В ПРЕДНАТА ЧАСТ се спряхме на това как се прави таван при ремонт на кухнята. Сега ще отделим специално внимание на стените и пода на кухнята.

Стени

Класическото облицоване на кухнята с плочки не е толкова хигиеничен вариант, колкото сме свикнали да си мислим. Фугите между плочките се замърсяват. За да избегнете това, за фугите можете да използвате състав за вани или за външна употреба с добавяне на 10% от обема на водно-полимерна емулсия, препоръчана от производителя. Фугиращата смес трябва да се нанася или със специална мистрия, или с парче кръгъл кабел с диаметър 5-6 мм. При заглаждането с пръст, дори и да сте с ръкавици, ще останат малки неравности, а микробите само това чакат.

Най-добрият вариант за облицоване на стените в кухнята са пластмасовите миещи се тапети. Пенокартонът, въпреки разпространеното убеждение, не събира миризмите. В този случай тапетите трябва да се лепят след като се постави подовата настилка. Загъвайки тапетите на 15-25 мм от пода и тавана, ще създадете допълнителна преграда за микробите за уютните за тях сгъвки.

Добро решение са по-светли тапети в „чистите“ зони и по-пъстри (или тъмни) около котлоните – където ще се приготвя храната и ще се мият чиниите.

Това може да Ви изглежда парадокс, но колко продължително ще служат тапетите, зависи от тона и рисунките по тях. Жълтите или светло-бежовите тапети с дребни рисунки в пастелни тонове няма да Ви напомнят 2-3, дори 4-5 години за нуждата да правите поредния ремонт, в сравнение с белите или ярките тапети. Правилно избраните тапети ще Ви служат 10-12 години и повече.

Подова настилка

Подът с плочки в кухнята, освен че се прави трудно, е и много твърд – със сигурност, ако изпуснете някоя чиния, тя ще се счупи. Паркетът, дюшемето, паркетът са пожароопасни, в тях се развъждат микроби. Освен това, ако се разлее някаква течност върху паркета, той ще се надуе.

Най-добрият материал за декоративен под в кухнята е линолеумът:

  • Той може да се постави и на повърхност, която не е предварително подготвена за това – ще облече малките неравности и ще играе ролята на котвички, така че плаващият под ще се държи здраво на мястото си и няма да трябва да се закрепва допълнително;
  • Линолеумът е динамично еластичен – издържа голямата и постоянната тежест на мебелите, при удара изпуснатата чиния или чаша отскачат, което в повечето случаи ги спасява от гибел.
  • Линолеумът има бактерицидни свойства, които се запазват с десетилетия, безвреден е за човека и топлокръвните животни.
  • Той не гори – угарката от цигара изтлява на него докрай, но той си стои непокътнат;
  • Може да се мие с каквото си поискате и както си поискате;
  • Не се изтърква – в приемните на големите обществени сгради с голям поток от хора служи 10 и повече години;
  • Продава се както на пити, така и на рула до 6 м широки – режат Ви колкото си поръчате в магазина, карате си го у Вас, полагате го и подът в кухнята е готов.

Общо взето, подът от линолеум в кухнята излиза по-евтино от другите варианти. Единственото „но“ – не се предлага линолеум, който да имитира текстурата на дървото.

Макар все още да не е много популярен у нас, но линолеумът е идеален за пода в кухнята по всички параметри.

Как се прави основен ремонт на кухня - стени, таван, под, уреди, инсталация, водопровод и канализация - всичко за ремонта.

Другата приемлива настилка за пода в кухнята е плаващ под от ламинат. Не е желателно да правите пода на лагове заради хигиената, а при 6 метра изходни дъски можете да застелите пода без напречни фуги. Но ще трябва да поставите няколко клина и от време на време може да се наложи да ги подбивате, заради което ще трябва да махате первазите.

Первази/цокли

Предназначението на первазите в кухнята не е само декоративно. Те трябва и да изолират по периметъра от парата, затова се поставят последни – с видии или силиконово лепило. Потеклият силикон трябва да се премахне веднага с оцет, а монтажното лепило – с разтворител, спрямо инструкциите, описани за лепилото.

Первазите за тавана трябва да се прикрепят допълнително с малки пирончета за ламинат или МДФ или с видии до 3 мм. Видиите трябва да са от черните, за да не се забелязват много. Разстоянието между крепежните елементи трябва да е 400-700 мм. Ако пирончетата или видиите се виждат, можете да ги боядисате в подходящ цвят.
Первазите за пода за линолеум или ламинат могат и само да се залепят, за да не се виждат шапките на видиите.

Заключение

И така, сега вече придобихте представа как се прави ремонт на кухня. Подчертаваме, че това е само представа. Всеки вид дейност си има своите тънкости и изисква отделно и подробно описание. Ако все пак решите да си направите ремонт на кухнята сами – пожелаваме Ви успех и много търпение!