Във ВТОРАТА ЧАСТ на нашата статия разгледахме от какви материали се правят мебелите за баня и с какви материали се обработват, за да бъдат максимално здрави, издръжливи и красиви. Тук ще се спрем на материалите, от които се правят плотовете за баня, стиловете мебели за баня, какви форми мебели има и някои допълнителни и интересни неща.

Материал за плотове за баня

Природен мрамор

Благородство на фрактурата, широко разнообразие от цветове и срок на служба с векове – това прави мрамора перфектното решение за направата на плотове. Камъкът не се страхува от постоянното въздействие на битовата химия и водата, лесен е за почистване. Високата плътност и здравината му позволяват да се обработва. Плотовете от мрамор могат да са с най-различни форми. Но различните видове камъни изискват да се монтират на здрави основи и са доста ексклузивно решение.

Какви видове плотове за баня има и кой е най-добър?

Изкуствен мрамор

За производството на композитно изделие се използват каменни трохи и акрилни смоли. При финалната обработка, при която изделието се шлифова и покрива със състави на основата на полиетерични смоли, повърхността се прави безупречно гладка. Накрая се получава екологичен материал, устойчив на високата влажност и агресивните среди. Той е по-хигиеничен, в сравнение с природния камък, тъй като няма никакви пукнатини. Безупречната си външност този плот запазва не по-малко от 50 години.

MDF плот за баня

Умерена цена, в съчетание с нелоши характеристики, с това се отличават плотовете от MDF. Плътният и пластичен метал се реже и фрезова лесно, затова от него се правят плотове от сложни форми, включително със закръглени и фигурални ръбове. Широките възможности за декориране позволяват да изберете плот за баня с рисунки за мрамор, гранит или естествено дърво. Плотът не абсорбира влага, миризма и мазнини и понася добре високите температури.

Стъкло

Много популярни сега в стил хай тек са плотовете от закалено стъкло. След термичната обработка материалът става много здрав. Невъзможно е да се счупи закалено стъкло, а ако все пак се случи, то ще се разбие на трохи без остри краища. Материалът е устойчив на влага и е екологичен. Но при постоянен контакт с вода по повърхността се появяват петна, които трябва да се почистват регулярно.

Масивно дърво

За производството на плотове за баня се използва обработено по специален начин дърво. Този материал не може да се каже, че е много практичен, затова пък е елегантен и екологичен. От масивно дърво се правят плотове със сложни форми. При необходимост дървото може да се реставрира – да се шлифоват неравностите и пукнатините, а след това да се полира до блясък. За да се запази защитният слой лак колкото се може по-дълго време, при почистването не трябва да се използват твърди четки и абразивни измиващи средства.

Внимание

На тъмни плотове за баня с рисунки петната се забелязват по-малко. Матовото покритие на MDF превъзхожда гланцираното по практичност – на блестящ плот драскотините се забелязват повече.

Стил на мебелите за баня

Много по-лесно е да се изберат мебели за баня, ако стилът на банята е вече измислен. Най-популярни днес са съвременното направление, хай тек и ретро.

Хай тек

Мебелите за баня в стил хай тек винаги изпреварват малко времето. Такива мебели се правят от метал, акрил, пластмаса и сложни композити. Хромираните и гланцираните повърхности допълват съвременната санитария.

Ретро

В ретро стил оживяват естествените материали: масивно дърво, мрамор, порцелан, керамика. Тези мебели са направени в природни цветове и са украсени с тънки орнаменти и изящни детайли. Плавните линии и декорациите са черти на стила ретро.

Много красиви са мебелите за баня в стил ретро.

Оборудване

За повишаване на функционалността мебелите се комплектуват с допълнителни детайли. Някои от тях са задължителни. Други, по-скоро, са капризи. Трудно е да се намери шкаф за мивка за баня без дръжка. А кошовете за пране са полезни, но не са задължителен атрибут.

Кош за пране в банята

Наличието на подвижен или сгъваем кош за пране в шкаф, конзола или шкаф-колона повишава функционалността на мебелите. Добре обмислените конструкции оставят пространство за удобно свързване на комуникациите. Това решение е незаменимо за малки бани.

Пуш бутон

Системата „Push to open“ е съвременно решение за шкафове и чекмеджета, които нямат дръжки. Пуш механизмът се използва лесно. Достатъчно е да натиснете на вратичката на шкафа, за да го отворите. При това не е необходимо да влагате никаква сила – дори дете може да се справи.

Внимание

Желателно е да изберете детайлите в тон със санитарното оборудване. В този случай лирата за баня и дръжките няма да са в разрез със санитарията и смесителите в банята Ви.

Форма на мебелите за баня

Мебелите за баня са прави и ъглови, с различни размери и ориентация. Затова няма нужда да се отказвате от идеята да имате шкаф за мивка в банята заради малката площ на помещението или заради нестандартния му план.

Прави мебели

Мебелите с правоъгълна форма са с линейни очертания. Простата геометрия и изобилието от отделения за съхранение правят тези мебели максимално функционални. Фасадите на шкафовете могат да са с прави или закръглени краища. Във втория случай мебелите са по-ергономични.