Всеки майстор в арсенала си трябва да има много отвертки. Отвертката е този инструмент, с който се завъртат и развъртат крепежни елементи. Няма нищо сложно в конструкцията на този уред, тъй като той се състои от ръкохватка и работна част. Въпреки простата им конструкция, при избор на инструмент може да се появят затруднения с видовете отвертки. Точно на този въпрос ще се спрем подробно.

Конструкция на отвертките

Този елементарен на пръв поглед инструмент – отвертката – се състои от следните конструктивни елементи:

  • Ръкохватка – частта, която майсторът държи при изпълнение на съответните манипулации.
  • Лост – метална част, която се явява връзката между ръкохватката и накрайника.
  • Накрайник – работната част на инструмента, като има различни видове. Точно по конструкцията на накрайника отвертките се класифицират по вид.

Първите отвертки са били само два вида – с плосък и с кръстообразен накрайник. Сега крепежни елементи с кръстообразна форма на шапката се срещат много по-често, затова инструментите от втория тип са по-популярни.

Освен плоски – прави – и кръстообразни – кръстачки – разглежданите инструменти са и с различна форма на накрайниците. Най-важното условие, на което трябва да отговаря даден инструмент, е да е със здрав и твърд накрайник.

При ремонт на каквато и да е техника можете да се сблъскате с различни видове крепежни елементи, за развиването на които ще са необходими съответните варианти на накрайници на отвертките. Ръкохватката на инструмента може да е дървена или пластмасова с прорязано покритие за намаляване на триенето с ръката при изпълнението на съответните манипулации.

Видове отвертки по форма на накрайника и особености на използване

Срещайки се с непознат крепежен елемент, всеки майстор си задава въпроса – откъде да вземе отвертка с необходимия накрайник? В нашия онлайн магазин DKLUX.com ще откриете разнообразие от отвертки от различните видове. По-голямото разнообразие позволява да изберете конкретния модел за конкретния винт или видия.

Най-популярните отвертки и най-използваните са плоските и кръстатите.

Ако ще си купувате отвертка от физически магазин, трябва да кажете на продавача името на отвертката. Всички знаят, че отвертките биват прави и кръстати. Но как се казват отвертките, които са във формата на звезда, конус и т.н., не всеки знае. За начало, нека видим кои видове отвертки са по-популярни и за какво се използват.

Плоски отвертки

Обозначават се с латинските букви SL. Тези отвертки се наричат и прави, като формата на накрайника им е като лопатка.

Отвертките от този тип се използват не само за развъртане на съответната форма винтове, а още и за премахване на замърсявания от различни повърхности.

С плоска отвертка можете да завъртате и развъртате не само прави винтове, а и кръстообразни, само че ще трябва да използвате отвертка с един размер по-малка.

Кръстати отвертки

Те са с абревиатура PH, накрайникът им е с конусна форма. Тази форма е разделена на 4 равни части, които образуват формата на кръст. Отвертките от този вид са най-популярни, тъй като винтовете с кръстообразна шапка се използват в много сфери – битова техника, автомобилно строене, ремонт и строителство. Предимството на тези отвертки пред правите е, че те са с по-голяма площ на съприкосновение с крепежните винтове. Колкото по-голяма е площта на съприкосновение на инструмента с крепежните елементи, толкова по-голяма е ефективността на манипулацията, която се извършва.

Шестоъгълни отвертки

Те са с обозначение HEX. Накрайникът е с формата на шестоъгълник, който се поставя в шапката на крепежния елемент.

Предимството на този вариант отвертки е високата сила на въртене. Шестоъгълните отвертки се използват в производството на мебели, а също и в електротехниката.

Отвертки във формата на звезда

Те са с обозначение TORX, заради което са получили „званието“ торкс. Крепежните елементи от този тип се използват в различни сфери, но най-често се срещат в производство на мобилни телефони.

Кръстообразни отвертки с допълнителни насечки

Обозначават се с PZ. Този тип отвертки се отличава от обикновената кръстата отвертка с допълнителни насечки. Заради тези насечки инструментът се свързва по-плътно с крепежния елемент. Допълнителните насечки позволяват използването на по-голяма сила.

По-горе Ви представихме основните, но съвсем не всичките накрайници на отвертките. С какви видове накрайници още са отвертките и за какви цели се използва те, ще разгледаме в следващата част на тази статия. Продължаваме ТУК>>>!