Монтажът на водомер е актуален въпрос в днешно време. Има закон за задължителен монтаж на водомери и сега всеки потребител, ще - не ще, трябва да има уред за мерене разхода на студена и топла вода.

Фирмите и частните майстори не взимат евтино за монтаж на водомер. Монтажът на водомер не е лесна работа, отнема време и ходене по институциите.

Какъв водомер да изберете?

Най-добрият вариант е турбинен и механичен. Електронните водомери, колкото и да са „готини“, имат свойството да се чупят, а смяната на водомер в апартамент означава, освен разходи, нов кръг на бюрократични формалности, който трябва да се преодолява.

Водомерите за студена и за топла вода са с различна конструкция. Това се вижда още при покупката – те са отбелязани със син и червен цвят. Ако на тръбата за студена вода се монтира водомер за топла вода, няма да има проблеми, но водомерите за топла вода са по-скъпи. Няма смисъл да се чудите какво ще се случи, ако монтирате на тръбата за горещата вода водомер за студена вода, такова нещо просто няма да се допусне в експлоатация.

Конструкцията на водомерите за топла и за студена вода е различна и трябва да се монтират на съответните тръби.

Можете да си купите обикновени водомери, няма нужда да търсите нещо необикновено. Уредите за мерене разхода на вода подлежат на задължителна сертификация. Веднъж попаднал на пазара, значи водомерът е със сертификат. А след проверката и пломбирането вече не отговаряте Вие за него, освен ако не сте го счупили случайно.
При закупуването на водомер се убедете, че той е напълно комплектуван. В комплекта на водомера трябва да има мрежест филтър, две съединения с нипели, гайки и уплътнения, и възвратен клапан. Има недобросъвестни продавачи, отварят комплекта и продават частите от него поотделно, така че е най-добре да си купите водомер от специализиран магазин.

Следващият важен момент при закупуването на водомер е неговият паспорт. Той трябва да е отпечатан типографски, да е със заводски печат, а серийните номера в паспорта трябва да отговарят на серийните номера на уреда.

Спирателни кранове

Водомерите най-често се комплектуват и със специален спирателен кран. Той има една особеност: уше с отвор на изходящата тръба за пломбата. Без него кранът може да се затвори, тръбата да се премахне, да се източи много вода, след това тръбата отново да се свърже и водомерът ще покаже нулев разход. Ако тръбите са пластмасови със заварени шевове, се допуска да се монтира спирателен кран без пломба. Но дали може, или не може да се прави това, се решава от инспектор от ВиК на място.

При монтаж на водомер за студена или за топла вода трябва да се монтира и спирателен кран.

Ако спирателният кран е от комплекта, вижте дали не е от силимин (алуминий). Алуминиевите кранове могат да се разрушат рязко от корозирането, а най-близката точка, където в този случай може да се спре бликащата в апартамента вода, в най-добрия случай ще е в мазата, но може и да е отвън пред блока или ако е къща, пред къщата. Метало-пластмасовият кран е съвсем добър за употреба.

Някои технически особености на водомерите

Ако в апартамент, където ще се монтира водомер, е предвидено да има пожарен водоотвод, трябва да се монтира задвижващ вентил, който впоследствие ще се пломбира. Като цяло, този вентил трябва да се монтира от служител от пожарната, като трябва да бъдат уведомени предварително. Но не се изисква разрешение от пожарната да монтирате такъв вентил, така че си решете сами – да заявите да Ви го поставят и да чакате или не.

Вторият момент – ако системата за снабдяване с топла вода е направена по схема с две тръби. В апартаментите това се среща много рядко. За монтаж на водомер за гореща вода в апартамент трябва да се купи допълнително байпасен клапан за циркулационната тръба, иначе водомерът ще „върти“ през цялото време и много.

И третият момент – температурата на въздуха в помещението, където ще се монтират водомерите. Температурата не трябва да е по-малко от +5 градуса по Целзий. В блоковете няма проблеми, но ако водомерите са в неотопляема маза на къща, ще трябва да се реши този въпрос. Може да е по-евтино и по-лесно да се уплътни мазата и да се зазида тръбата, а водомерът да се монтира, както навсякъде, в тоалетната.

Разгледахме общата информация за водомерите, а в следващата част ще продължим с проверката и първата пломба, ще разгледаме къде точно се монтира водомерът, как се монтира и как се въвежда в експлоатация. ВИЖТЕ!