Самостоятелният монтаж на смесител е толкова лесна работа, че няма смисъл да плащате на майстор за това. Разбира се, това не се отнася за елитните смесители със специална конструкция и на цена от стотици левове. Но тези смесители винаги си имат инструкция за монтаж, освен ако не са реплика.

Най-важният въпрос при смяна на смесителя е как да го изберете да е наистина качествен. За хората, които не разбират много, имат значение и някои технологически тънкости. Тук ще се спрем и на едното, и на другото.

Избор на смесител

Материали

  • Метал – еднозначно, месинг или бронз. Силуминовите смесители са предразположени към корозиране. Няма първични признаци за това, защото се изразява в малки бели петънца, които не се различават от обикновеното наслояване на хлор. Но в един съвсем неприказен момент смесителят пада или се разпада на части само от едно леко натискане на крана. Може да се разпадне и сам, точно когато сте в отпуска с цялото си семейство и сте забравили да спрете водата, преди да тръгнете на почивка. Много лесно можете да разберете дали е силуминов смесителят – ако шийката на чучура е сив – силуминов е.
  • Уплътнение – също еднозначно – гумено. При всички постижения на съвременната химия пластмасово, което би могло да се сравнява по сигурност и дълговечност с гумата, засега няма.
  • О-пръстен за чучур – този важен детайл се намира в основата на чучура над уплътняващия гумен пръстен, в пръстеновата канавка. Той по принцип си върви в комплекта на смесителя, в пакетчето с дребните части. Продавачите често не разбират за какво служи и съветват да не се поставя. Всъщност без този пръстен чучурът ще се клати и скоро ще протече. Така че не забравяйте да проверите дали го има в комплекта, когато купувате смесител.
  • Шпилка за смесител – първо се поставя на основата на чучура така, че да попадне в канавката, а след това се поставя чучурът в гнездото. Шпилката е твърда, може да не влезе лесно в отвора. Тогава трябва да я свиете от двете страни с пръсти или с пинцета и да натиснете в основата на чучура надолу, докато не щракне и не попадне на мястото си.

Спирателна арматура

Какъв трябва да е водопроводният кран за смесителя? С две въртящи се ръкохватки или с кран с лост? Смесителят с две ръкохватки може да се препоръча само от естетични съображения, ако харесвате такива. По всички техническо-икономични показатели кранът с лост го превъзхожда.

Плюсове и минуси на кранове с две ръкохватки и с един лост.

  • Първо, по икономичност – когато затворите крана с две ръкохватки, после, когато трябва да пуснете отново водата, трябва и отново да настройвате температурата ѝ, а водата, която струва пари, отива в канала през това време, докато настройвате, не я използвате практично. Кранът с лост се спира, като лостът се натисне надолу, а температурата на водата се регулира с движението на лоста настрани. Можете да го оставите в необходимата позиция, след което просто да вдигнете лоста и веднага ще тръгне водата с тази температура, с която е била, преди да го спрете.
  • Второ, по ефективност – заради някои части при крановете с две ръкохватки хидравличното съпротивление е 3-5 пъти по-голямо, отколкото при другите. При пускането на крана с лост водата върви така, все едно кранът го няма. Ако налягането в системата е паднало, от въртящите се кранчета водата едва тече, докато при крановете с лостове тя ще върви на такава струя, че ще можете спокойно да се измиете.
  • Трето, по удобство – на човек, свикнал на две кранчета, някак не му допада да ползва кран с лост. Но всъщност да се протегнете и да вдигнете или натиснете лоста изисква 3-5 пъти по-малко движения, отколкото да въртите крана с две ръкохватки. Освен това с шампоан на главата и затворени очи може да объркате кранчетата, а лостът е само един.

Питата (разпръсквач) на душа трябва да е със самопочистващи се дюзи. Това се вижда с просто око – от отворите мрежичките на разпръсквача трябва да излизат меки зрънца с малки дупчици. При включване/изключване на душа от промяната в налягането на водата дюзите ту се разтварят, ту се свиват и изхвърлят налепите от солите. Питата на душ с дюзи в твърд материал рано или късно ще започне да пръска настрани.

Ако в дома Ви има (или идват) жени, то най-добре си вземете смесител с комбинирана пита. Отстрани при тях има лостче. В едното му крайно положение смесителят работи като душ, в другото крайно – потокът на водата спира, което е много удобно – няма нужда да се протягаш към кранчетата или лоста на смесителя. В средното положение работят само централните дюзи, като предоставят тънка и силна, но мека, непрекъсваща струя – това е направено специално за женската хигиена.

В следващата част на тази статия ще продължим със същината – подробни инструкции за подмяна на смесител за мивката в кухнята и в банята. Четете продължението ТУК!