Капковото напояване е удобна система за грижа за растенията. Едва ли на някой ще му хареса да тича из градината или двора с лейката и маркуча и в този случай капковата поливна система е най-доброто решение.

Ще Ви разкажем как работи тази система, от какво се състои, към какво се свързва и на какво да обърнете внимание при избора си на готовата система и детайлите за самостоятелен монтаж.

Защо Ви е необходимо капково напояване?

Капковата система за напояване е най-ефективният начин за подаване на влага към растенията. Тя е добра и удобна по няколко причини.

  • При капковото напояване количеството влага се дозира строго, затова почвата няма да подгизне и няма да се изтощи. Влага постъпва само в корените на растенията, на не в земята около тях. След няколко седмици използване на капково напояване може да забележите, че плевелите и бурените са станали по-малко – това се получава благодарение на това, че на излишната трева не и стига влага, защото всичко отива точно в корените на растенията.
  • Това точково напояване се постига чрез това, че всеки капкообразувател се насочва строго към самото растение. Най-често се използва наземно капково, тоест капкообразувателят или лентата се поставя точно до растението. Водата се влива около него и след това отива в земята към корените му.
  • С помощта на системата за капково напояване може да се вкарва равномерно тор, да се настрои график на поливането. При автоматизирания процес може растенията да се оставят няколко дни без надзор.
  • Капковата система за поливане е вариант за тези, които се опитват да организират грижа за двора и градината си максимално комфортно и с по-малко работа.

От какво се състои и как работи?

Принципът на работа на капковата система е много прост – от основния възел, тоест герана, водопровода или събирателен съд, водата под ниско налягане попада в магистралната тръба, оттам – към линиите, където излиза от отвори или капкообразуватели.

Основните елементи на системата са: източник на вода, филтър за пречистването ѝ, магистрални тръби и линии с отвори – тръби или ленти, по които водата постъпва непосредствено към растенията.

Плюсове и минуси на капковата система за напояване.

За монтажа на системата може да Ви потрябва редуктор. Това е малко устройство, което е необходимо, за да се понижи налягането на водата. При по-високо налягане системата може да протече в местата на свръзките.

Всички елементи се свързват помежду си със специални детайли – муфи, тройници, отводи, тапи.

Към какво се свързва капковото?

Тази система най-често се свързва с централния водопровод, ако има такъв, към геран или към събирателен съд с вода.

Отделният съд е най-добрият вариант – в него водата се нагрява до подходяща температура за поливане и винаги излиза под неголямо налягане. Най-важното е да поставите събирателния съд на височина около 1,5-2 метра, за да има все пак някакво налягане на водата.

Към края на есента, докато температурата все още не е стигнала под нулата, трябва да се преустанови подаването на водата, тръбите да се продухат, за да не остава вода в тях – при минусови температури тя може да замръзне и да повреди тръбите. Самите тръби при това могат да останат навън през зимата и пролетта. Лентите обаче трябва задължително да се вкарат за зимата на топло – при ниски температури може да премръзнат и да се повредят.

Защо Ви е необходим филтър?

Ако през тесните отвори на капкообразувателите тече мръсна вода, те ще се задръстят бързо и цялата система ще излезе от строя. Точно затова филтърът е задължителна част от системата за капково напояване.

Филтрите биват дискови и мрежести. Най-често се използват мрежести филтри – не са скъпи. Патронът на такъв филтър е метална мрежа, която е закрепена за пластмасова рамка.

Патронът на дисковите филтри представлява набор от пластмасови дискове с насечки. Смята се, че те се повреждат под въздействието на силно замърсена вода.

Много производители уверяват в това, че дисковите филтри са много по-добри от мрежестите, но на практика дисковите филтри не са подходящи за малки капкови системи. Дисковият филтър е необходим за система с високо налягане – над 10 атмосфери. В такава система мрежестият филтър ще е просто безполезен – няма да се справи с налягането.

В малка капкова система дисковите филтри понижават и без това не много високото налягане, затова цялата система става по-неефективна. Ако трябва да избирате филтър за малка градина, най-добре се спрете на качествен мрежест филтър.

В следващата ни статия ще се спрем на разликата между тръбите и лентите за капково, а също и на това кои елементи за какво служат – вижте ТУК.