Видове умивалници и техните особености

Обикновената висяща мивка е позната на всички, затова ще преминем веднага на съвременните видове мивки и умивалници.

Мивка лале

Мивката лале се е появила в началото на железопътните вагони и и си съществува там и досега. Отличителната ѝ особеност съвсем не е пиедесталът, а тясното дълбоко корито. Наложило се е да я направят по-дълбока, за да не пръска толкова.

В малките тоалетни в жилищата, построени в следвоенно време, тази конструкция е била перфектна, а за красота (сифонът се вижда) снабдили мивката лале с постамент. Масово появила се в бомбардираните Англия и Германия, тази иновация започнала да се разпространява по света и скоро всички мивки на пиедестал започнали да се наричат лалета, макар да приличали толкова на лалета, колкото и на далии или орхидеи.

Дългата и голяма практика е доказала, че лалето изобщо не е толкова добро, преди всичко от санитарно-хигиенна гледна точка. Кухината в постамента е любимо място за дребни домашни животинки, а от мазилката на пода около пиедестала под микроскоп дори закоравял санитарен лекар може да остане в потрес.

Мивка полулале

Съвременната санитария и хигиена изхождат от това, че подът в банята и тоалетната трябва да са възможно най-свободни и достъпни за почистване. Всеки, дори и най-малкият ъгъл е източник на зараза, затова мивките лалета в последно време се изместват от мивките на полупиедестал – полулалета – не по-малко добре изглеждащи, но подът е свободен.

При мивките популалета има един недостатък – за да се почисти сифонът, трябва да се свали или цялата мивка, или май-малко тежката и чуплива част, която е окачена, с риск да я изпуснете и да се счупи. Но сифонът на умивалника се замърсява много рядко, така че този недостатък е доста относителен.

Мивка над пералнята

Мивката над пералната машина е сравнително скоро измислена иновация, трябва да кажем, че е страхотна. Просто гениално – с векове никой не се е сетил, че решетката в коритото на мивката може да се премести назад или в ъгъла.

За обитателите на малки жилища това решение е просто перфектно. За съжаление, цената на този тип мивки е непропорционално висока. Но можете да си направите и сами пластмасова мивка, а сифон се купува лесно.

Сифонът за този тип мивки трябва да е тип чаша с допълнителна тръба за свързване с отходната тръба на пералната машина.

Двоен умивалник

Двойната мивка, или мивката с две корита, се е появила първо като атрибут на елитните жилища с голяма баня. Но производителите скоро разбрали, че двойният умивалник не е някакъв лукс, а е нещо хигиенично. Още повече, необходима е в едно трудещо се, живеещо на заплата семейство. Тук цената за минута време за сутрешния тоалет в работен ден взима превес.

Двойна мивка за баня - монтаж и особености.

В днешно време се предлагат двойни умивалници, широки до 80 см, което позволява да се поставят в стандартни тоалетни. Удобно е да се ползват благодарение на раздвояването на мивките с ъгъл от 45 градуса. Захранването с вода и отвеждането ѝ от сифоните е общо за двете корита, така че монтажът на този тип умивалници не изисква нищо кой знае какво.

Умивалник с нагревател и резервоар

В студено време активно се рекламират тези умивалници. Макар действително да не е необходимо захранване с топла вода, уредът си е такъв – маркетингов трик. Проточният бойлер хаби много ток. По-добре си свържете умивалника с обикновения бойлер.

Видове мивки

Най-разпространената и позната за всички мивки е бодровата мивка за кухня. Тя замества изцяло плота. Начините за монтаж са добре познати и описвани многократно.

Следващият вид е кухненската мивка за вграждане върху плота. Предимството и пред бордовата е само естетическо, монтажът ѝ е доста труден, а плотът трябва да е от водоустойчив и устойчив на химическо въздействие материал.

Вградената мивка може да е без крило или с крило.

Кои са най-добрите кухненски мивки?

На инструкциите на мивката за вграждане задължително трябва да има шаблон за изрязването на дупката под нея. Проверете, когато купувате, ако няма такова нещо, не купувайте – няма как да знаете колко да изрежете, много трудно се прави шаблон.

Ще Ви дадем няколко препоръки по вграждането на мивката в плота:

  • Преди да разчертаете плота по шаблона, прегледайте и измерете плота. Не е желателно да режете страничните поддържащи рамки.
  • Преди да почнете да режете, облепете очертанията с тиксо. При рязането може да надраскате декоративното покритие на плота;
  • Режете внимателно, не натискайте. Ако натискате много, тънкия нож на машината може да се огъне вертикално, да се плъзне настрани, ще трябва после да доработвате разреза с шкурка, за да пасне мивката.
  • Херметизирайте със силикон не само разреза, а и самия плот на 3-5 мм по периметъра, за да не се развие някоя зараза под страните на мивката.
  • Излезлия силикон след поставянето на мивката махнете веднага с кърпа, напоена с оцет.
  • Вградените мивки се поставят и под плота, като се монтират със скоби и силикон. Плотът трябва да е от естествен камък или модифицирана дървесина от ценни и здрави дървета.
  • Вградените под плота мивки принадлежат на елитните кухни. Те се правят с две или три корита, само добре квалифициран майстор може да ги монтира, нямат никакви кой знае какви предимства пред останалите мивки, затова просто ще отбележим, че и такива има.

Резюме

Монтажът на умивалник в банята и мивка кухнята не е труден и е достъпен за всеки, който може да работи с домашни инструменти. Много по-голямо внимание трябва да отделите на избора на подходящи мивка и умивалник за Вашите нужди.