В предната част на тази статия (ТУК!) Ви запознахме с видовете циркуляри, техните плюсове и минуси. Тук ще Ви дадем някои насоки, за да изберете правилно циркуляр, кои технически характеристики са важни при избора, на кои работни показатели трябва да обърнете внимание първо.

На какво да обърнете внимание, когато избирате циркуляр?

Мощност

Първият показател при избор на циркуляр, както и при всеки друг трион, е мощността на мотора. Този параметър влияе на всички останали характеристики. Той определя и максималния размер на режещия диск, и дълбочината на разреза, и границата на възможната дебелина на листния материал, и допустимата му твърдост. Зависимостта тук е право пропорционална – колкото по-висока е мощността на циркуляра, толкова по-голям е дискът, толкова по-дълбоко реже уредът, толкова по-твърдо дърво може да се реже. Но има и обратна зависимост – колкото по-мощен е моторът, толкова повече тежи уредът. Затова се ориентирайте горе-долу така:

  • За домашни, битови задачи си вземете лек циркуляр с мощност до 800 Вт.
  • За мебелни работилници – средно тежък, с мотор от 800 до 1,2 кВт.
  • Всичко, което е с електрически шнур с мощност над 1,2 кВт, са тежки професионални триони. Те са за обемни работи по рязане, за стационарен монтаж.

Дълбочина на разреза

Вторият важен показател е дълбочината на разреза. Както вече споменахме, той се определя от мощността на мотора – колкото по-мощен е той, толкова по-дълбоко може да реже. На уред с ниска мощност не може да се сложи голям диск – моторът ще изгори. А с малък диск се режат само тънки листи. Основно най-популярните модели циркуляри правят разрез на 5-6 см дълбочина. Това е при праволинеен разрез, когато дискът е под ъгъл 90 градуса спрямо повърхността. При наклоняване на диска под ъгъл дълбочината на разреза намалява. Най-малка е дълбочината под ъгъл 45 градуса. Тя е 3-4 см. При най-мощните професионални циркуляри дълбочината на разреза е повече – достига до 7,5 см.

Обороти

При добрите циркуляри показателят за честота на въртене е в диапазона 5-5,3 хиляди оборота в минута. Високата скорост на въртене дава възможност да се режат много плътни материали, предотвратява заклинване на режещите накрайници в заготовката, гарантира чист и качествен разрез.

Изборът на циркуляр трябва да зависи от мощността, дълбочината на разреза, оборотите и други параметри.

Рязане под ъгъл

Рязането под зададен ъгъл е функция, присъстваща при ръчните портативни циркуляри. Има я със сигурност и при професионалните триони. Ъгълът по принцип е от 0 до 45 градуса. Но има и по-нови модели, при които ъгълът достига до 60 градуса.

Рязане на метали

Възможността за рязане на метали е функция, която не е достъпна при всички циркуляри. Работата е там, че за рязането на метал е необходима добра мощност и възможност да се постави друг режещ накрайник. Металните детайли на триона режат и право, и под ъгъл, а и много по-тихо и безопасно.

Корпус

От какво е направен корпусът на циркуляра? Пластмасовият корпус от съвременна пластмаса е много здрав и издръжлив. Но металният корпус, разбира се, е по-здрав. Той е при скъпите модели от професионалния клас.

Допустим диаметър на диска

Защитният кожух няма да допусне да се постави по-голям диск от това, което може да понесе моторът, и това е много добре. Най-малкият размер дискове е 115 мм. Най-популярни са дисковете с диаметър 118 мм, с професионалните триони се използват дискове с 250 мм диаметър. В производството има и дискове с диаметър 500-600 мм.

Шини, линии, насочвачи

Циркулярът с насочващи шини прави много точни разрези. Често шината не върви в комплект, но на подложката на триона има прорези за нея.

Други опции

Тук се отнасят и функциите за по-голяма безопасност (всякакви блокировки, спирачка на диска, аварийни аларми), и системите, които повишават комфорта и качеството на рязане, към последните причисляваме плавното пускане, константната електроника (стабилизатор на оборотите под напрежение), тръба за поставяне на всмукател, отвод за стружки в торбичката, лазерна маркировка на линията на разреза.
Имайки предвид работните показатели и характеристиките, ще успеете да си изберете лесно модел циркуляр за дома или за работа. Преди да изберете, преценете кой вид циркуляр, спрямо конструкцията и начина на захранване, ще е най-подходящ.