В първата част на нашата статия (ТУК!) Ви запознахме с видовете мебели за баня. А тук ще разгледаме материалите, от които се правят фасадите и корпусите на мебелите.

Материал на фасадата и корпуса на мебелите за баня

MDF мебели за баня

При производството на MDF дървесните стружки се пресоват под въздействието на високи температури. За свързването на влакната не се използва смола или формалдехид, затова материалът е екологично безопасен. MDF плоскостите са плътни, еднородни по състав. Но в сравнение с ПДЧ материалът е по-уязвим на механично въздействие и влага. За да се защитят от раздуване, плоскостите се покриват със слой ПВХ, влагоустойчива боя или лакиран шперплат.

Важен критерий при избор на мебели за баня ее от какъв материал за направени.

HDF мебели за баня

Така наричат дървесно-влакнестите плочи с висока плътност, които се произвеждат по същата технология, по която и MDF. Тъй като материалът е много здрав, това позволява да се намали дебелината на готовите изделия двойно. 3-4 мм HDF плочи са съпоставими по надеждност с MDF плочи с дебелина 6 мм. Материалът се пробива, реже, перфорира лесно. Както и MDF, HDF не обича влагата, затова се покрива със защитен слой.

ПДЧ мебели за баня

Плочи от пресовани дървени частици от стърготини, пропити със свързващи компоненти на основата на смола. Материалът е по-добър от MDF относно постоянното въздействие на влагата. Плътен е, здрав е и се задържа добре на крепежа. Ламинираната ПДЧ плоскост изглежда представително. Недостатъците на материала – не могат да се направят фигури и формалдехидните смоли в плочите, които са опасни за здравето.

Мебели за баня от масивно дърво

Отличава се с красива фактура, здравина и екологичност. Ще си помислите, че дървото не е най-доброто решение за помещение, в което винаги е влажно. Но това не е така. За да се придаде устойчивост на дървото към влага, то се обработва със специални екологични съставки. Перфектно се съчетава с керамика, природен камък и стъкло.

Стъклени мебели за баня

Сред натуралните материали, които се използват в банята, по практичност лидер е огледалното стъкло. Възможността да се тонира, да се обработва с пясъкоструене и да се матира го прави универсално по декоративни свойства. Стъклото не се страхува от постоянното въздействие на влагата и парата. Но за да се запази видът му, трябва често да се премахват налепите и изсъхналите капки от него.

Метални мебели за баня

Безпрецедентни по здравина и устойчивост на износване метали накараха производителите на мебели за баня да обърнат внимание на този материал. Футуристичните хромирани модели шкафове с огледални фасади, кованите елементи на фигурните конзоли, здравите и красиви фитинги – при тези изделия естетиката на метала се разкрива напълно.

Пластмасови мебели за баня

Пластмасовите мебели са леки, функционални и евтини. Бюджетният материал не се разрушава под въздействието на влагата, а разнообразието в цветовете го прави един от най-универсалните. Пластмасата е чуплива, затова няма да издържи на големи тежести и натоварвания. Не е удачно да се произвеждат конзоли за мивки, но за рафтчета и полици този материал е много подходящ.

Внимание

Под въздействието на високата влажност дори и неръждаемата стомана с времето се покрива с тъмни петна, затова в банята е желателно да се предвиди добра вентилация.

Покритие на фасадата и корпуса на мебелите за баня

За да се придадат декоративни свойства на мебелите и да се защитят от влагата, се използват специални покрития. От техните качества зависи пряко срокът на службата на мебелите.

Фурнир

Използването на фурнир в производството на мебели прави конструкциите по-евтини, без да се губи презентационният им вид. При производството на фурнир се използва лист дървесина с дебелина от 3 мм. За оформянето на фасадата се използва дъб, бреза, клен, вишна, бук, орех. Природно изрисуваното дърво изглежда страхотно, затова фурнирът обикновено се покрива с прозрачни влагоустойчиви лакове. Сред минусите на фурнираните мебели е, че издръжливостта им на влага е много по-лоша от моделите с акрилно, ламинирано и ПВХ покритие.

Емайл

Добра защита на дървото осигуряват емайлът и лаковете. Съставите се нанасят на няколко ръце след предварително шлифоване и грундиране. Последният етап е покриването на готовото изделие с топ лак. Гланцираният емайл създава усещането за полирано изделие, частично отразява светлината и помага пространството да се уголеми визуално, а на практичните матови повърхности не остават отпечатъци от пръсти. С помощта на емайла производителите постигат ефект на състаряване, който е толкова любим на любителите на Прованса.

Фолио

С ПВХ фолио се покриват мебелите от ПДЧ и MDF. Фолиото не се надрасква и напуква, а разнообразието от цветове създава неограничени възможности за декора. Има два варианта на нанасяне на покритието. Безшевната технология постформинг предполага облицоването на фасадата изцяло. Свободните краища на фолиото се загъват зад края на фасадата, като така се ограничава достъпът на влага до материала. Софтформинг методът предполага наличието на шевове. Устойчивостта към влага намалява, но ако има детайли със по-сложни форми, това е единственото решение.

От голямо значение за здравината и устойчивостта на влага на мебелите за баня е тяхното покритие - емайл, фолио, ламинат - кое е подходящо за банята?

Ламинат

За направата на ламиниращо фолио се използва хартия, пропита с меламинова смола. Това покритие е стегнато и чупливо, затова след облицоването с ламинат плоскостите се подлагат на фина обработка. В същото време ламинатът е много подходящ за баня. Той не абсорбира влага, мие се лесно, запазва за дълго време хубавия си вид. Оптималната при тези качества цена прави този вид обработване едно от най-изгодните. Но това покритие няма да е безшевно.

Акрил

Акррилните листи се използват за създаването на гланцирани фасади. Пластмасата на 100% защитава плоскостите от влага и изпарения, повърхността е равна и без дефекти, отличава се с широка палитра и устойчивост на цветовете. Последното качество се обяснява с особеностите на технологията. Прозрачният акрил се нанася на цветна подложка – декоративният слой е под надеждна защита. Има и проблеми. Покритието се драска лесно, след което не подлежи на ремонт.

Внимание

Ако ще купувате мебели, за да допълните съществуващите, е важно елементите им да съвпадат не само по цвят и материал, а и по типа на обработването им. Не е желателно в едно помещение да съчетавате матови и гланцирани оттенъци.

В последната, ТРЕТА ЧАСТ на тази статия ще разгледаме от какви материали се правят плотовете за баня, стиловете мебелировка и още интересни неща, които ще са Ви от полза в избора Ви.