В първата част на тази статия (ТУК!) разгледахме двата основни вида гаечни ключовечелюстни и звездогаечни – техните особености, техните подвидове и в кои случаи е подходящо да се използват. Тук продължаваме с темата, като ще разгледаме по-подробно комбинираните гаечни ключове, глухите и раздвижените ключове – техните предимства, недостатъци и особености при използването им.

Комбинирани гаечни ключове

Това е разпространен вариант гаечни ключове, който съчетава в себе си челюстен и звездогаечен ключ. Тези ключове позволяват при нужда да се възползвате от съответния инструмент. Комбинираните модели гаечни ключове са станали много популярни, тъй като са универсални инструменти.

От двата края комбинираните ключове са различни видове гаечен ключ.

Профилът на комбинираните ключове е с еднакъв размер, което дава възможност да се отвъртат или завъртат крепежни елементи. Инструментите от този тип се предлагат със завъртяна на 90 градуса глава, което опростява използването им заради опората на дланта в широката част на главата.

Раздвижени ключове – предимства

Раздвижените гаечни ключове са инструменти, които имат формата на челюстен ключ с променящо се разстояние между челюстите. Най-голямото предимство на този инструмент е универсалността на размерите. Заради своята универсалност раздвижените ключове се използват най-вече в бита.

Професионалистите използват раздвижени гаечни ключове много рядко, което се дължи на многото недостатъци на тези инструменти:

  • Наличието на луфт на подвижната челюст прави невъзможно стискането на гайката, за да се завие или развие тя.
  • С течение на времето механизмът на подвижната челюст се износва, което способства за появата на по-голям луфт.
  • Ниският показател за здравина, заради което не може да се използва повече сила за отвъртане или завъртане на гайката.
  • Необходимостта постоянно да се настройват челюстите.

Раздвижените гаечни ключове са универсални, но не са дълготрайни.

Можете да се възползвате от този ключ, ако трябва да отвъртите не много затегнати гайки или болтове. Във всички останали случаи този инструмент не е много ефективен и надежден.

Глухи гаечни ключове тип лула – особености и употреба

Глухите гаечни ключове тип лула са с кухина, която е във формата на шестоъгълник. С тази кухина се обхваща гайката или шапката на болта с цел последващо въртене. Основата на инструмента е във формата на тръба, която има извита конструкция. Вторият край на тръбата също е с извита глава, която по принцип е с друг размер. Но има модели с еднакви глави от двете страни. Предимството на тези инструменти е в това, че те позволяват да се въртят гайки или болтове на труднодостъпни места.

Ъглите на звездогаечните ключове могат да са 12 или 6 на брой. По-популярни са моделите с 12 ъгълчета, а шестоъгълните са по-добри от своите побратими по това, че осигуряват по-голяма ефективност. Но е по-лесно да се работи с 12-ъгълен глух ключ лула.

Глух ключ тип лула - удобен вид гаечни ключове.

Вид глухи ключове лула са тези с шарнирни/подвижни глави. Наличието на подвижно съединение между ръкохватката и главата увеличава ефективността на инструмента. За развъртане на силно затегнати гайки или болтове се използват глухи Т-образни гаечни ключове, при които може да има функция за смяна на главите. Съвременните производители предлагат универсални глухи ключове, които представляват комплект глави, закрепени на ръкохватката на инструмента. Глухите ключове лули са станали много популярни заради особеностите си, но дори и те невинаги могат да се справят с поставените задачи.

Глухи гаечни ключове – как се използват?

Отделна категория гаечни ключове са глухите ключове, които се състоят от куха тръба. Краищата на тази тръба са с шестоъгълна конструкция, заради което инструментът прилича на глух ключ тип лула. Но предимството на този уред е в това, че той позволява да се развъртат елементи с различни размери. Глухите ключове се използват предимно за развиване на автомобилни свещи.

В конструкцията на тръбата има отвори, които позволяват да се постави тръбичка, с която става завъртането на ключа.

Гаечни ключове с тресчотка

Много популярни са гаечните ключове, които се състоят от ръкохватка и глава с шестоъгълен профил. В конструкцията на ръкохватката има тресчотка, посредством която се изключва необходимостта да се премахва главата на ключа от гайката за повторно завъртане на ключа. Конструкцията на тресчотката се различава по броя на зъбците. Броят на зъбците в конструкцията може да е до 72. Колкото повече зъбци има, толкова по-малко трябва да се върти инструментът.

Основният недостатък на гаечните ключове с тресчотка е, че при по-голяма сила се поврежда механизмът. За да не се повреди инструментът, затягането и развиването на силно затегнати гайка или болт трябва да става с друг инструмент.

Гаечни ключове с тресчотка - много удобни за работа, особено за ремонта на колата.

Сега, когато вече знаете какви видове гаечни ключове има и по какво се различават един от друг различните видове, можете сами да си изберете подходящия за Вас инструмент. Всички видове гаечни ключове можете да намерите и при нас – на DKLux.com, където освен необходимите ключове, можете да откриете много други неща, подходящи за ремонтни и строителни дейности. При нас можете да пазарувате удобно и приятно, а най-хубавото е, че ще спестите.

В нашия каталог ще откриете не само гаечни ключове, но и други ръчни и електрически и бензинови инструменти за строителство и ремонт, а също и други видове техника. Разгледайте нашите предложения за инструменти и техника, където ще откриете подходящите уреди за работата, която Ви предстои – независимо дали става дума за поставяне на няколко рафтчета, сглобяване на мебели, ремонт по колата – тук ще откриете всичко необходимо.