В първата част на тази статия (ТУК!) разгледахме някои важни моменти при избора на структура за вгражданепредназначението им, видовете, а също и типовете бутони за пускане на водата и управлението. Тук продължаваме с критериите, на които е добре да обърнете внимание, когато избирате структура за вграждане.

Начин на монтаж на структурата за вграждане

Структурата за вграждане може да се монтира и на обикновена стена, и на стена от гипсокартон, и по средата на помещението.

В пода и на стена

Стенният монтаж се смята за най-популярен, защото поддържа най-много санитарията. Структурите от този тип се закрепват с крепежи към пода и горната част на рамата – към стената. Често се допълват със странични крепежи в средната част на рамата, които позволяват оборудването да се монтира в ниша.

Прекарване на водата

Свързването на тоалетното казанче с водопровода може да е отдолу, отгоре, отстрани и отзад. Често се използва комбиниран тип свързване – отстрани и отзад или отгоре и отдолу.

Отдолу на казанчето

Ако водата се прекара отдолу на казанчето, работата на оборудването ще е безшумна. Недостатъкът тук е трудният монтаж. Казанчето първо се свързва с водоснабдителната система и едва след това – със структурата. Ако казанчето е с отвор отдолу, рискът от теч се увеличава, затова при монтажа трябва да се провери добре херметичността на връзките.

Видове монтаж на структура за вграждане спрямо отвора за захранване на тоалетното казанче.

Отстрани на казанчето

Конструкциите със странично свързване на водата са много по-разпространени от останалите. Те са лесни за монтаж. За да бъде свързването с водата по-удобно, производителите са предвидили два отвора – за лявата и за дясната стени. Единственият недостатък тук е, че казанчето се пълни по-шумно.

Отзад на казанчето

Казанчетата със задно захранване не са много популярни, тъй като монтажът и употребата им е по-трудна. За да има свободен достъп до тръбата и спирателната арматура, трябва да се остави повече място зад стената от гипсокартон. Трудности могат да се появят и при смяна на маркучите и фитингите.

Отгоре на казанчето

Този тип захранване се използва предимно с казанчета за скрит монтаж, макар и горното захранване да е най-разпространеният още отпреди няколко десетки години. Предимството тук е качественият интензивен поток, което се постига заради това, че казанчето се намира на голямо разстояние от тоалетната чиния.

Бутон за пускане на водата – материал

Бутони за пускане на водата се правят от стъкло, пластмаса, алуминий, неръждаема стомана и комбинации от тях. На пазара има и изделия с инкрустирани с кристали и цветни за ярки интериори в съвременен стил.

Стъклен бутон за пускане на водата

Модулите за структури за вграждане от закалено стъкло са дълготрайни, хигиенични и не корозират. Те могат да бъдат матови, прозрачни, огледални, с интересни рисунки. Придават на интериора неповторим чар.

Пластмасови копчета за пускане на водата

Най-разпространеният материал, евтин и практичен. Пластмасовите бутони за пускане на водата с хромирано покритие не се различават от металните. Имитациите на благородни метали (бронз, злато, сребро) са подходящи при класически и винтидж интериор.

Видове бутони/копчета за пускане на вода при структура за вграждане за тоалетна чиния.

Метални бутони за тоалетно казанче

От алуминий, неръждаема стомана и месинг се произвеждат антивандални бутони за казанче. Те се съчетават добре с керамични и други завършителни материали. Те са дълготрайни, лесни за почистване и не се повреждат от механично въздействие.

Допълнителни функции

Съвременните структури за вграждане се обработват с противомикробни съставки, могат да се свързват с вентилационни системи за елиминиране на неприятните миризми и се снабдяват с модули за ароматизиране на въздуха в помещението. Всички тези опции правят използването на такова оборудване още по-комфортно.

Антибактериално покритие

Специалните водоотблъскващи покрития със сребърни йони, съставите против образуване на варовик и минерални отлагания възпрепятстват наслагването на мръсотия по изделията и неутрализират болестотворните бактерии, като правят оборудването хигиенично. С такива функции се правят седалките и тоалетната чиния, бутоните за пускане на водата.

Антивандализъм

Структурите с антивандално изпълнение се използват в обществените и търговските помещения. Основните им отличия са в подсилените рами от неръждаема стомана, сензорния бутон за тоалетното казанче, което не се бои от постоянна експлоатация, и по-голямата тежест на рамата.

Функция за филтрация на въздуха в помещението

С тази функция неприятният въздух, влизащ във вентилацията, преминава през филтър с активен въглен, след което, вече пречистен, се връща в помещението през специални решетки в бутона за водата, находящи се зад декоративния панел.

Дезодориране

Решава две важни задачи: почиства тоалетната чиния от отлагания и замърсявания, а едновременно с това насища въздуха с приятен аромат. По принцип тази функция се реализира чрез поставяне на съд с миещо средство зад капака на тоалетната чиния или под ръба на тоалетната чиния.

Внимание

Полагането на засилени грижи от страна на производителите се обяснява с голямото натрупване на хора на обществени места: болници, търговски сгради и помещения. Точно за тези зони производителите са започнали да разработват системи за вграждане с подобрени хигиенни свойства.

Област на използване

Структурите за вграждане идват в бита ни от обществените сфери. И в момента по-често могат да се видят в санитарните възли на търговски центрове и обществени сгради, отколкото в частните домове. По какво се различават битовите от професионалните структури за вграждане?

Битова структура за вграждане

За бита са подходящи на практика всички модели структури за вграждане. Тези конструкции няма нужда да издържат голяма тежест и интензивност, затова може да са по-леки. Носещите рами могат да се монтират както в стената, така и самостоятелно – в центъра на помещението.

Структури за вграждане за обществени места

Структурите за вграждане на обществени места се отнасят към групата на професионалното оборудване. При тях рамите са с подсилена конструкция, комплектуват се с антивандални или сензорни бутони за пускане на водата.

За хора с ограничени възможности

Структурите за хората с ограничени възможности са по-широки от обикновените. За да може копчето за пускане на водата да е по-удобно, на по-удобно място, тези структури се комплектуват с пневматични системи. На рамата може да се закрепи не само тоалетна чиния или мивка, а и парапети. Тоалетната чиния се вдига от пода на височина 46-48 см.