Смесител използваме много пъти през деня. Привлекателният външен вид е важен фактор при закупуването на смесител, но удобството при използването му, надеждността и безпроблемната му работа зависят от много други параметри.

Предназначение на смесителя

Смесителите имат много предназначения: за кухня, за баня, за душ кабина и др. Когато знаете за какво точно Ви е необходим смесител, съществено ще стесните кръга на търсенето си. След това ще Ви е много по-лесно да изберете най-подходящия модел смесител.

Смесител за мивка

Съвременните производители предлагат голям избор от смесители за мивка. Те са необходими за миене на ръце, малки предмети, измиване и други ежедневни хигиенични процедури. Освен моделите, които се монтират по класическия начин върху мивката, популярни са и смесителите, които представляват вградена система. Те се монтират на стената – над мивката.

Смесители за вградени мивки

Повечето смесители, предназначени за мивка, се отличават с висок чучур. Те се монтират на плота до коритото на мивката. Моделите без висок чучур могат да се монтират на стената, при това така, че да насочват оптимално потока на водата в мивката.

Смесители за душ

В съвременните домове често се монтират душ кабини или душ системи, което означава, че няма необходимост от чучур за вана. За тези случаи производителите предлагат смесители специално за душ. Те се монтират на стената, понякога тези модели имат превключватели за горен душ/пита (актуално е за душ кабините).

Смесителите за душ могат да са със и без чучур, със и без пита.

Смесители за вана с душ

Смесителите с душ за вана са популярно решение, те се монтират на стената, имат чучур и дават възможност да се превключва напорът вода между чучура и душа при нужда.

Комплект от смесител и душ система

Когато смесителят е с душ система, това е комплект. Той работи на същия принцип, както и смесителят за вана с душ – водата може да пълни ваната от чучура или потокът може да се превключи на душа.

Универсален смесител

Дългият чучур на универсалния смесител се върти и към мивката, и към ваната. Имайте предвид, че за тези смесители ваната и мивката трябва да са близо една до друга, много подходящи са тези смесители за малки бани. В повечето случаи универсален смесител се монтира над ваната, тъй като има и душ.

Смесител върху ваната

Ако планирате да използвате смесител само за ваната, най-подходящ ще е смесителят да е върху самата вана. Изглежда елегантно, но имайте предвид, че за целта трябва да има отвори на ваната за монтажа му.

Смесител за мивка с хигиенен душ

Смесителите за мивка с хигиенен душ, освен че имат чучур, насочен към мивката, са оборудвани и с хигиенен душ, който се закрепва на стената. Това устройство може напълно да замени бидето в малките бани.

Смесител за кухненска мивка

Смесителите за кухненска мивка се отличават с висок, дълъг чучур, което позволява да си наливате вода в тенджерите или чайника спокойно, да миете продукти и големи съдове. Много модели са подходящи за монтаж на плота.

Какви видове смесители за баня и за кухня има?

Смесители за филтър

Тези модели смесители се монтират на мивката или плота и осигуряват на ползвателите им чиста питейна вода от монтирана под мивката система за филтрация, а също и смесители, които се използват за кухненската мивка и за филтъра едновременно. В конструкцията на смесителите за филтър е предвиден допълнителен изход за филтрираната вода или превключвател за филтъра.

Смесители със специално предназначение

Има много видове смесители със специално предназначение, чиято конструкция отговаря на нуждите в различни области от живота. Например смесителите, които се използват в медицинските учреждения, са с дълги лостове със специална форма, благодарение на което може да се управлява потокът на водата с лакът. Самите длани така остават идеално чисти.

Смесители с функция за нагряване на водата

Предлагат се смесители с вграден бойлер, което е много удобно за помещения без топла вода. Благодарение на бойлера смесителите подават вода, нагрята до определена температура. Някои от тези смесители са с бойлер с два резервоара – за топла и за гореща вода.

Внимание

Ако ще купувате смесител за мивка с хигиенен душ, убедете се, че маркучът ще е достатъчно дълъг, за да го използвате удобно.

В следващата част ще разгледаме видовете управление на смесителите, механизмите им, от какви материали се правят и как се монтират различните видове. Продължаваме ТУК!