща ширина, дълбочина на рамката и височина.

При повечето модели височината е до 190 сантиметра. За двама човека е най-добре да изберете люлка за градина или двор с ширина около 120 сантиметра, а за трима – 170-180 сантиметра, за четири човека – 200 сантиметра. Дълбочината на люлката не е критичен показател.

Ако искате да си сложите люлка под навеса или в беседката, най-добре изберете модел с малка дълбочина, за да може да се вмести. Трябва да се ориентирате спрямо размерите на навеса или беседката.

Второ: материалът, от който е направена градинската люлка

При градинските люлки са важни безопасността и дълготрайността. Тези показатели зависят от материалите, от които е направена люлката.

Рамката на градинските люлки може да е направена от дърво или от метал. Първият вид материал се покрива с лак, а вторият – с прахово покритие, за да може дори и през зимата люлката да може да стои навън. Най-добре е да изберете метална градинска люлка – в сравнение с дървените, металните са по-дълготрайни и изискват по-малко грижи.

От металните люлки за градина е добре да изберете алуминиева люлка – леки са, не корозират, но са скъпи. Сред дървените можете да изберете люлка от дъб, бор, лиственица или тиково дърво. Те са надеждни, устойчиви към външните въздействия.

Ако сте си избрали люлка с метална рамка, трябва да обърнете внимание на диаметъра на тръбите. Колкото повече е този параметър, толкова по-голяма тежест ще издържи люлката.

Оптимален вариант са тръбите с диаметър от 38 до 60 мм. Дебелината на стените на тръбите трябва да е от 1 до  мм – колкото повече е, толкова по-здрава е конструкцията.

Рамката на седалката може да е най-различна – заварена решетка или пружинна мрежа. Решетката е твърда и не скърца, мрежата е по-мека, но скърца.

Матракът на градинската люлка е от полиестер, за пълнител се използва холофайбър и порест каучук. Порестият каучук не трябва да се мокри, а хлорофайбърът е устойчив на вода. Първият пълнител провисва по-малко от втория.

Като цяло, всички метални люлки се разгъват, дървените – не.

Какви видове градински люлки има и как да изберете удобна и здрава люлка за градината или двора?

Трето: допълнителни аксесоари за градинска люлка

Люлки се използват не само през лятото, а и през есента, включително и през късната есен. За да Ви е приятно да си почивате, е добре да си купите покривало за люлка, тента и мрежа за комари.

Покривалото е незаменимо при дъжд – ако имате покривало, няма да се налага да местите люлката на закрито при лошо време. Тентата защитава добре от слънцето в горещо време, а също е добър вариант и ако ръми. Тези неща трябва да ги избирате спрямо размера на люлката.

Мрежата ще Ви помогне да се защитите от комари, мухи, оси, пчели и други насекоми. Тя трябва да е лека и да пропуска добре въздуха, за да не бъде топло в люлката.

Как да се грижите за градинска люлка, за да Ви послужи дълго време?

  • Трябва да проверявате системно винтовете и да ги стягате, подвижните детайли трябва да се смазват.
  • Ако люлката е от дърво или има дървени елементи, трябва периодично да обработвате дървото с антигъбични лакове и антисептици.
  • Преди зимата трябва да свалите, изперете и почистите меките и платнените елементи, след което да ги изсушите и приберете на сухо място. Металните и дървените детайли трябва да се почистят от мръсотията, а при нужда – да се измият и да се изсушат добре. След това всички детайли трябва да се покрият. Съхранявайте градинската люлка на сухо и проветриво място.