В първата част Ви запознахме с основните видове отвертки. Но има и още видове, и то не маловажни. Вижте <<<ТУК!

Видове отвертки по типа им

Отвертките са намерили приложение в различни сфери. В някои отрасли се използват само и единствено един вид отвертки. Затова отвертките се класифицират по тип. Те биват следните типове:

Какви видове накрайници за отвертки има?

Диелектрични отвертки

Това са особен клас отвертки, които са предназначени за работа с електрическата мрежа. Отличителната особеност на диелектричните отвертки е в това, че лостът и ръкохватката им са покрити със специални материали, които не са проводник на ток. Лостът при това няма специално покритие, тъй като той е предназначен за завъртане или развъртане на крепежни елементи, които са под напрежение. На ръкохватката на отвертката задължително трябва да е посочено номиналното напрежение, при което се допуска използването на съответния инструмент.

Отвертки с тресчотка

Тези отвертки са със специално устройство, с което лостът на инструмента може да се върти и в двете посоки. Тези отвертки са много удобни за работа на места, където е много трудно да се достигне до крепежния елемент.

Отвертките с тресчотка се наричат още и реверсивни, с тях се завъртат или отвъртат много удобно с една ръка крепежни елементи.

Универсални или многофункционални отвертки

Отделен тип отвертки, които имат различен на брой лостове. Сменяемите лостове се наричат битове, които се поставя в лоста на отвертката. Сменяемите накрайници значително разширяват функционалността на отвертката. Битовете представляват накрайници с различни форми и видове, които имат шестоъгълна форма за свързване с лоста на отвертката.

Отвертки с гъвкаво рамо

Ако няма как да се достигне до крепежния елемент, на помощ идват отвертките с гъвкава конструкция на лоста. Принципът на тяхната работа е в това, че въртенето от ръкохватката се предава към закрепения бит на гъвкавото рамо чрез стоманен кабел, който се намира вътре в гумената основа.

Ударни отвертки

Това са специален вид инструменти, които се използват заедно с чук. Използват се тогава, когато трябва да се развърти ръждясал или окислен винт. Принципът на работа на тези отвертки се основава на използването на ударна сила. При нанасянето на удари се задейства лостът с накрайника, като така се осъществява бавно въздействие на крепежните елементи. Ударната сила изключва нуждата от прилагането на физическа сила за развъртането и завъртането на крепежните елементи.

Телескопични отвертки

Малко хора знаят, че човек може да достигне до намираща се надълбоко видия с помощта на този вид отвертки. Те така си се и наричат – телескопични отвертки, при които има функция да се увеличава дължината на лоста. Лостът се удължава колкото е необходимо, за да достъпи до винта, намиращ се на труднодостъпно място. Тези видове отвертки се използват сред майсторите, които се занимават с ремонт на битова техника и електроника.

Динамометрични отвертки

Тези отвертки се използват само за завиване и проверка колко силно са завити крепежните елементи. Принципът на работата им е основан на това, че трябва предварително да се зададе силата на затягане, с която трябва да се притегне винтът. След като винтът се завърти до зададения момент, ръкохватката на инструмента ще се превърти като на ключ с тресчотка. Тези инструменти са популярни там, където е важна изключителната точност.

Отделен вид отвертки са електрическите и акумулаторните, при които енергията на въртене се създава посредством електрически мотор. За разлика от обикновените инструменти, електрическите и акумулаторните отвертки са много по-скъпи, затова не са и толкова популярни.

Видове отвертки по формата на ръкохватката

Отвертките се делят и по форма на ръкохватката. Класическите варианти на отвертките са с обикновена цилиндрична ръкохватка от пластмаса или дърво. Но цилиндричната форма на ръкохватката съвсем не е най-ефективната, тъй като при необходимост да се отвърти силно затегнат крепежен елемент ще се появят затруднения. Ръкохватката на отвертката просто ще се пързаля по ръката. Точно затова производителите започнаха да предлагат отвертки със следните видове ръкохватки:

Цилиндрични

Най-популярните варианти за ръкохватка на отвертка. Основният им недостатък е, че при развъртане или завъртане на видия инструментът се пързаля в ръката. За да се изключи този недостатък, производителите покриват ръкохватката със специални гумени състави. Тези състави намаляват триенето и пързалянето.

Т-образни

Тези видове ръкохватки осигуряват голям въртящ се момент, което увеличава способността на инструмента да развърта силно затегнати крепежни елементи.

Г-образни

Опростен вариант на Т-образните ръкохватки. Те също са с високи показатели за силовия момент.

На шарнир

Ръкохватката може да променя ъгъла си спрямо лоста, което позволява при нужда да се увеличи силата за развъртането на крепежни елементи.

Ако отвертката е със сменяеми битове, повечето производители предлагат отвертки, чиито ръкохватки могат да се използват за съхранение на лостовете. За целта от задната страна на отвертката има отвор за битовете, който се затваря.

Допълнителни видове накрайници и битове за отвертки

Освен стандартните видове отвертки, се срещат още много различни варианти. Ако по-рано са се използвали само плоски и кръстообразни видии, сега видовете крепежни елементи са много. За развъртането на такива елементи трябва да се прибегне до използването на специализирани отвертки. Крепежи с различни форми на шапките се срещат много рядко, но ако се случи такова нещо, трябва да се обърнете за помощ към съответните инструменти.

Накрайници и битове за отвертки

С цел да спестят производителите предлагат не пълноценни отвертки с различни видове накрайници, а битове като многофункционален инструмент. Ще разгледаме какви видове накрайници за отвертки има още и какви са конструктивните им особености.

Има следните варианти накрайници на и за отвертки:

  • Защитен TORX – отличителното тук е, че звездообразната форма на накрайника няма пълнеж отвътре. Свободното пространство в звездообразния бит е предназначено специално за развъртане на крепежи с шапка във формата на звезда с пълнеж в центъра.
  • Бристолски отвертки – специален вид накрайник, който има 6 триъгълни изпъкналости. Винтове с такъв тип шапки се срещат изключително рядко, затова тези битове не присъстват в комплектите.
  • Осемъгълни във формата на звезда – аналог на шестоъгълните, само че битът е с 8 по-малки изпъкналости. Тези видове крепежи не се срещат при нашата техника.
  • Отвертки Робъртсън – във формата на квадрат.
  • Квадратна глава – има формата на отворен квадрат. Използват се за завъртане и развъртане на винтове със сложна форма на резбата.
  • Звездовидна 12-ъглова отвертка – има 12 ъгълчета.
  • Трилъчева отвертка – с формата на знака на марката „Мерцедес“, рядко се срещат винтове с такава форма, но ако се сблъскате с такива, ще Ви трябва отвертка с накрайник във формата на трилистник.
  • Snak-eye или U-образен накрайник – има формата на две изпъкнали рогчета или щифтове, които влизат в сцепление с отворите на шапката на крепежния елемент. Такъв вид крепежни елементи се използват там, където има отворен достъп.
  • Асиметричен кръст – в бита такива крепежни елементи не се срещат. Този тип отвертки се използват в аерокосмическата промишленост.

Имайте предвид, че видовете отвертки и накрайници за тях не са пълният списък. С всяка година производителите измислят нови видове накрайници за съответните крепежни елементи. Ако се прави нов тип крепежен елемент, за него задължително трябва да се измисли и направи накрайник.

Интересно! Различните битове се отличават помежду си и по размер. Обикновено в комплекта има няколко вида битове за отвертки за различни по размер крепежни елементи. Но на тази тема ще се спрем скоро.