Неръждаемата стомана е най-популярният материал, от който се правят кухненски мивки. И не без причина: тя е непретенциозна в грижите, устойчива е на оцветители и абразивни частици, и най-важното – евтина е.

Мивките от неръждаема стомана са трайни и хигиенични. Търсенето поражда и голям избор: кръгли, двойни и т.н. Нека разгледаме как да не станете жертва на рекламите и да изберете това, което Ви трябва: качествена мивка от неръждаема стомана.

1. Качеството на стоманата

Качествената неръждаема стомана за мивки трябва да съдържа 18% хром и 10% никел. Това съотношение се обозначава със специална маркировка 18/10 и гарантира отлични антикорозиращи свойства на сплавта, устойчивост към високи температури и хранителни киселини.

Как да изберете качествена кухненска мивка от неръждаема стомана?

Качеството се проверява много лесно – трябва да доближите магнит до мивката. Той няма да се притегли от правилната неръждаема стомана, ако мивката го привлича, значи сплавта е повече желязна и по мивката може с времето да се появи ръжда.

Между другото, минете с магнит по цялата конструкция – понякога недобросъвестните производители хитреят и правят крилата на мивките от по-евтин материал.

2. Дебелина на стоманата

Един от най-важните критерии при избора на мивка е дебелината на стоманата. Тя, в зависимост от модела, може да е от 0,4 до 12 мм. Колкото по-дебела е стоманата, толкова по-скъпа е мивката. Но това е само в случай, че има смисъл да платите повече.

Колкото по-тънка е стоманата, толкова по-шумно ще е, когато водата пада в мивката. Освен това тънката стомана вибрира и може да се огъне под тежестта на тежки предмети – например тенджера с вода. Заради промените в температурата тънкият лист стомана започва да „ходи“ и вследствие на това мивката може да се вдигне над плота, нарушавайки херметичността на връзката между тях.

Запомнете, че дебелината на качествената мивка не е по-малко от 0,6 мм. По-тънките са евтини модели, китайско производство.

3. Дълбочина на мивката

Колкото по-голям е капацитетът на мивката, толкова по-удобна е, разбира се. При дълбоките кухненски мивки (над 18 см) предимствата са много: в тях може да накиснете много мръсни чинии, без проблем да си напълните тенджера с вода. Минусът е, че в процеса на работа ще трябва да се навеждате и да напрягате гърба си.

Така че, ако няма да миете постоянно големи съдове и предмети, е добре да си купите средно дълбока мивка (15-18 см).

4. Начин на производство

По метода на производство мивките от неръждаема стомана са заваръчни и дърпани. Последните се наричат и щамповани или пресовани. Технологията е следната: мивката се прави от монолитен лист стомана на специални преси. Произвеждат се по-лесно, затова са и по-евтини.

Друг плюс е липсата на шевове. Уви, дебелината на стоманата при тези мивки по принцип е по-малка от тази на заварените. Освен това не е и еднаква по цялата повърхност на мивката. По-рано мивки, произведени по тази технология, се предлагаха само с дълбочина 15 см, но вече може да намерите и с дълбочина до 25 см.

Заваръчните мивки се правят от няколко листа неръждаема стомана, които се свързват чрез заваряване (обикновено коритото се закрепва към основата). Наличието на шев по-рано се смяташе за недостатък при тези мивки, а в списъка с предимствата влизаха дълбочината на коритото и равномерната дебелина на стоманата. Но днес няма да видите разлика между тези модели и пресованите – производителите вече знаят как да обработват заваръчните шевове, които на практика не се забелязват.

Ако шевовете се набиват на очи – това често е знак за немарлива работа, което между другото говори и за лошо заваряване. Заваръчната технология за производство на мивки е по-сложна, затова и цената на тези модели е по-висока.

5. Текстура

Гладките мивки са матови и гланцирани, те се различават по степен и технология на полиране.

Между другото, матовите мивки се смятат за по-малко капризни откъм грижи, тъй като запазват по-дълго време „търговския“ си вид. По гланцираните се забелязват повече капките вода (ще трябва всеки път да ги триете със суха кърпа) и има риск огледалният слой да помътнее с времето – има дори специални средства за обработване на полиран метал.

Ако Ви се иска нещо нестандартно, можете да си вземете релефна мивка от неръждаема стомана. Тя предполага гравировка или заобленост. Между другото, декоративността си има своите недостатъци: в неравностите на металната мивка ще се натрупва мръсотия и ще се чисти по-трудно от мивките с гладка текстура.

6. Аксесоари

Заедно с мивките от неръждаема стомана се продават и много аксесоари, които облекчават и ускоряват работата в кухнята.

Цедки, кухненски дъски с канали, сушилници, кошници – всичко това може да се постави на мивката при нужда (да измиете, да размразите, да изсушите нещо). Уви, по принцип тези аксесоари се предлагат само със скъпите мивки.

7. Начин на монтаж

Мивките биват вградени, композитни и бордови.

Мивка за вграждане

Най-разпространените модели от неръждаема стомана са мивките за вграждане. В плота се изрязва отвор за самото корито, което се закрепва с помощта на страниците на мивката.

Тези конструкции по принцип не са скъпи и са лесни за монтаж. Няма нужда от часовникарска точност при изрязването на отвора – той ще е скрит под кантовете на мивката. Важно е само да обработите добре шева със силиконов херметик, за да не попадне вода под мивката и да не се повреди плотът.

Недостатъкът на тези мивки е че по страниците и плота остава вода, така че трябва постоянно да се подсушават.

Мивки на нивото на плота

По-модерни и трудни за монтаж за мивките, които са на нивото на плота.

Тези мивки нямат страници, а краят се изравнява по плота. Елегантно, естетично, а и по-удобно за потребителите – няма никакви проблеми. Но тези мивки изискват професионална работа – отворът за коритото трябва да се изреже с точност до милиметър, освен това трябва да се херметизира много добре. Отдолу мивката се фиксира с държачи и щипки.

Мивки под нивото на плота

Композитните мивки от неръждаема стомана могат да се монтират и под нивото на плота.

Това е най-трудният начин за монтаж, тук не само че отворът за коритото трябва да е перфектен, а и да се запечата много добре краят, защото това ще е част от мивката и ще е в постоянен контакт с водата.

Композитна кухненска мивка за монтаж под нивото на плота - как да изберете?

Сами по себе си, тези мивки не са предназначени за плотове от дърво и ПДЧ. Основно се използват при плотове от камък – естествен и изкуствен, или от неръждаема стомана. Самият плот се поръчва с отвор за избраната мивка.

Бордова мивка

Някога са били много популярни, но в последно време рядко се среща този вариант – мивка, която изцяло (или почти изцяло) замества част от плота. Такива мивки днес хората си слагат в ретро интериори.

Плюсът на конструкцията е лесният монтаж мивката просто се поставя върху шкафа. Минусът е, че шевовете между краищата на мивката и стените на съседните шкафове не са защитени.