Плоските и комбинираните клещи се отнасят към едни от най-използваните инструменти. Това се отнася и за професионалистите, и за домашните майстори. Те са незаменим инструмент за електричарите, механиците и много други специалисти. При цялото многообразие на пазара за инструменти е трудно да си представим да има по-универсално и необходимо нещо.

Но защо им обръщаме толкова голямо внимание? Не са ли всички клещи еднакви? Не, различни са и разликите между различните видове изобщо не са малко. Оказва се, че много малко хора правят разлика между различните видове клещи.

Не е изненадващо, тъй като те си приличат много външно. Но всъщност има разлики и те са съществени. Тези разлики се отбелязват не само от ползвателите, а и от производителите. За всеки вид си има технически изисквания при производството.

По какво се различават клещите? За какви дейности са предназначени различните видове? Как да прецените качеството на клещите? За това ще стане дума тук.

Клещи – видове

Историята за създаването на този тип инструмент – клещите – се корени още в епохата на гръцките богове. Човечеството познава клещите от незапомнени времена. Минало време, човечеството се променяло, променял се и инструментът. Кога точно и в чия глава се е появила идеята да се създаде прототип на съвременните клещи, никой не знае. Жалко. Защото тази вещ се е превърнала в много необходима и практична.

Видовете клещи са много. Към тях се отнасят:

  • Стандартни клещи
  • Плоски клещи;
  • Режещи клещи;
  • Конусовидни клещи;
  • Комбинирани клещи.

Всяка категория си има подвидове, които са с различни размери на работната повърхност (челюсти), предназначение и форма. Например за разделянето на кабелни жили са много удобни конусовидните клещи (с конусовидни челюсти). Конусовидната форма на работната повърхност позволява да се огъват удобно кабелни жили с различен диаметър. Има модели, които имат допълнително резци.

За работата с деликатни материали се използват специални накрайници от пластмаса или друг материал. Наличието на насечки по конусовидните клещи позволява да се фиксира надеждно детайлът при запояване, а специалната форма на челюстите позволява да се проврат в най-труднодостъпните места на микрочип (ъгълът на наклон на челюстите може да е различен).

Какви видове клещи има и кой вид за какво се използва?

Същото се отнася и до режещите клещи. Различни форми на режещата част, различно големи, различно предназначение. Например режещите клещи за ремонт на електронна апаратура са малки. За разделяне на кабели, без значение какъв, не са подходящи. Теоретично е възможно, но ще измъчите и себе си, и клещите. В най-лошия случай може да останете без клещи.

Видове плоски клещи – особености и области на употреба

Още от името им се вижда характерната външност на този вид клещи – плоски челюсти с нанесени насечки, шарнирно съединение и дръжки. Плоските клещи са незаменими при всякакви ключарски или електромонтажни дейности. Благодарение на плоската им повърхност можете да задържите надеждно детайли във всякаква форма.

С помощта на плоските клещи можете да огънете кабел, тел, жица и метал. Размерът на детайлите зависи от размерите на самите клещи (обикновено не са повече от 200 мм). Много е разпространен този инструмент в качеството на гаечен ключ – за завъртане/развъртане на различни по диаметър гайки. Това не е точно работа за клещи, но е алтернатива, ако нямате точния по диаметър гаечен ключ.

Плоските клещи не се делят само по размер. За удобство на ползвателите производителите предлагат различни видове работна повърхност:

  • Удължени тесни челюсти – за да се работи на места с ограничен достъп;
  • Челюсти, които са извити под ъгъл – предназначени са за работа в труднодостъпни места, особено в електрониката;
  • Зегер клещи – фактически това е вид пинцета, само че с висока сила на стискане;
  • Със специални накрайници – за работа с чупливи и деликатни материали.

За работа с електрически инсталации или в зони с електрически ток са необходими специални плоски клещи с изолирани ръкохватки. Върху ръкохватките трябва задължително да е посочено максималното напрежение, което издържа изолацията.

При повечето битови инструменти е до 1000 волта. Ако не е посочено, не трябва да се работи с такива клещи по електрическата мрежа с налично напрежение. Това значи, че си имате работа с ключарски инструмент и производителят не е предвидил защита при работа с електрически ток.
Видовете плоски клещи са много, трябва да си изберете индивидуално, в зависимост от задачите, които трябва да свършите с тях.

Във втората част на статията ще се спрем подробно на комбинираните клещи – онези, които си представяме най-често, когато кажем „клещи“. Продължаваме ТУК!