Във ВТОРА ЧАСТ се спряхме на особеностите при разпределяне местата на мебелите при ремонт на кухнята. Сега продължаваме с ревизирането и почистването на помещението, за да го подготвим за предстоящия ремонт.

Етапи на ремонтно-облицовъчните дейности

Почистване на помещението

В стара кухня таванът, стените и подът са пропити с мазни изпарения чак до основата на стената. И в нея е пропило доста. Затова почистването на помещението включва три стадия – сваляне на облицовката, измиване и импрегниране, иначе не е сигурно, че мазилката ще се задържи. Но преди всичко се маха старата настилка на пода до мазилка.

Облицовката се сваля, като покритието се размеква предварително – боята и шпакловката са циментирани и няма как да се махнат лесно. Покритията на водна основа и шпакловката се размекват с вода от пулверизатор:

  • Напръскват се обилно;
  • Държат се на затворени врати и прозорци за час-два;
  • Бързо, докато не е изсъхнало, се сваля покритието с шпакла или шкурка;
  • Ако изсъхне, преди да приключите, процедурата се повтаря.

Маслените и другите бои се премахват по същия начин, но се размеква с гъба, напоена със състав, за да се премахнат, по инструкции. Премахва се на части – съставите, разбира се, са по-скъпи от водата. Работата по премахването на маслена или алкидна боя се прави с маска и защитни ръкавици, в добре проветриво, освен кухнята, жилище.

На стените, пропити с кухненските изпарения, боята и шпакловката няма да „легнат“ добре или след време ще започнат да се лющят. Затова трябва стените, подът и таванът да се измият с подходящо средство за миене на чинии, разредено с вода в съотношение 1:20. В миещото средство трябва да се добави е 5% трапезен оцет. Предварително трябва да проверите дали оцетът не прави реакция с миещото средство.

Сваляне на боята и шпакловката от стените в кухнята при основен ремонт.

Заключителният етап на почистването на помещението е импрегниране с грунд с дълбоко проникване за бетон. Импрегнира се два пъти през ден. Грундът трябва задължително да е с биоцидни добавки. Когато купувате, прочетете съставките на етикета: тирамът и неговите производни са недопустими. Ако не са посочени съставките, не купувайте.

Ревизия на пода

Целта на тази операция е да се открият следните неща:

  • Дали има дупки и пукнатини, широки повече от 2 мм;
  • Кръстосани пукнатини, особено в центъра на пода;
  • Пукнатини или мрежа от пукнатини по периметъра;
  • Вдлъбнатини и изпъкналости, високи/дълбоки повече от 3 мм;
  • Отклонение в хоризонтала с повече от 3 мм на метър или повече от 11 мм по диагонала на помещението.

При наличието на който и да е от първите три фактора, е необходимо да се направи основен ремонт на пода със смяна на замазката. Това е сложна и трудна работа. Малките пукнатини се оправят по който и да е от познатите начини.
Подът се проверява дали е равен и по хоризонтала с нивелир с дължина не по-малко от 1 метър. Ако има само малки неравности, перфектното решение е линолеум. Ако има големи неравности или подът е прекъснат, трябва да се изравни не само за да е удобно да се работи по настилката, а и след това, за да не се стече по ъглите.
Оптималното в този случай е саморазливен под на циментова основа с дебелина 10 мм от най-високата неравност или ъгъл. Този изравнител не е много скъп, разходът за малка кухня не е голям и после може да се постави подова настилка директно върху него. Между другото, при заливането с циментов изравнител може да се поправят малките пукнатини.

Ревизия на тавана

Таванът в кухнята е най-болното място на това помещение – точно там отива първо всичко. На последния етаж на къща с плосък битумен покрив от тавана често капе, а кухнята е наситена с електрически уреди. Затова, освен пода, трябва да се ревизира и таванът, и то много внимателно.

При ревизиране на тавана, преди всичко, се освобождават шевовете между плочите – в кухнята най-често е един. След това от канала между плочите се изважда старият електрически кабел. Диагоналът и хоризонталът се проверяват със същия нивелир, но тук се допуска отклонение от 20 мм по диагонала. При изместването на плочите по вертикала с 30 и повече мм една спрямо друга не изравнявайте тавана – това е излишна и трудна работа, пари, материали. Този проблем можете да решите с окачен таван.

Какво трябва да направите при ревизиране, особено на последния етаж в панелен блок? Да пеносате с пистолет с тънък накрайник добре (в слоеве) канала между плочите. Това няма да Ви спаси от наводнения отгоре, но течът ще отиде към съседните на кухнята баня и тоалетна, където електрическите уреди са по-малко, а замазката на пода е направена да се мокри много.

В ЧЕТВЪРТА ЧАСТ продължаваме, по-точно се връщаме към прекарването на комуникациите в кухнята, по-подробно за електричеството. Ще обсъдим вратата, прозорците, тавана, стените, пода и още…