Не е толкова лесно да изберете тоалетна чиния, колкото може да Ви се струва на пръв поглед. И тук дори не говорим за размера, формата или стила, на първо място, трябва да прецените каква да е самата тоалетна чиния – спрямо площта на помещението и разположението на комуникациите ще зависят техническите ѝ характеристики. Някои модели съвременни тоалетни чинии с много функции трябва да се свържат не само с водопровода и канализацията, а и с електрическата мрежа.

Типове тоалетни чинии

Типовете тоалетни чинии се разделят по начина на закрепване. В този случай най-важното, на което трябва да обърнете внимание, е площта и възможността за планиране на помещението.

Подови тоалетни чинии

Подовата тоалетна чиния е класически вариант, който се отличава с лесен монтаж и лека основа. Основата преминава плавно в тоалетна чиния. Основата се закрепва към пода с помощта на анкерни болтове. Монтажът не отнема много време и не изисква допълнителна подготовка на подовото покритие. Тъй като подовите тоалетни чинии не предполагат монтаж в близост до стени, около тях трябва да има много място – най-добре да изберете подова тоалетна чиния, ако тоалетната с площ над 1,5-2 м² или ако банята и тоалетната са заедно.

Подови ъглови тоалетни чинии

Този тип тоалетни чинии са уникални, тъй като формата им, по-точно ъгловата форма на казанчето и задната част на тоалетната чиния, позволява изделието да се постави в някой от ъглите на помещението. Така се освобождава полезно пространство около чинията, което дава възможност да сложите допълнително мебели, лавици или мивка например. За да се свърже ъглова тоалетна чиния с канализацията, обикновено се използва гофрирана тръба, която трябва да е възможно най-къса, за да се облекчи обслужването на конструкцията. По принцип ъгловите тоалетни чинии се монтират в бани с тоалетни заедно.

Подовите тоалетни чинии са класика в жанра, монтират се лесно, свързват се с канализацията чрез гофрирана тръба.

Висящи тоалетни чинии

Висящите тоалетни са оптимален вариант за малки санитарни възли. Те заемат малко място, тъй като прилягат плътно към стената и нямат основа, издържат до 400 кг. Тоалетното казанче е вградено в специално устройство, рама, скрита зад стена от гипсокартон. Освен това тази конструкция често се снабдява с допълнителна звукоизолация, благодарение на която се осигурява тиха работа при пускането на водата. Висящите тоалетни чинии изглеждат хубаво и в ултра съвременни санитарни възли с голяма площ. Очевидното им предимство е, че нищо не пречи да се мие подът около тоалетната чиния.

Окачени тоалетни чинии

Окачените тоалетни се отличават с наличието на основа, която приляга плътно към стената. Монтажът на такова устройство прилича на монтажа на висяща тоалетна, тъй като тоалетното казанче и инженерните комуникации са скрити зад стена, а достъпът до тях се осигурява посредством бутона за пускане на водата. Той се монтира в стената, над тоалетната чиния. Тоалетните чинии от този тип са устойчиви на физическо въздействие, визуално облекчават интериора благодарение на скритите комуникации, пестят място.

Посока на водата

Посоката на водата, която се пуска за измиване на тоалетната чиния, е важна техническа характеристика при избора. Точно това определя особеностите на свързването на устройството към канализационната система и безпроблемната му работа.

Хоризонтално

Канализационният отвор е в главната тръба или е много над пода. В този случай трябва да изберете хоризонтална посока на пускане на водата, което представлява паралелна на пода връзка.

Вертикално

Ако канализационната тръба е в пода, посоката на водата трябва да е вертикално – връзката е паралелна на стената, ъгълът между отвора за пускане на водата на тоалетната чиния и пода е 90 градуса. Такава тоалетна чиния може да е подходяща за по-старите апартаменти.

Косо

Наклонена, или коса, посоката на водата се свързва към канализационния отвор, който е на ъгъла между стената и пода. Ъгълът е 30-45 градуса.

Бутон за пускане на водата

Когато купуване тоалетна чиния (особено висяща), трябва да избирате внимателно бутона за пускане на водата. От този елемент зависят дизайнът и техническите характеристики на чинията, на инсталационната система, дали ще трябва да се прекарва електричество за управление на системата за пускане на водата. И така, копчето за пускане на водата бива механично, пневматично, сензорно.

Бутонът за пускане на водата от тоалетното казанче може да е механичен, пневматичен или сензорен.

Механичен бутон за пускане на водата

Този бутон е най-предпочитан заради относително ниската му цена. Намира се над казанчето, непосредствено над висящата или окачената тоалетна чиния – на стената. При монтажа дебелината на стената, която скрива цялата рама и която държи бутона за пускане на водата, е не повече от 7 см. Бутонът е едновременно и ревизионен люк, през който се ремонтира системата за пускане на водата. Механичният бутон може да едно- и двурежимен (обикновен и икономичен разход на водата).

Пневматичен бутон

Пневматичното копче за пускане на водата може да се монтира на разстояние 2-2,5 м от казанчето.  Ще трябва да се прокара ток. Може да се монтира навсякъде – под ръката, на стената, на някоя мебел. Пневматичните бутони, както и механичните, действат в един или в два режима (обикновен и икономичен разход на водата).

Сензорен бутон за пускане на водата

Този тип бутони са най-съвременното и хигиенично устройство за пускане на водата в тоалетната. За да работят, е достатъчно да доближите ръката си до панела, който ще е монтиран на удобно за Вас място – необходимо е само да се прокара електрически кабел. Бутонът може да работи както в икономичен режим, така и в обикновен – за цялото казанче. Възможно е сензорният бутон да се управлява безконтактно с датчик, тоест няма да трябва да правите нищо. В този случай работата му зависи от програмата, вградена в системата: копчето само си знае кога да работи.
В следващата част на този материал (ТУК!) ще разгледаме и други моменти, важни при избора на тоалетна чиния.