Мивките са окачени и вградени, кръгли и правоъгълни. Коритото се прави от стъкло, камък, метал и керамика. Сред мивките има съвсем малки, има и огромни, подходящи за пране на дрехи. Не е трудно да се обърка човек при такова разнообразие. Ние систематизирахме критериите, за да успеете да направите правилен избор.

Тип на мивката за баня

Типът на умивалниците определя как ще изглежда оборудването в интериора и каква площ ще заема. Окачените и моделите за вграждане са абсолютни фаворити на пазара сега. А свободностоящите монолитни мивки придават на помещението ексклузивен вид.

Полувградени умивалници

Тъй като фронтонът на мивката изпъква спрямо фасадата, пръските вода не попадат на шкафа. Така срокът на служба на шкафа се увеличава. Има и недостатък. Мивките за полувграждане се продават заедно с шкафа, затова подмяната на повреденото изделие ще наложи закупуването на нов шкаф.

С пиедестал

В ролята на допълнителна опора за окаченото корито на мивката влиза пиедестал. Мивките с пиедестал са удобни заради това, че всички комуникации са в „крачето“, отпада нуждата да се купува шкаф.

Мивка за монтаж върху плот

Този модел мивки се монтират върху всякакви хоризонтални повърхности – шкаф, плот, конзола. Изпъкващите над плоскостта мивки изглеждат много ефектно, но налагат определени изисквания към основата, която не трябва да абсорбира влага и миризми. Под мивката могат да се поставят пералня или кош за пране.

Мивка за монтаж върху плот или шкаф - предимства и недостатъци.

Форма на мивките

При производството на мивки производителите се ръководят от съображенията за практичност и естетика. Ако цените функционалността, Ви съветваме да обърнете внимание на класическите модели: овални и правоъгълни. За ексклузивен интериор са подходящи асиметричните модели мивки във формата на мида, амфора и лотос.

Кръгла мивка

Мивката във формата на кръг ще бъде абсолютен акцент в интериора на банята. Кръглите мивки се монтират върху плоскост и освобождават място върху плота. Тъй като коритото им е дълбоко, водата не се разпръсква при използване. Преливникът ще увеличи функционалността на умивалника.

Овална мивка

Мивките елипси са компактни, но само на пръв поглед. Удължените модели няма как да се поставят на ъгъл или на шкаф под 60 см. За производството на овални мивки се използват керамика, стъкло и мрамор. Тези материали подчертават присъщия за елипсите чар.

Полукръгли умивалници

Полукръглите мивки имат нужда от по-малко пространство в банята, отколкото видовете с кръгла форма. Тези конструкции се прилепват до стената откъм плоската им страна, предната им част е закръглена. Мивките с тази форма са класически модели.

Правоъгълни мивки за баня

Умивалниците във формата на правоъгълник се отличават с максимална вместимост и са компактни. Независимо дали ще изберете голяма правоъгълна мивка, широка 70 см, или миниатюрен умивалник за малка баня, мивката ще се справи с поставените ѝ задачи отлично и няма да заема много място.

Квадратна мивка

Квадратните умивалници се използват в концептуалните интериори. Преди да си купите квадратен умивалник, трябва да се замислите дали ще изглежда хармонично с другите предмети от интериора на банята Ви и каква форма трябва да е плотът за тази мивка. Иначе рискувате да си купите нещо, което няма да се съчетава с нищо.

Ъглови мивки за баня

Ъгловите умивалници за баня се комбинират добре с душ кабини във формата на четвърт кръг. Ако изберете за ъгловата си мивка и триъгълен шкаф, ще решите няколко проблема наведнъж: ще скриете зад фасадата инженерните комуникации и ще организирате ергономично пространство за съхранение на принадлежностите за хигиена.

Материал на мивките

Керамичните мивки са неостаряваща класика, няма да излязат от мода. Но понякога е добре да изберете вместо фаянс метал, по-надежден и здрав е, изящно цветно стъкло или елегантен камък.

Мивки от изкуствен камък

От гранит и мрамор с добавена акрилна смола се правят здрави и дълготрайни мивки, които външно трудно се различават от мивките от естествен камък. Но монолитният материал е капризен при експлоатация – трудно „се разбира“ с почистващите средства на основата на ацетон, не понася добре температурните промени, а при изпускането на тежък предмет мивката може да се напука. Освен това каменните мивки са тежки и се монтират трудно.

Санитарен фаянс

Мивките от фаянс са по-евтини от порцелановите. Трудно е да разпознаеш външно тези два вида керамика, но повърхността на фаянса е по-пореста. За да защитят мивките от напукване, производителите ги покриват с гланц. Покритието улеснява грижата за санитарното изделие и увеличава устойчивостта му на термични и химични въздействия. Срокът на служба на санитарния фаянс е по-кратък от този на порцелана. С годините, при изтъркването на гланца, повърхността започва да се напуква и започва да просмуква мръсотия и вода.

Санитарен порцелан

Порцеланът се прави от бяла глина, в която се добавя кварц и фелдшпат. Заради този състав мивките са плътни, здрави, понасят удари. Благодарение на ниския коефициент на поглъщане (10 пъти по-нисък от този на фаянса) изделията не абсорбират миризми, влага и мръсотия. Порцеланът се подлага на двойна термообработка, което също увеличава здравината на изделието и съпротивлението му към абразивните химични средства.

Мивки за баня от стъкло

Стъклените мивки изглеждат изключително красиво, тъй като могат да се правят във всякакви форми и цветове. Недостатъкът на този материал е малкият избор на модели спрямо начина им на монтаж. Най-често са за монтаж върху плод, което не се харесва на всеки. Освен това стъклото е по-капризно. Сапунът и капките се забелязват повече. А падането на малки твърди предмети и използването на абразивни чистещи средства могат да надраскат стъклото.

Стъклените мивки за баня са много стилни и красиви, но могат да се счупят или напукат по-лесно.

Мивки за баня от неръждаема стомана

Мивките от стомана не са много тежки, лесни са за транспортиране и монтаж. Липсата на пори в стоманата повишава хигиеничните показатели на тези мивки. Металът не е толкова чувствителен на удари като керамиката или стъклото и понася добре високите температури. Само че стоманата не е материал с добра шумоизолация. Трябва да забравите за тишината при миене на ръцете и лицето си. Освен това, ако пренебрегвате правилните грижи, металът се покрива с драскотини и потъмнява.

В следващата част на този материал (ТУК!) ще продължим със следващите критерии за избор на мивка в банята – стил, допълнително оборудване, допълнителни опции, място на използване на мивките.