В първата част на нашия материал за избор на мивка за банята (ТУК!) разгледахме някои важни критерии за правилен избор на умивалник за баня – типа, материала, формата на мивките. Но това не е всичко и не е достатъчно, за да изберете правилно мивка за своята баня. Кои са другите критерии, които ще Ви помогнат в избора?

Стил на мивката

Съвременен стил

Мивките в съвременен стил се вписват най-добре в интериора на стандартните бани. Постните линии, класическите цветове и материали, балансираните размери – това са черти, които показват, че мивката е от съвремието.

Ретро мивки

Умивалниците в стил ретро се отличават със закръглените си форми. По принцип това са модели на пиедестали и конзолни мивки. Стилът ретро се отличава с изящни декоративни елементи и сложни методи на обработка на повърхностите (патиниране, състаряване, позлатяване и т.н.)

Ретро мивки и умивалници за баня - красота и стил!

Хай тек

Точна геометрия, максимална функционалност, в крак с бъдещето – мивките в стил хай тек няма да се изгубят в интериори, които ще са актуални и след десетки години. Тези мивки се съчетават добре с душ кабини, които демонстрират последните постижения в техниката.

Оборудване за мивки

Мивките в някои случаи се комплектуват с допълнително оборудване – смесители, дренаж, клапани и сифони. Ако мивката се предлага без оборудване, за да се свърже с комуникациите, трябва да си го закупите отделно.

Смесител

Смесителят свързва в един поток топлата и студената вода. Класика в жанра са смесителите с две кранчета и с една ръчка. Ценителите на новите технологии харесват термостата, който подава вода със зададена предварително температура и не допуска по-висока от зададеното. Не по-малко популярни са сензорните смесители. Те включват водата автоматично при приближаването на ползвателя към тях.

Сифон

Всяка мивка има хидравлично затваряне – сифон. Когато с сглобен, той изглежда като извита тръба, по която се извежда водата от мивката. Част от нея винаги остава в извивката на тази тръба, като така създава пречка за излизането на канализационни газове. Сифонът има коляно, което изпълнява функцията на филтър – в него се събират твърдите отпадъци, които могат да се премахнат лесно, като се разглоби тръбата.

Забележка! Сифонът е сглобяема конструкция, която се състои от входна тръба с метална решетка, сифон с коляно и изходна тръба, която се свързва с канализацията.

Допълнителни опции на мивките за баня

За придаване на допълнителни качества на мивките в техните конструкции се правят някои промени. За да се чистят по-лесно, се обработват с хидрофобни и антибактериални съставки. За да се увеличи здравината на умивалниците за баня, им се придават противоударни свойства.

Водоотблъскващо покритие

Хидрофобното покритие кара капките да се стичат от емайла. Водата не оставя на повърхността неприятни следи, в резултат на което мивката се почиства много по-лесно от аналозите без такова покритие.

Антибактериално покритие

Антибактериални свойства има самият емайл, в който се вкарват специфични добавки. Благодарение на обработката на повърхността на мивката не се размножават бактерии и гъбички. Мивките са по-хигиенични, което е много важно за местата с голям човекопоток.

Област на използване на умивалниците

Повечето модели са предназначени за битова употреба. Но не трябва да забравяме, че има и специализирано оборудване – вандалоустройчиви, за обществени места, компактни за деца и адаптирани за лица с ограничени възможности.

Битови мивки за баня

Битови са тези модели мивки, направени от санитарен фаянс, порцелан, стъкло и изкуствен камък. Те не се използват прекомерно, затова не предполагат специални технологии в производството си.

За обществени места

В хотели, търговски и развлекателни центрове, болници и други сгради за обществено ползване се използват многосекционни мивки, практични умивалници и вандалоустройчиви модели от неръждаема стомана.

Мивки за деца

Детските мивки са по-малки от стандартните умивалници. Керамичките корита се оцветяват в ярки цветове и се рисуват с красиви орнаменти. За да бъдат удобни за използване от деца, се монтират ниско.

Мивки за хора с ограничени възможности/инвалиди

Мивките са със специална конструкция. Издълженият преден край и компактно разположеният под мивката сифон позволяват мивките да се използват от хора на инвалидна количка. Парапетите отстрани предоставят допълнителна опора при миене на ръцете.

Надяваме се да сме Ви били полезни. Екипът на DKLux Ви пожелава приятно пазаруване!