В първата част (ТУК!) се спряхме накратко на видовете клещи, като разгледахме по-подробно едни от най-популярните и използвани видове клещи плоските. Но има още едни популярни и често използвани, може би дори повече от плоските, и това са комбинираните клещи. Да видим защо…

Комбинирани клещи – практична многофункционалност

Тъй като комбинираните клещи са „роднини“ на плоските, предназначението им е подобно. Те се използват много за ключарски, електромонтажни и други видове дейности. Работната повърхност на комбинираните клещи има вглъбнатина с насечки. Тя е предназначена за захващане и надеждно задържане на кръгли и гладки повърхности.

По принцип комбинираните клещи са с комбинирани челюсти, тоест освен специалната вглъбнатина, под кръглата част има плоска работна зона. А при някои модели има две вдлъбнатини с различен диаметър.

Някои комбинирани клещи позволяват да се регулира силата на компресиране на челюстите, за целта са предвидени няколко варианта на разположение на шарнира. Пренастройването е много лесно, разтваряте дръжките и настройвате необходимата вдлъбнатина. Освен степента на компресия това позволява и да се регулира разстоянието между челюстите, тоест да се разширява диапазонът за захващане на детайлите.

В повечето случаи комбинираните клещи имат странични фрези. Те позволяват да се премахне изолация от жили и да се реже тел или кабелни жили. Освен това могат да имат специални ръбове на лицевата страна за рязане на тел от твърди метали.

Някои производители разширяват работната зона на комбинираните клещи, като правят насечки на дръжките точно до шарнира. Това позволява да се захване детайл не само с челюстите. Колко необходимо и удобно е това, преценете сами…

Как се работи с комбинирани клещи?

Комбинираните клещи се делят и на електрически и ключарски. При първите по диелектрическата дръжка задължително трябва да има маркировка, която да посочва максималното напрежение, за което е защитата.

Комбинирани и плоски клещи – разликите

Дойде време да направим изводи. По какво се различават помежду си плоските и комбинираните клещи. Три са основните разлики:

  1. Формата на работната повърхност – при плоските е плоска, без вглъбнатини. Макар да се срещат и комбинирани типове инструменти с вглъбнатини на плоските челюсти. Но това е по-скоро изключение, а не правило. Комбинираните клещи са направени да издържат на по-голяма сила на компресията. Какво означава това? Това означава, че производителите подбират марката стомана, която е по-здрава;
  2. Възможността да се регулира отворът на работната повърхност на челюстите и степента на компресията на инструмента е предвидена само при комбинираните клещи (това се постига чрез настройване на шарнира);
  3. За плоските клещи не е типична многофункционалността, присъща на комбинираните клещи, тоест няма странични фрези, специални ръбове за рязане на тел ( и пак тези възможности зависят от здравината на стоманата и закаляването).

4 препоръки за удачен избор на клещи

  1. Ако финансовите Ви възможности го позволяват, купете си професионални плоски и комбинирани клещи. Разликата между любителските инструменти и професионалните, дори и да са на водещи търговски марки, е много голяма. При избор на електрически инструмент можете да спестите от професионално оборудване. Там нещата не са толкова критични. Но при ръчните е. Просто е обидно, когато в разгара на работата изведнъж останете без клещи или след 10 изрязани къса тел вече не можете да използвате страничните фрези. Радостта от този тип покупки много скоро се изпарява. Което няма как да стане при професионалните ръчни инструменти. Ако не са имитация, ще използвате тези клещи до живот, ще ги наследят дори и внуците Ви.
  2. Обърнете внимание на шарнира, не трябва да има никакъв луфт. Ходът трябва да е мек и плавен. Това е признак за качествен инструмент.
  3. При свити челюсти на режещите и комбиниращите клещи не трябва да има никакви дупки, повърхността им трябва да се допира равномерно, това е залог за качествено производство и сглобка.
  4. Ръкохватката трябва да може да се хване надеждно и здраво, да не се пързаля и подобни. Особено ако е електрически инструмент.