ДобротоПо-евтините инструменти изискват по-честа подмяна качество на градинските инструменти улеснява процеса в градината и създава редица предимства за вас самите. По-високата цена определено дава отражение в дългосрочен план. Без значение дали сте опитен градинар, или съвсем начинаещи - оборудването ви трябва да е ефективно. При закупуването на всичко необходимо трябва да имате предвид, че по-ниската цена е свързана с по-честа подмяна. Едва ли желаете всяка година да търсите нови инструменти, за да засадите и поддържате градината си. Високият добив на различните култури е свързан с доста грижи, така че се подгответе с правилното оборудване. Инструментите оказват голяма помощ, но са изложени на всякакви условия. Периодичната им експлоатация е свързана със спазването на някои задължителни правила.

5 начина за поддръжка на градинските инструменти

Редовно заточване на инструментите за рязане

Лозарските ножици или тези, които използвате за подрязване на храстите трябва да бъдат изрядно наточени. Чували ли сте израза:  “Готвачът се познава по острия нож” ? Същото е и с градинаря - ножицата е един от основните инструменти и трябва да реже добре. Снабдете се с добро точило, което да ви е под ръка при необходимост. Има възможност да предоставите острите предмети на фирма, ако мислите, че не можете да се справите сами. Доброто наточване ще ви осигури изрязването на стъблата на растенията по най-добрия начин, както и намаляване на увреждането и болестите по стъблата. 

Подсушавайте инструментите след употреба

Възможно е образуване на ръжда в случай, че инструментите останат мокри. След употреба, премахнете частиците от почва, които са полепнали, и забършете със стара кърпа. При поява на ръжда бихте могли да използвате парцал, който е намазнен, в комбинация с пяна за бръснене. Помага за предотвратяване на ръждата и поддържането на доброто състояние на градинското оборудване. Така инструментите винаги ще бъдат на ваше разположение в идеален вид.

Почистете цялото оборудване

Почистването на инструментите е особено важен процес, защото чрез него се отстраняват вредителите и болестите, които са в градината. Едно непочистено оборудване е почти сигурен знак за разпространение на неприятелите. Препоръчителен начин за отстраняване на замърсяванията е използването на масло или антибактериална течност. Етеричните масла са много добър вариант и често се използват за почистване. Забършете или измийте малките принадлежности, за да не разнесете нежелани обекти, които ще съсипят растителността ви. 

Използвайте масло за предотвратяване на износване и напукване

ИзползванетоСъхранявайте градинските си инструменти на сухо място, за да избегнете появата на ръжда на растително масло за борба с ръждата е една от най-добрите практики. Потопете лопатите, металните гребла и останалите метални принадлежности няколко пъти в кофа с пясък и масло. Това почистване след употреба намалява вероятността от появата на ръжда. Дървените дръжки са податливи на изгниване и напукване, което може да се избегне чрез втриване на масло от ленено семе. Необходимо е да изсушите добре дръжките, ако има нужда. След това маслото се втрива с плат, който вече не използвате.

Съхранявайте оборудването си на подходящи места

Вероятно имате навес или цяло помещение, в което съхранявате множество предмети. Би било добре да е подредено - ще ви помогне за по-бърза ориентация, когато ви потрябва нещо. Пространството трябва да бъде сухо, за да сте спокойни, че вашите “верни помощници” ще запазят добрия си вид до следващия сезон