Баните и тоалетните, в които е монтирана структура за вграждане за тоалетна чиния, спестяват място. Комуникациите са скрити от погледа, системата се закрепва здраво за стената и не предизвиква съмнение за надеждността си, а почистването е много по-лесно. Тук ще Ви разкажем на кои моменти трябва да обърнете внимание, ако смятате да си монтирате висяща тоалетна чиния, писоар, мивка или биде.

Предназначение на структурата за вграждане

Структурите за вграждане най-често се използват при висящите тоалетни чинии. Но това не е единственото предназначение на структурите за вграждане. На носещи рами може да се монтира биде, писоар, мивка и дори первази за хора с ограничени възможности.

Структура за вграждане за писоар

Тези структури за вграждане не се различават много от стандартните структури, предназначени за монтаж на тоалетна чиния и биде. Разликата е само в по-компактните размери – писоарът е по-тесен от тоалетната чиния и рамата може да е по-тясна.

Структура за вграждане за парапет за инвалиди

Структурата за парапети е необходима за оборудване на санитарни възли в болници, гари, хосписи и т.н. Парапетите, закрепени на рама, позволяват на хората с ограничени възможности и на лицата в пенсионна възраст да използват санитарията удобно.

Структура за вграждане за окачена тоалетна чиния

Окачените тоалетни чинии, монтирани на рама, позволяват бързо и лесно да се монтира подово отопление, да се налепят плочки на пода и да се почиства помещението. И ако тоалетната чиния трябва да се подмени или да се ремонтира подът, няма да бъде неудобно.

Какви видове структури за вграждане има спрямо предназначението им?

Структура за вграждане за подова тоалетна чиния

Подовите тоалетни чинии се монтират с такива структури, за да се скрие в стената казанчето. При това самата тоалетна чиния стои на пода и едновременно е закрепена за рамата. Конструкциите изглеждат добре и не тежат на структурата за вграждане.

Структура за вграждане за биде

С такава структура за вграждане подовите бидета се монтират плътно към стената, а окачените се закрепват за рамата. Повечето конструкции са универсални и позволяват да се монтира всякакъв тип и габарити санитария.

Оборудване на структурите за вграждане

Структурите за вграждане на санитария е комплексна система, която включва монтажна рама, панел за пускане на водата и крепежни елементи. Комплектите за окачени тоалетни чинии и писоари са оборудвани с пластмасови казанчета, които се вграждат в стената.

Шумоизолация

Уплътнението от полиетилен или друг звукоизолиращ материал се закрепва на предната част на казанчето и се обрязва по формата на тоалетната чиния. Приспособлението намалява нивото на шума на водата, която се движи по тръбите при пускането на водата, а освен това изглажда неравностите между тоалетната чиния и завършителния слой на стената. Някои модели структури за вграждане се комплектуват със звукоизолация, други – не.

Копче за пускане на водата

Този функционален елемент на структурите за вграждане задвижва водата в казанчето. Освен това то е ревизионен люк, през който се ремонтира вътрешната част на структурата. Копчето е единственото нещо, което остава „на показ“ след скрития монтаж на структурата, затова дизайнът му е от решаващо значение. Специалистите препоръчват да изберете първо панела за управление с необходимата функция и естетически характеристики и едва след това – носещата рама, която да е подходяща за монтаж на избраното вече копче.

Видове бутони за пускане на водата

Тоалетно казанче

Тоалетното казанче за структура за вграждане се отличава от стандартната облекчена конструкция. За производството му се използват леки полимери, а не керамика, за да се намали тежестта върху рамата и стената. За защита на металните части на структурата от корозия повърхността на казанчето се покрива с топлоизолация срещу конденз.

Режим на пускане на водата

Мина времето, когато всички казанчета изпускаха водата наведнъж. Сега, освен изпразване на цялото тоалетно казанче, производителите предлагат и икономично, и „старт-стоп“ пускане на водата, което спира подаването на вода от казанчето при подаване на сигнал.

Едно копче (цялостно изпускане на водата)

При наличието на такава система за пускане на водата казанчето се изпразва изцяло при натискане на копчето. Тъй като това са най-елементарните системи, те се смятат и за най-сигурни и дълготрайни. Липсата на електронни компоненти и на необходимост от прекарване на електричество увеличава безопасността при използването на тези панели за управление. Обемът на казанчето се измерва в литри и те се изобразяват с едно число: 3, 4, 6, 9 и т.н.

Две копчета (икономичен режим на пускане на водата)

Икономичният режим на пускане на водата предполага две копчета на един панел, разделен на сектори. Първото копче изпуска цялата вода от казанчето, второто – половината от обема му. Двурежимното пускане на водата позволява да се пести от сметките за вода и затова се смята за по-прогресивен метод. При характерното оборудване икономичното пускане на водата може да се познава по обема на казанчето, изписан дробно: 2/4, 3/6, 3/9 и т.н.

Едно копче („старт-стоп“)

Функцията „старт-стоп“ позволява да се регулира разходът на вода с натискане на копче. При първото натискане на копчето водата започва да измива тоалетната чиния. При повторното му натискане се спира изтичането на вода от казанчето. При това обемът на изразходената вода се настройва индивидуално. Ако не натиснете втори път копчето, системата автоматично изпуска целия обем вода от тоалетното казанче. Обемът на казанчетата „старт-стоп“ се измерва в литри и се посочва с едно число:3, 4, 6, 9 и т.н.

Управление

Важна особеност на всяка структура е типът управление. Водата може да се пуска механично, пневматично и безконтактно.

Механично пускане на водата

За пускането на водата се натиска копче с ръка. За стартирането на този процес отговарят работни лостове и клапан. Механичните системи са най-здрави и дълготрайни – при тях просто няма какво да се счупи и не са свързани с електрическата мрежа.

Пневматично пускане на водата

То се осъществява с помощта на налягането на въздуха – при натискане на копчето въздушното бутало се задвижва от бутона за пускане на водата към клапана. Системите с този тип управление са находка за дизайнерите, тъй като бутонът може да се монтира на разстояние до 2,5 м от тоалетната чиния.

Сензорно пускане на водата

Копчето за пускане на водата е с електронен механизъм, работи на батерия или на ток от електрическата мрежа. Бутоните могат да са и с подсветка. Това е най-хигиеничното устройство за пускане на водата. За да работи, е достатъчно да се докосне леко панелът.

Внимание

Бутоните за пускане на водата могат да са с един и с два режима, тоест са направени само за цялостно изпускане на водата или за икономично и цялостно изпускане на водата от казанчето. Може да е и със система „старт-стоп“, която с едно натискане на копчето пуска водата, а с повторно – я спира.

Продължаваме в следващата част на този материал (ТУК!)