За да развиете или завиете видия или друг крепежен елемент, ще трябва да обърнете внимание на избора на инструмент със съответния накрайник. При това изборът на накрайник по форма не е достатъчен, за да изпълните успешно поставената задача. Освен по външен вид, трябва да изберете накрайник за отвертката и по неговия размер.

Няма как да развиете малка видия с голяма отвертка, тъй като накрайникът няма да влезе в плътно сцепление с крепежния елемент. Аналогична е ситуацията с големи видии и малка отвертка. За да постигнете успех в реализирането на тази задача, трябва да изберете максимално точно отвертка или бит спрямо крепежния елемент. Ако не го направите, при опита си да развиете винта, ще се протърка.

  • Плоските отвертки са с ширина от 2 до 18 мм.
  • Кръстатите отвертки се предлагат с размери по номерация – от 0 до 3. Всяко число предполага съответния размер 0 – до 2 мм, 1 – от 2 до 3 мм, 2 – от 3 до 5 мм, 3 – от 5 до 7 мм.

Какви видове отвертки има и коя за какво се използва?

Колкото по-голям размер е накрайникът на отвертката, толкова по-дълъг е лостът. Аналогично различни размери се предлагат и за отвертки във формата на звезда, шестоъгълните, Torx и други. Колкото по-точно е избран битът за крепежния елемент, толкова по-големи са шансовете резултатът по развъртането на съответните крепежни елементи да е положителен.

Каква е разликата между накрайниците PZ и PH?

Много майстори бъркат битовете или накрайниците на отвертките от кръстообразния тип. Те са два вида – PZ и PH. Най-популярните са PH отвертките. Това е обикновена кръстообразна форма, която влиза в сцепление със съответните крепежи. По-усъвършенстван вид накрайници с кръстообразна форма са PZ накрайниците. Те се различават от PH по това, че имат допълнителни страни, които са под ъгъл 45 градуса спрямо основните.

Кой от двата варианта е по-добър? Не можем да кажем еднозначно, че по-добрият вариант за накрайник е битът с PZ обозначение. Защото всеки вариант е предназначен да се използва спрямо вида крепежни елементи. Но очевидно предимство имат точно PZ накрайниците за отвертки. Това предимство се дължи на наличието на помощни страни, заради което се увеличава броят точки на съприкосновение, а това означава, че ефективността на този вид отвертки е много по-голяма.

Ако използвате отвертка с PZ накрайник за развъртане на кръстообразен винт, няма да се получи. Помощните страни просто няма да позволява на накрайника да влезе в плътен контакт със страните на винта, затова при опита си да го развиете може да се изтрият страните му. Точно затова е много важно да използвате съответния бит за определените видии, винтове и други крепежни елементи.

Как да изберете отвертка? Основни критерии за избор на отвертка – съвети

Не е трудно човек да си купи отвертка, така си мислят повечето хора, докато не стане време да избират. При голямото разнообразие от модели започваме да се объркваме, затова в днешно време е доста трудно човек да си избере отвертка, за разлика от преди 20 години.

Можете да изключите трудностите в избора на отвертка автоматично, ако изберете отвертка от нашия интернет магазин. В нашия каталог ще можете да си изберете сами подходящия вариант отвертка или дори цял набор от отвертки. За да не Ви разочарова артикулът, който сте си избрали, Ви препоръчваме да обърнете внимание на следните фактори, когато избирате:

  • Защо си купувате отвертка? Ако ще правите конкретни неща, трябва да търсите и конкретен модел. Ако искате да попълните арсенала си от инструменти, тогава трябва да изберете комплект отвертки. При нас има много видове отвертки с различни размери.
  • Тип на накрайника – той зависи от задачата, която трябва да извършите с отвертката.
  • Тип и вид на ръкохватката на отвертката – за честа употреба се препоръчва да използвате отвертка с гумирана ръкохватка.
  • Маркировка – по нея можете да се ориентирате какъв е материалът, от който е направена отвертката. Материалът е посочен върху лоста. За да се усили здравината на накрайника, той се подлага на допълнителна обработка, което позволява да се увеличи устойчивостта към деформиране при завиване или развиване на крепежни елементи.
  • Магнит на накрайника – ако накрайникът на отвертката е с магнит, това е допълнително предимство, което позволява да измъквате видиите и винтовете от отворите, в които са били завити. Тези инструменти са удобни за употреба при поставяне на крепежни елементи в канали.
  • Производител и ценаръчни отвертки се предлагат от различни производители, при това не само български, а и европейски, и китайски. Китайските модели отстъпват по качество от европейските, но повечето хора предпочитат точно китайски отвертки, тъй като са на доста по-достъпна цена. При това е важно да отбележим, че трябва да избирате отвертките си спрямо цената и производителят в зависимост от задачите, които ще изпълнявате с тях. Ако ще ползвате отвертките често, тогава е най-добре да изберете модели на известни производители, които не струват малко. За случайна употреба можете да изберете и китайски отвертки.

Битове и накрайници за отвертки - предназначение.

Когато избирате инструменти, замислете се и за многофункционалните отвертки с комплект битове. Битовете от комплекта ще разширят функционалността и възможностите на отвертката. Но не забравяйте, че производителността на такива инструменти, както сочи практиката, е по-ниска. Във всеки случай, ако смятате, че сте добър майстор, задължително трябва да имате на разположение най-популярните видове отвертки. И за тази цел ще Ви помогне онлайн магазин DKLux.com!