Мебелите за баня, заедно със санитарията, определят как ще изглежда помещението. За да не съсипят водата, парата и високите температури комплекта мебели, материалите трябва да са дълготрайни и устойчиви на износване. Не на последно място при избор на мебели е стилът. Но всичко по реда си.

Видове мебели за баня

Банята в повечето случаи не е голямо помещение, затова тук е важно да намерите баланса между естетиката и функционалността. Общото правило е следното: избирайте само такива мебели, от които наистина имате нужда.

Шкаф за мивка

Комплектът от мивка с шкаф е решение три в едно за банята. Шкафът създава опора за мивката, маскира кабелите и комуникациите, а заедно с това е място за съхранение на битовите химикали и средствата за лична хигиена. Шкафът може да е цял и на модули. В първия случай за плота е подходяща само една мивка. Във втория – предвидена е възможността да се използват няколко съвместими модели мивки в комплект с шкафа.

Шкаф с мивка за баня - видове и начин на монтаж.

Комплект мебели

В комплекта влизат мебели от една серия, която е перфектно подбрана по размер, материал и стил. Основното в комплекта са шкафът за мивка и окаченият шкаф. Към тях се добавят други елементи: шкаф-колони, конзоли, шкафове с кошове за пране, ракли и огледала. Логично е да се замислите дали да не си купите комплект мебели за баня, ако банята трябва да се мебелира от нулата.

Шкаф-колона

Висок и тесен шкаф, който по форма прилича на колона. Вертикално ориентиран – това е най-голямото предимство на колоната. Той се вгражда лесно в малки ниши и ъгли, което позволява да се използва свободното пространство максимално. За съхранение на бельо и хигиенични принадлежности са предвидени чекмеджета и рафтчета. В долната част на шкаф-колоната производителите често слагат кош за пране.

Огледало

Способността на огледалото да отразява всичко, което попада в „полезрението“ му, е спасение за малките помещения. Правилно разположеното огледало визуално повдига тавана и разширява границите на помещението. Списъкът на предимствата се увеличава, ако изберете модел с подсветка и с ефект против запотяване. Това ще позволи да се насладите на перфектно прозрачна повърхност при всяко ниво на осветяване в банята.

Шкаф с огледало

Ако към огледалото добавите и няколко рафтчета с чекмедженца или фасадата на шкафа е декорирана с огледало, ще се получи шкаф с огледало, практичен, оригинален и многофункционален. Решението е актуално за малки бани, където пространството над мивката трябва да се запълни максимално полезно. Обърнете внимание на ориентацията на вратичките – огледалото на вратичката не трябва да се удря в съседни предмети.

Начин на монтаж на мебелите за баня

Шкафове, колони и конзоли се монтират чрез окачване или на земята. Много оригинален е двойният монтаж, при който са обединени предимствата и на първия, и на втория вариант.

Монтаж на земята

Шкафовете се монтират на пода чрез крачета или постамент. Мебелите се монтират бързо и без големи усилия. Обратната страна е, че се почиства трудно под тях и въздействието на влагата. Частично вторият недостатък се компенсира, ако шкафът се монтира на метални опори.

Окачен монтаж

Този вид монтаж предполага, че шкафът ще се закрепва на стената на скоби или с дюбели. Към този вид се отнасят шкафовете, колоните и конзолите с декоративни опори. С тях шкафът изглежда така, сякаш стои на пода, но основната тежест ляга на носещата стена. Окачените мебели са компактни и съвременни. Почистването под тях е лесно и достъпно.

В следващата част на нашата статия ще разгледаме материалите за фасадата и корпуса на мебелите за баняТУК!