В ТРЕТА ЧАСТ се спряхме на част от първия етап по ремонтно-облицовъчните дейности при ремонт на кухнята – ревизирането на пода, стените и тавана. Сега продължаваме с комуникациите.

Прекарване на комуникациите в кухнята

За газта, водата, канализацията и вентилацията казахме в предишните части на тази статия. Само ще добавим основното за електричеството.

Ако ще сменяте разпределителните кутии, за  тях трябва да направите ниша на височина около 1,8 м, за да не могат децата да ги достигнат.

Инсталацията се прекарва с плосък трижилен кабел в двойна изолация. Кабелите трябва да са твърди, едножилни. Те няма да увиснат. Сечението на жилите трябва да е не по-малко от 1,4 кв. мм (2 мм в диаметър).

В сухо помещение е желателно инсталацията да е в кутии и в метален гофриран маркуч, ако има опасност от наводнение, най-добре да се прекара директно по голия таван.

По стените кабелите се застопоряват на всеки 10-15 см с хартиено тиксо за начало, след това в каналите с гипс, а по голите повърхности с капка строителен силикон.

Разклоненията за осветлението и розетките се опъват до тавана. Там свършва разклонението за осветлението, а за розетките продължават, след което се завъртат по стената под 90 градуса и се спускат по нея до местата им. Разклоненията за пералнята и бойлера се пускат по стената на 15-25 см под тавана, завъртат се надолу също под прав ъгъл и се опъват до техните места.

Прекарването на електрическата инсталация „както дойде“ е разпространено явление, но това после усложнява намирането и отстраняването на неизправности по инсталацията и създава риск за живота при следващите ремонтни и строителни дейности.

Ако жилището още не е заземено, защитните (жълтите) жилки на кабела се оставят в кутията, задължително изолирани.

Врата и прозорец

Прозорецът и вратата се сменят или реставрират, ако е необходимо, след като приключат работите по комуникациите. Може и преди това, не е задължително да е след, но трябва да сте сигурни, че летливите остатъци от предишните операции са изветрели. За целта помещението се затваря добре за едно денонощие и след това… подушете. Ако още усещате мирис, продължавайте да проветрявате.

Прозорците и вратата се предпазват от бъдещите ремонтни дейности с найлон или тиксо.

Таван

Таванът в кухнята трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Да е устойчив на резките колебания в температурата и влажността;
  • Да избледнява/да се оцветява, изгаря и променя тона си под въздействието на изпаренията в кухнята колкото се може по-малко и равномерно;
  • Да не пропуска пара, за да не се появят органични отлагания в междуетажното пространство – това е апетитна хранителна среда за микробите.
  • Да може да се мие;
  • Да може да се ремонтира изцяло или частично, без да се налага да се ремонтира цялото помещение;
  • Да може да служи минимум 10 години.

електрическа инсталация над окачен таван при основен ремонт на кухня.

Изхождайки от това, таваните от пенокартон и опънатите тавани, въпреки разпространените препоръки, се отхвърлят веднага – в кухнята те ще служат не повече от 5 години, при абсорбатор с йонен или ултравиолетов йонизатор, а релефът на таваните от картон още след половин година ще започне да почернява и пожълтява.

Материали

Материалите за тавана трябва да са такива, каквито Ви харесват на Вас:

  • Пластмасова ламперия или релси;
  • Ламинат, с добавена водна емулсия PVA;
  • MDF ламперия с добавена водна емулсия PVA;
  • Водоустойчив (зелен) гипсокартон с PVA емулсия.

Дължината на дъските на ламперията и MDF са 2,95 м. Това в повечето случаи е достатъчно, за да се направи таванът с цели дъски, но предварително трябва да сметнете как да го направите – по дължина или напречно, за да отиде по-малко материал и да се изхвърли по-малко.

Профили на тавана и осветление

Профилната решетка може да се прави и линейно, без напречни профили, от метални профили или дървени релси. Разстоянието помежду им е 400-600 мм, разстоянието между крепежите към тавана е 300-440 мм. В неравностите под релсите или профилите при неравен основен таван може да се подложат късове шперплат, няма да стане идеално плосък таван, но няма да има и дребни неравности, които изглеждат грозно на дневна светлина.

Когато се монтира профилната решетка, се правят прорези за вече поставения електрически кабел. Разклонението на кабелите за осветителните тела се прави при обшиването със свободно лежащи меки кабели със сечение 0,7 кв. мм.

Разстоянието между двата тавана при „лунички“ трябва да е минимум 80 мм. Вариантът с едно основно осветително тяло обаче е за предпочитане, тъй като при този вариант на практика се елиминират пътищата на проникване на органични изпарения и зловредните им потребители в пространството между таваните.

В последната част ще продължим със стените и пода – ВИЖТЕ!