АкоСъобразете цветовете на мебелите с боята, която ще използвате сте стигнали до момента, в който трябва да положите първия слой боя на чисто новите стени в жилището си, то е време да изберете каква да бъде тя. При цялостно освежаване или основен ремонт също трябва да съобразите всички повърхности, върху които ще “майсторите”. Боядисването е дейност, която може да преобрази дома ви, без излишни средства за ново обзавеждане. Това, което трябва да знаете е, че всеки материал има предпочитания към вида боя, за да изглежда добре. В противен случай, може да съсипете любимите си мебели или гладките стени. Трябва да се има предвид, че някои бои са по-устойчиви от други, което е от значение за външното и вътрешното боядисване. Боите и лаковете може да са водоразтворими или още акрилни - изсъхват чрез изпаряване на водата, или алкидни - основата им е на базата на разтворител.

Алкидна боя 

Намира приложение във вътрешното и външното боядисване и може да се разрежда с терпентин. Макар и веднъж разредена, би могла да се сгъсти в процеса на работа - тогава добавете допълнително терпентин или бял спирт. Използва се за всички видове материали на открито - може да оцветите скучната ограда или мебел, която изглежда захабена. Подходящи са за предпазване от корозия по метални повърхности. Предлагат се в сатен или гланц и се нанасят с помощта на пистолет, четка или валяк. 
 
Предимства - предпочитана е заради доброто покритие и устойчивост - съдържа високо количество пигменти, които създават плътност. Те са предпочитани за коридори, външни помещения и дори за бани - устойчиви са на влажни условия. Гланцът лесно се почиства от петна, а блясъкът се запазва  за дълго.
 
Недостатъци - алкидните бои губят цвета си постепенно. Свързващото вещество, което е в състава на боята, се влияе негативно от пряката слънчева светлина. Също така съдържат химични разтворители, които са силно токсични. Когато се използват алкидни бои, трябва да се проветрява добре, защото биха могли да причинят гадене, главоболие или проблеми с дишането. Опасни са са бременни жени, бебета и малки деца. Имайте предвид, че не прилепват към акрилна боя и трябва да изчакате 16 часа, ако желаете да нанесете втори слой от алкидната боя

Акрилна боя

За разлика от алкидната боя, акрилната е най-подходяща за вътрешно боядисване. Запазва добрия вид за около 4 години и се разрежда с вода. Отново се предлага като разновидност в сатен или гланц. Нанася се със специална четка или валяк.
 
ПредимстваСветлите цветове са предпочитани за всекидневната - съдържа ниско съдържание на летливи органични вещества, което я прави благоприятна за околната среда. Предимствата на този вид бои са, че изсъхват сравнително бързо, имат по-добро прилепване и не избеляват. Можете да повторите слоя само след 6-8 часа. Характерна е с издръжливост и не оставя след себе си силна миризма, което показва, че е безвредна за вдишване от околните. Не използва разтворители, което изключва риска от пожар. Почиства се много лесно и безопасно. Акрилната боя има възможност да се нанася върху алкидната, но обратният вариант е изключен.
 
Недостатъци - при този вид бои отрицателните черти са много по-малко в сравнение с позитивите, но все пак съществуват. Акрилната боя изисква да се нанася единствено при температура от 8°C до 25°C, и веднъж нанесли боята, не трябва да докосвате участъка. Също така гланцът не е така лъскав, както при алкидната боя