В първата част на този материал (ТУК!) се спряхме на типовете тоалетни чинии спрямо начин на монтаж, а също така разгледахме какви видове свързвания на тоалетните чинии, спрямо ориентацията на канализационния отвор, има. Тук продължаваме с важните моменти при избора на тоалетна чиния.

Организация на измиващия поток вода

Пестенето на вода и бюджетът Ви, хигиената и лесното почистване чинията зависят пряко от вида на измиването или разпределянето на водата вътре в тоалетната чиния. Има два основни вида – право и кръгово. Всяко от тях си има особености, които трябва да проучите, преди да си купите тоалетна чиния.

Начин на пускане на водата в тоалетната - кръгов и прав поток.

Прав поток на водата при пускането ѝ в тоалетната чиния

Напорът на водата е насочен директно към предната страна на тоалетната чиния. Плюсът на този тип конструкция е бързото измиване на замърсяванията с „каскадна“ вода. Минусите – липсата на качествено измиване на цялата тоалетна чиния и необходимостта от допълнително почистване с четка за тоалетна чиния и химически средства.

Кръгов поток на водата в тоалетната чиния

Струята на водата по целия периметър на горната част на тоалетната чиния под различни ъгли измива почти цялата чиния. Освен това този поток на водата е по-безшумен и при него се изразходва по-малко вода, в сравнение с правия.

Материали, от които се правят тоалетните чинии

Тоалетните чинии традиционно се произвеждат от санитарна керамика – санитарен фаянс или санитарен порцелан. Но може да се поглезите и с тоалетна чиния от полускъпоценни камъни или да изберете, ако интериорът Ви го предполага, стъклена. Най-важното тук са индивидуалните Ви естетически предпочитания!

Санитарен фаянс

Повърхността на тоалетната чиния от санитарен фаянс е пореста, тъй като съдържа сурови примеси. Затова, за да се защити фаянсовата чиния от разрушителните въздействия на агресивната среда (миризми, мръсотия, влага), се покрива с плътен слой санитарно-технически гланц. Срокът на служба на фаянсовите тоалетни чинии е около 30-40 години. Санитарният фаянс по принцип струва по-малко от порцелана.

Санитарен мрамор

Санитарният мрамор се състои от бяла глина с добавен кварц и фелдшпат. Тези минерали осигуряват на материала висока плътност, здравина, устойчивост на физическо въздействие и ниска порьозност. Санитарният мрамор също се покрива с гланц, но той поглъща много по-малко мърсотията, миризмите и химическите средства, с които се почиства. Срокът на служба на тоалетните чинии от този материал е 50-60 години.

Форма на тоалетната чиния 

Формата на тоалетната чиния е от голямо значение при избора на модел – колко удобно ще се използва и колко ще е хигиенично зависи пряко от този параметър. Ако не пръска и се почиства допълнително след пускането на водата – резултатът е перфектен и изборът е правилен!

С форма на фуния

Близо до задната стена на тоалетната чиния има отвор във формата на фуния. Тази тоалетна чиния е удобна заради това, че при пускането на водата мръсотията пада директно в тази „фуния“ и канализацията. Няма нужда от допълнително почистване, но може да пръска.

Система „анти-пръски“

Системата против пръски представлява специална форма на отвора, през който излиза водата за измиването на тоалетната чиния – той е максимално стеснен и вдлъбнат в основата на тоалетната чиния. Освен това нивото на водния стълб в отвора е много ниско – за абсолютното елиминиране на пръскането при използване. По периметъра на цялата тоалетна чиния има ръб, която служи като допълнителна защита от пръскане при пускане на водата.

Без ръб

Името говори само за себе си – тоалетните чинии от този тип нямат ръбове по периметъра в горната си част. Краят на тоалетната чиния е равен, без никакви издатини. Напорът на водата върви през специален разделител, монтиран непосредствено в тоалетната чиния и осигуряващ кръгово движение на водата. Постига се абсолютна хигиеничност, тъй като замърсяванията просто няма къде да се закрепят, тъй като няма изпъкнали части.

Типове тоалетни казанчета

Тоалетните чинии по конструкция, по-точно по наличието или липсата на казанче, се делят на тоалетни чинии компакт, моноблокове, тоалетни чинии с високо казанче, структури за вграждане, където тоалетното казанче е скрито в стената, и селски тоалетни без казанче.

Тоалетна чиния компакт

Компактните тоалетни чинии са лидери по брой продажби. Това е сглобяема конструкция – подова тоалетна чиния и казанче. Тя просто се сглобява и монтира, няма нужда да се обслужва повече. Ако една от частите случайно се повреди, може да се подмени само тя.

Най-често използваните тоалетни чинии са моноблок и компакт.

Моноблок

Подовият моноблок представлява цяла конструкция от казанче и тоалетна чиния. Този тип устройства са абсолютно херметични, монтажът им е изключително лесен – купувате и поставяте. Освен това те са много компактни и особено добре изглеждат в помещения в стил хай-тек. Но при ремонт ще трябва да подмените целия моноблок. Това е основният минус тук.

Тоалетни чинии с високо казанче

Тоалетната чиния се монтира върху пода, а казанчето се монтира под тавана на помещението, закрепва се за стената. Така се създава по-силен напор на водата, което осигурява изключителна хигиеничност в помещението и пести вода, тъй като няма нужда от повторно пускане на водата. Освен това тоалетните с високо казанче ще се впишат много добре в ретро интериор, тъй като те са със старинен стил.

Област на използване на тоалетните чинии

Тоалетните чинии могат да се разделят условно в зависимост от областта на използването им, която предполага, че дадена тоалетна чиния се произвежда специално за определена група хора и е максимално подходяща точно за тази група хора.

Битови тоалетни чинии

В тази група влизат обикновените битови устройства, максимално удобни за използване в домашни тоалетни от ограничен брой хора.

За деца

Тези тоалетни чинии са битови, но са предназначени специално за деца. Обикновено са с малки размети и специална форма, а освен това са декорирани с рисунки.

За обществени места

Такива тоалетни чинии са предназначени за честа употреба на места с голям човекопоток. Следователно обикновено са със антивандализъм система – с метални „обшивки“, без седалка, направени от здрав метал, което прави невъзможно деформирането им.

За хора с ограничени физически възможности

При производството на такива тоалетни чинии са взети предвид най-честите форми на ограничение на възможности при човека. Около устройството – на стените, а често и директно към него, са монтират специални устройства за хора, които се придвижват с инвалидни колички, или парапети, които правят възможно използването на тоалетната чиния от хора с ограничени физически възможности.