Вижте какво е циркуляр и за какво служи в първата част на статията ни (ТУК!)

За да изберете циркуляр, който да е възможно най-подходящият за задачите, които трябва да изпълните, трябва да знаете, че има различни видове циркуляри. Някои са идеални за голямо предприятие по дървообработка, други са по-подходящи за елементарни разрези, трети са добри за сложни разрези на различни материали. Сред съвременните циркулярни триони са следните видове:

Стационарен (настолен) циркуляр

Този трион не е мобилен, монтиран е неподвижно (стационарно), всъщност това е циркулярен стан. Той реже много продуктивно шперплат, прави напречни и надлъжни разрези. Основата му е масивен чугунен (може и стоманен) стан и стойка. На стойката е закрепена работна маса, тя има прорез, в който има голям режещ диск. Отгоре острите зъбци са покрити със защитен кожух.

Стационарният циркулят е много мощен и бърз в работата.

Същността на работата е в това, че самия трион стои неподвижно, а материалът, който се реже, се мести към него благодарение на подвижната част на работната маса. Стационарно монтираният трион е много добре фиксиран. Станът му придава много солидна тежест и здравина на конструкцията. Затова нивото на вибрация при стационарните циркуляри е сведено до минимум. Няма разстояния и колебания, затова разрезът е точен, чист и отчетлив. Към минусите отнасяме точно тази солидна тежест – транспортира се трудно.

Ръчни циркуляри

Тези неголеми триони имат няколко предимства пред стационарните циркуляри. Те са леки, много удобни за работа, правят и прав разрез, и под ъгъл. А са и мобилни. Пренасят се лесно, режат хубаво различни листни материали, също и плексиглас, пластмаса, меки метали. И всичко под необходимия ъгъл или по права линия – както му трябва на майстора.

При работа трионът се притиска с подложката към листа и се води за дръжките по линията на разреза. Ако не трябва да го пренасяте и мобилността на този циркуляр не е плюс в решаването на поставените задачи, просто го фиксирайте на някаква здрава основа.

Често ръчните циркуляри се предлагат с крепежи за маса. За целта в подложката има прорези, в които се поставят болтове и се закрепват към стан, маса, перваз. Получава се здрава основа, която веднага приглушава вибрациите и отговаря за точността на разреза. Тоест ръчният циркуляр може много лесно да се превърне в стационарен. При това ще реже и под ъгъл.

Ръчният циркуляр е мобилен и удобен за работа.

Този тип циркуляри са удобни с това, че могат да се използват и в двата варианта (портативен и стационарен). Рационално и изгодно е, защото цената на ръчните циркуляри е много по-ниска от тази на стационарните.

Професионален циркуляр

Това е мощен и производителен инструмент с двигател, разчетен за дълговременна работа. Тези триони не прегряват по време на работа, не трябва да се изключват, за да се охладят. Професионалните инструменти са добри и с това, че винаги имат различни електронни аларми. Това са допълнителни функции, които повишават много нивото на безопасност при работата с циркуляра. Основно циркулярите от професионалния клас се произвеждат с възможност да се монтират стационарно. Изхождайки от мощността им, тежестта на уреда расте, затова в повечето случаи стационарният монтаж е най-добрият вариант. Към плюсовете на професионалните циркуляри се отнасят:

  • Високата мощност на мотора, което дава възможност да се режат много твърди материали.
  • Допълнителни опции, които увеличават много нивото на безопасност на работещия с циркуляра човек – спирачка, която работи мълниеносно бързо при заклинване, блокировка срещу случайно включване, копче за аварийно изключване, блокировка на шпиндела при смяна на диска.
  • Вградена електроника, която увеличава точността и качеството на разреза, прави работата по-удобна. Тук отнасяме функцията за плавно пускане, стабилизатора на оборотите.
  • Регулиране на скоростта, което позволява скоростта да се сменя плавно, в зависимост от това, което се реже – меко дърво или цветен метал.
  • Надеждни защитни механизми срещу прегряване, претоварване.
  • Адаптер за включване на промишлена прахосмукачка, всмукател и контейнер за събиране на праха.

Предимства на професионалните циркуляри - възможности и функции.

Битов циркуляр

Това е най-елементарният циркуляр и с най-ниска мощност. Мощността е до 800-900 вата. Много е лек, малък. Удобен е за носене. Реже и право, и под наклон на диска. Да, разрезът по принцип не е дълбок, дискът е малък. Освен това е необходимо да се изключва от време на време, за да не прегрява моторът, тъй като няма ефективна термозащита. Но за изпълнението на несложни задачи – рязане на дъски, рязане у дома – това е най-добрият инструмент. Освен това струва доста по-евтино.

Мини циркулярен трион (ротарайзер)

Това е още един малък и удобен циркулярен трион. Външно прилича на ъглошлайф – и той е с една дръжка и малък диск. Това е мини дисков трион с ъглов редуктор, както е ъглошлайфът. Но дискът тук не е абразивен, а метален. Роторайзерът е много удобен за носене, с него се режат комфортно малки листи материал по права линия.

Потопяващ циркуляр

Вече споменахме за този вид циркуляр. Това, може да се каже, е усъвършенстван вариант на обикновения циркулярен трион. Реже с голяма точност, изключително добре. Дълбочината на разреза се регулира ( при най-добрите модели от 1 до 75 мм) с точност до 1 мм. Може да започне разреза от което и да е място, да прави дупки, разрези на необходимата дълбочина или напречно, да реже близо до стена. Просто чудо!

И линията на разреза при този тип циркуляри е много по-чиста, отколкото при обикновените. Да, наистина, потопяващите циркуляри са много по-добри, по-точни, по-комфортни и по-функционални, но и цената им е в пъти по-висока от тази на стандартните циркуляри. Затова, когато си купувате циркуляр, помислете добре дали са Ви необходими всички тези функции, или можете да минете с обикновен циркуляр.

Акумулаторен циркуляр

Това е специален клас циркуляри, при които захранването не е от електрическата мрежа, а от акумулаторна батерия. Те са скъпи, но пък най-големият им плюс е, че могат да работят навсякъде. Дори и там, където изобщо няма никакво електричество, например на нови постройки, около къщата, навън.

Акумулаторите при съвременните дискови триони са литиево-йонни, обемни. Обемът на батерията при качествените модели циркуляри стига за 30-50 минути работа. Относно минусите, акумулаторните циркуляри често са упреквани заради ниската си мощност. Да, по-малко мощни са от циркулярите, които се захранват от електрическата мрежа. Но при съвременните Li-Ion батерии волтажът е доста висок. Основно напрежението е 36 волта, а това позволява да се правят разрези с дълбочина около 5 см при прав разрез и 4 см под ъгъл от 45 градуса.

Най-важното е да не забравяте да заредите инструмента. А ако Ви предстои продължителна работа, най-добре си купете още една батерия и я носете със себе си за резервна. Тогава изобщо няма да имате никакви проблеми.

Запознати вече с различните видове циркулярни триони, можете да прецените какъв инструмент ще е най-подходящ за работата, която планирате да вършите. Трябва ли Ви мощен професионален уред, или елементарен и евтин битов уред, или пък скъп циркуляр, който няма да трябва да се включва в тока, или пък функционален потопяващ циркуляр.

В последната част на статията ни (ТУК) ще Ви помогнем в избора, като ще Ви насочим на какво да обърнете внимание, когато избирате циркуляр.