За замяната на тръбите за отопление или водоснабдяване или за монтиране на нови е най-добре да използвате полипропиленови тръби. Предимствата им, а също и кои са по-подходящи, са друга тема. Сега ще разгледаме подробно самия монтаж на полипропиленови тръби със собствени ръце. Целият процес е много лесен, макар да трябва да се спазват строго правилата. Ако имате всички части – самите тръби, фитинги и инструмент за запояване, можете бързо и надеждно да си направите тръбопровод в цялото жилище. Най-важното предимство е, че само след половин час след запояването на последната свръзка системата може да се използва.

За свързването се използва тръбно запояване, иначе казано, муфтово. Това означава, че тръбите се свързват не директно една с друга, а посредством допълнителен фитинг, в който се вкарва тръбата, и се запоява с муфта.

Инструменти за запояване на полипропиленови тръби

Освен материала, трябва да си осигурите всички необходими инструменти:

  • Апарат за запояване на полипропиленови тръби (нагревател, поялник);
  • Набор от накрайници за тръбите;
  • Специални ножове за рязане на тръби или тръборез;
  • Шейвър, инструмент, който сваля горния слой на алуминиевото покритие на тръбата, ако има такова;
  • Фаскоснемател.

Всичко това можете да намерите по строителните магазини. Най-добре не си взимайте най-евтините уреди. Висококачествените апарати за запояване например ще Ви позволят да работите по-дълго време без последици за нагряваните елементи и тефлоновия слой на накрайниците. Накрайниците най-често се поставят с поялник. В комплекта си поялникът трябва да има специална поставка, тъй като голяма част от работата се прави без опора.

Инструменти за монтаж на полипропиленови ППР тръби - поялник

Не си мислете, че ще можете да запоите полипропиленови тръби с подръчни средства. Независимо колко са леки и практични, целият процес изисква да се спазва строго качеството на свързването и използването на специално оборудване. Единственото, от което можете да се откажете, е тръборезът. Ако обемът на работа не е голям, можете да се справите и с обикновен нож за дърво. Шейвърът, с който се премахва горният слой алуминий, е така да се каже, опция, необходим е само ако се използват тръби, армирани с алуминий от външната страна. Ако алуминият е скрит под външния слой полипропилен, може да не го използвате.

Преди да започне работата, трябва да имате готов план, по който ще се поставят полипропиленовите (ППР) тръби, за да се види каква е конфигурацията на онези места, които могат да се монтират отделно и накрая да се свържат в общата система. Целта тук е да се намалят местата на запояване, които трябва да се направят без опора.
Колкото по-добре е измислена схемата за монтаж на полипропиленовите тръби, толкова по-малко места на запояване ще има. Някои майстори с повече опит сглобяват сложните места на водопровода на маса, а след това ги монтират.

За процеса на запояване на ППР тръбите

За да е надеждно закрепването, се нагрява краят на тръбата от външната страна и вътрешната част на муфтата и само на определена дълбочина. След това детайлите се свързват един с друг. Нагретият полипропилен се намества в мястото на снаждането и се запоява надеждно.

Първо, трябва да се подготви материалът. Тръбите се мерят и режат с необходимата дължина. По външната част на тръбите трябва да се направи фаска. Спрямо международните стандарти фаската трябва да е наклонена на 15 градуса и да е с дълбочина 2-3 мм. Може да се направи и с наклон от 45 градуса и на една трета от дебелината на тръбата. На практика всеки вариант е подходящ, стига да се вмества в тези рамки. За да направите фаска, трябва да използвате подходящ инструмент, най-важното е той да сваля равно и плавно материала. Непосредствено преди запояването изделието и вътрешната част на фаската трябва да се почистят от мръсотиите и да се обезмаслят.

ВиК и отоплителна система с полипропиленови тръби - монтаж и тънкости.

Апаратът за запояване на тръбите се поставя на специалната поставка. Трябва да се регулира, ако има регулатор, на 260 градуса. Това е оптималната температура, която е достатъчна за бързото нагряване на тръбата и е безопасна за тефлоновото покритие на накрайниците.

Малко встрани от темата, може да се каже, че други температури, освен 260 градуса, не се използват и не се препоръчват за запояване на тръби, така че, когато избирате такъв апарат, акцентирайте вниманието си върху това дали има регулатор.

След като поялникът загрее, можете да пристъпите към непосредствено запояване на детайлите. За целта трябва едновременно да поставите фитинга на специалния щифт, а от другата страна на нагревателя да поставите тръбата в гилзата. След това трябва също толкова бързо и едновременно да ги махнете и да ги стиковате възможно най-бързо.

Елементите се държат на нагревателя строго определено време, което е различно в зависимост от диаметъра на тръбите и дебелината на стените им. Ако ги държите по-дълго, и тръбите, и фитингите ще прегреят, ще изгубят здравината си и ще се деформират, след което няма да можете да ги стиковате. Ако не ги нагреете достатъчно, спойката няма да е надеждна и може да се появят течове в бъдеще. В интернет можете да откриете таблици с международни стандарти по въпроса колко време трябва да държите тръбите на нагревателя.

Тръбите се вкарват в гилзата и фитингите се поставят на щифта с известна сила. Това е така, тъй като накрайниците на нагревателя са направени във формата на конус с наклон от 5 градуса и само в средата диаметърът им съответства на номиналното значение на диаметъра на тръбите. Когато поставяте тръбата в гилзата, трябва да я вкарате докрай, но в никакъв случай да не натискате повече. Ако я натиснете силно, впоследствие това ще се отрази на проводимостта на тръбата. Най-добре е да измерите колко е дълбока гилзата до дъното ѝ и да отбележите на тръбата същото разстояние от края ѝ. Така ще можете визуално да контролирате действията си. Но с опита вече ще усещате с ръцете си момента, в който тръбата е опряла в дъното на гилзата.

Трябва да стиковате нагрятата тръба и муфа възможно най-бързо. При това не трябва да ги въртите една срещу друга. Трябва да ги стиковате направо и да гледате да съвпаднат осите им. Ще имате само няколко секунди, за да поправите положението им една спрямо друга, след това те ще изстинат и всяко раздвижване ще повлияе зле на качеството на спойката.

Особености на монтажа

Полипропиленови тръби се прокарват на местата им в апартамент или къща, когато са вече запоени на отделна работна маса местата с фитингите и завоите. Трябва да се оставят само преходите между стените и свързването им към основните водоснабдителни тръби, за да се запояват на място. Тръбите се закрепват за стените с щипки, които се закрепват добре за стената, а тръбата се вкарва в тях. Важно е да знаете, че за отопление в частен дом полипропиленовите тръби се монтират до котела. Там се свързват с помощта на преходни фитинги с метална тръба с дължина не по-малко от половин метър, която е непосредствено свързана с нагревателя.

Запоените съединения са всъщност необслужвани, за разлика от винтовите, така че можете да вкарате полипропиленовите тръби в стените. Само че проверете преди това дали са сигурно и херметически запоени.