ПроектътОбзавеждането на банята е важно, така че му отделете необходимото внимание на банята трябва да е обмислен до най-малката подробност - дизайн, стил, цветове, мебели, аксесоари. Предпочитанията варират в големи крайности, но това, към което се придържат повечето домакинства, е красива баня, която се почиства сраванително лесно. Варовитата вода в повечето райони на страната е предпоставка за търсене на по-светли нюанси, на които не се забелязват петна по пода. Това са съображенията от гледна точка на улеснение в почистването. Удобството в мокрото помещение можете да си го създадете по всякакви начини. То се постига посредством разположението на мебелите и малките аксесоари. Помислете много добре в тази насока, ако сега изграждате банята си или правите цялостно обзавеждане на старата площ.

Как най-лесно да изберете обзавеждане за баня?

Определете размерите на банята

Може би желаете да закупите възможно повече шкафове и етажерки, но те ще се окажат излишни, ако не са съобразени с капацитета на банята. Започнете процеса с ролетката, за да не останете изненадани в последствие. Ако разполагате с малка баня, бихте могли да я направите достатъчно компактна. Големите размери, от своя страна, ви дават възможност за съхранение на множество кърпи, хавлии, козметични принадлежности, сешоар, преса за коса, препарати, консумативи и други. Всички тези предмети заемат значително пространство и би било чудесно да бъдат поместени в банята, за да използвате останалото пространство от жилището си за други цели.
Планирайте къде и какво ще съхранявате
 
Най-ефективният начин за план е като влезете в банята и застанете в различните ъгли и на някои определени кътчета. Например, отидете на мястото, където ще позиционирате душа, за да знаете какъв шкаф или етажерка да изберете за принадлежностите за банята - шампоан, душ-гел, сапун и други. Имайте предвид, че голяма част от материалите на мебелите трябва да са качествени и водоустойчиви, за да не изгният.  Все пак не е удачно да се монтира шкаф, който да бъде в пряк контакт с вода или прекалено близо до душа. След това може да застанете на мивката, която е или вече поставена, или ви е известно мястото й. Преценете какво ще ви е необходимо там за съхранение на четките и пастата за зъби, водата за уста и други. Ако имате вана, позиционирайте около нея всичко, което ще ви трябва. Така, прекарвайки време в нея, няма да има сила, която да наруши спокойствието ви. Като цяло, поставете множеството дреболии, които притежавате, на една ръка разстояние. 

Уточнете шкафовете и етажерките, които ще ви трябват

ВидоветеПомислете, кой вид шкафове за баня ще е най-подходящ за вас. мебели за баня, от които можете да избирате, могат да се разделят на следните групи :
Открити етажерки - дават усещане за простор, но всичко в тях е видимо. Те са сравнително по-евтини от шкафовете
Свободностоящи мебели - те са поставени на земята, като някои са с крачета, а други с борд
Стенни шкафове - те не заемат част от пространството на пода, изключително компактни и скрити са, подходящи са за малки и големи бани
Високи, вертикални шкафове - те са с по-големи размери. Подходящи са за съхранение на вещи, които не се използват ежедневно
След като вече сте изчислили помещението, трябва да знаете броя и вида шкафове и етажерки, от които се нуждаете. Време е да изберете тези, които ще са най-подходящи и практични за вас. Изборът е във вашите ръце.