В ПЪРВА ЧАСТ на тази статия разгледахме различните видове смесители спрямо предназначението им. Сега продължаваме с другите важни критерии, по които ще можете да изберете смесител възможно най-лесно и правилно.

Управление на смесителите

От това какво ще е управлението на смесителя, зависят много неща. Дали ще се използва удобно, дали температурата на водата ще е комфортна и дори разходът на вода е пряко свързан с типа управление на смесителя.

Управление на смесителя с лост

Управлението с лост се отличава с удобен минимализъм – напорът на водата се регулира чрез вдигане и сваляне на лоста, а температурата – чрез завъртането му наляво или надясно. Ако положението на лоста не се променя, това означава, че следващия път при пускането на водата тя ще е със същата температура, с която е била последния път. Ще трябва да регулирате само напора.

Управление на смесителя чрез кранчета

Смесителят е с две кранчета, едното от които отговаря за топлата вода, а другото – за студената. Колкото повече се отвърта кранчето, толкова повече вода излиза от съответното кранче и попада в чучура. Управлението на смесителя с кранчета позволява по-точно от това с лост да се настрои температурата на водата и силата на потока, то се препоръчва при различно налягане на студената и на топлата вода.

Управлението на смесителя с кранчета дава възможност температурата и напорът на водата да се регулират по-лесно и бързо.

Смесител със сензорно управление

Позволява да получите вода, без да се докосвате до самото устройство, смесителят реагира на движение, направено в радиуса на действие на специален датчик. Температурата на водата и силата на потока ѝ при тези смесители се настройва предварително. Те изключват контакта и предаването на бактерии, а освен това с тях се пести вода. Изискват свързване с електрическата инсталация.

Смесител с дозиращо управление

При дозиращия смесител водата започва да тече след натискане на копче за определено време, настроено предварително (средно е от 10 до 40 секунди), след което се изключва. Този тип управление за смесител позволява да се контролира разходът на водата, изключва риска мивката да се препълни, например ако се запуши, и се среща често на обществени места.

Смесител с термостат

Все по-популярни стават термостатните смесители. Те поддържат зададената температура на водата автоматично, която понякога е различна за различните ползватели. Тези смесители пестят много време при пускането и настройването на температурата на водата и предпазват децата от изгаряне.

Механизъм на смесителите

За да не се объркате сред разнообразието от механизми, имайте предвид, че при повечето смесители с лост се използват патрони, а при смесителите с кранчета – най-често затварящ механизъм. Затварящите механизми могат да бъдат керамични и гумени. Патроните са керамични или термостатични.

Видове затварящи механизми за различните типове смесители за баня и кухня.

Керамични затварящи механизми за смесител

Пластините в керамичния затварящ механизъм ще служат дълги години, а в някои случаи могат дори да се сменят. Кранът се затваря с леко движение на ръката, нужен е само половин оборот. Единственото нещо, което може да наруши добрата работа на керамичния затварящ механизъм, са абразивните частици във водата, затова, ако не сте сигурни, че е чиста, по-добре си поставете филтър за груба филтрация на водата.

Гумен затварящ механизъм

Гуменият затварящ механизъм за смесители не е толкова чувствителен към примесите във водата, ремонтира се лесно, ако протече. Но за да се пусне водата, трябва да се направят няколко оборота. Ниската надеждност на гумените затварящи механизми и нуждата да се сменят често уплътненията е накарало много ползватели да потърсят по-усъвършенствани механизми.

Керамична глава/патрон за смесител

Керамичният патрон, който се състои от две метало-керамични пластини, също не понася примесите във водата, но при това осигурява продължителна и безпроблемна работа, ако не се повреди механично. Но ако керамичният патрон поради някаква причина излезе от строя, няма как да се ремонтира.

Термостатичен патрон

Термостатичният патрон се използва само при термостатните смесители и осигурява фиксиране на температурата и напора на водата, независимо от спадовете в налягането във водоснабдителната система. Стандартните термостатични глави в смесители, предназначени за баня, са конструирани да работят с предварително зададен интервал на температури – от 15 до 45 градуса.

Внимание

Абразивните частици във водата могат да нарушат работата на керамичния механизъм. Ако не сте сигурни в качеството на водата, монтирайте система за груба филтрация на водата. Когато избирате смесител,  вземете под внимание дълбочината на мивката или умивалника. Ако мивката не е дълбока, високият чучур може да бъде причина за пръски по пода.

Материал на смесителите

Месингови смесители

Месингът е двойна или многокомпонентна сплав на основата на мед, където основният свързващ елемент е цинкът. Този материал се отличава с устойчивост към водата, не се поврежда отвътре под въздействието на минерални отлагания и следователно гарантира дълги години служба.

Смесители от камък

Смесителите от гранит и изкуствен камък се съчетават перфектно с мивки и умивалници от композит. Смесителят може да е изцяло направен от камък или да е от комбинирани материали, например от месинг и гранит. По тези смесители няма да се виждат петната от вода, следите от пръсти, но изискват много внимателна грижа.

Като забележка!

При производството на смесители може да бъдат използвани такива необичайни материали като стъкло или камъни Сваровски. Най-често те се използват заедно с основния материал за декориране на смесителите.

Монтаж на смесители

Смесителите могат да се монтират на различни повърхности и в зависимост от предназначението им.

Монтаж на смесител върху умивалник или кухненска мивка

Смесителите, предназначени за умивалник и кухненски мивки, по принцип се монтират по класическия начин – в отвор, изрязан специално за смесителя още на етап производство на мивките. Монтажът на тези смесители е лесен и не изисква професионални умения.

Монтиране на смесител върху плот

Предимството на монтажа на смесителите върху плота е възможността да изберете място и ъгъл на монтажа на смесителя, за да Ви е по-удобно да го използвате в бъдеще. Плотът трябва да е направен от влагоустойчив материал, за да бъде въздействието на водата върху него минимално. Отворът се изрязва непосредствено преди да се монтира смесителят.

Смесител върху биде

Смесителите, предназначени за биде, се монтират в специален отвор за смесителя така, че ъгълът на наклон да е удобен при извършване на хигиенните процедури.

Как се монтира смесител за биде?

Монтаж на смесител за под

Смесителите, които се монтират на пода, са с висок чучур и са свързани с водопровода отдолу – тръбите трябва да са на пода в банята. Най-често такива смесители се монтират до отделно стоящи вани и мивки. Могат да са еднокраки (управление с лост) и двукраки (управление с кранчета).

Смесители със скрит монтаж или вградени системи

Смесителите за вана, мивка или душ могат да са вградени. Тези съвременни модели изглеждат добре в интериора, скриват комуникациите и са удобни за употреба. Вградените смесители се състоят от две части – вътрешна и външна. Външната представлява механизъм за управление на смесителя, а вътрешната – конструкцията, която смесва и пренастройва водата. Основните минуси на такова решение са, че монтажът и ремонтът на тези смесители е по-сложен.