В ПЪРВА ЧАСТ уточнихме етапите на ремонта на кухнята и започнахме да разглеждаме първите два от тях. Тук продължаваме с планирането на уредите.

Уредите в кухнята

Котлони, абсорбатор, вентилация

Котлоните и абсорбаторът са препъни камък при ремонт на кухнята – може да се наруши вентилацията и при Вас, и при съседите Ви. Абсорбаторът с рециркулиране на въздуха и филтър с активен въглен не е изход от положението – миризмите така или иначе преминават през него, а еднократният и не много евтин филтър трябва да се сменя периодично.

Изходът е абсорбатор с многократен (миещ се) алуминиев филтър и отработване на газовете в жилищната вентилация. За целта ще Ви трябва допълнителен вентилационен отдушник. Само че това е преустройство и ще Ви трябва разрешение, само че това са такива случаи, при които разрешават, стига да се прави правилно. Най-важното е да не му духа на никой от вентилацията и да не допускате да се замърси със строителни отпадъци.

Как се разпределят местата на кухненските уреди в кухнята при ремонт - хладилник, печка, котлони, мивка, абсорбатор.

Ако кухнята си е с отделен вентилационен извод, няма нужда да се прави отдушник за абсорбатора ПО-НАДОЛУ от основния. В тези изводи тягата е добра и течението от абсорбатора с вентилатор до 65 кВт само ще подобри основната вентилация. А освен това ще се избавите от тръбата за абсорбатора – колкото по-надолу е отдушникът към абсорбатора, толкова по-добре. И на стената ще се освободи място.

Предупреждение! Имайте предвид, че в никакъв случай не трябва да прекарвате отработените газове от абсорбатора и от газовия котел в един вентилационен ход. Рискувате вече не глоби и наказания, а живота си!

Ако вентилацията на кухнята е заедно с тази на санитарния възел, отдушник за абсорбатора трябва да направите ПО ПОТОКА НА ВЪЗДУХА и по възможност по-далече.

Котлон, газов котел и хладилник

По правилата за експлоатация газовите уреди трябва да са на разстояние най-малко 80 см един от друг и ако котлоните са на газ, това не е формално изискване. Хладилникът също не трябва да е близо до котлоните – най-малко на 60 см от тях – ако се нагрява отстрани, разходите за електричество всеки месец ще са осезаемо по-високи и вероятността хладилникът да се счупи е голяма.

Разполагането на хладилника ДО газовия котел е недопустимо, не нагрява много, но по принцип темата за хладилника в кухнята е по-специална тема, по която трябва да се говори отделно.

Хладилник в кухнята

На хладилника в кухнята, както казахме по-горе, му е трудно. Колкото по-студено е около него, толкова по-добре ще му е. Затова най-добрият вариант е хладилникът да е в остъклената тераса или ако има място – в коридора. На терасата ще е супер – разходът за електричество за хладилника през лятото е с 1,5-2 пъти по-малко, а през зимата  с 6-10 пъти! Изключение е южната тераса – там през лятото заради слънцето ефектът може да е обратният.

Но едва ли ще Ви хареса да се разхождате за продукти напред-назад. Изходът е да имате малък хладилник (без камера) за ежедневните продукти, които използвате. Така в малката кухня се освобождава място за пералнята, а малкият хладилник може да се постави на плота над нея. Вместо един уред, два на същата площ, която така или иначе не е много в кухнята.

Микровълнова фурна

Микровълновата е най-добре да е на стената под горните шкафове на кухнята. Конструкцията на повечето микровълнови позволява да се окачват на стена.

Безопасност при работа с електрически ток

Преди да започнат строителните дейности в кухнята, трябва да се обезопаси, като се прекъсне захранващото разклонение за кухнята или за цялото жилище, ако кухнята не е на отделен кръг в разпределителното ел. табло. Осветлението и инструментите ще трябва да се захранват с електричество чрез удължител, включен в друго помещение.

Ако кухнята се захранва от едно общо с банята и тоалетната разклонение, в банята се отрязва частта за кухнята. След това захранването за санитарния възел се възстановява. Това се прави, разбира се, при изключено електрическо захранване на цялото жилище!

В ТРЕТА ЧАСТ ще продължим с етапите на ремонтно-облицовъчните дейности при ремонт на кухнята.