Косенето на трева е важен момент в грижата за вилата. Ако го правите правилно и регулярно, поляната ще е гъста, плътна и мека. Тази процедура предпазва и от появата на бурени и голи участъци. Тревата ще понесе добре зимата и на пролет ще Ви зарадва със сочна зеленина.

За косенето на тревата на големи участъци се използват косачки. Със специални ножици се подравняват труднодостъпните участъци и краищата на поляната. За по-малки площи е по-удобно да се използва тример. С този компактен инструмент се подравнява тревата между дърветата и храстите, премахват се плевелите около оградата или стените на къщата.

Разлика между бензинов и електрически тример за косене на трева и бурени.

Тримерите са бензинови и електрически. Сега ще разгледаме електрическите тримери за косене на трева. Ще Ви разкажем как работи този инструмент, ще обясним плюсовете и минусите в работата му, ще посочим критериите за избор на електрически тример за косене.

Плюсове и минуси на електрическите тримери за косене

Електрическият тример е компактен и маневрен инструмент. Конструкцията му е толкова елементарна, че всеки може да се научи бързо да работи с него. Устройството на тримера е режеща глава, на която се поставя нож или корда, защитен кожух, дълъг лост, дръжка и електромотор. Захранва се от електрическата мрежа или от акумулаторна батерия.

Трябва да знаете каква е конструкцията на градинската техника, за да може, ако се повреди, да разберете каква е причината за повредата и да си смените сами повредените детайли.

Хората на село и по вилните зони избират електрически тримери, защото са леки. В конструкцията им няма резервоар за гориво. Работата с електрически тример е много по-лесна и бърза, отколкото с бензинов. Няма нужда да се запасявате с гориво, но пък винаги трябва да има контакт наблизо.

И тук се сблъскваме с някои неудобства при косенето на трева с електрически тример. Производителите не са предвидили дълъг кабел за захранване на тримера с ток, затова трябва да използвате удължител. С тази електрическа косачка можете да косите трева само около дома си. Няма как да се отдалечавате или да работите на дъжда с него.

Електрическият тример, който работи на батерия, е по-удобен в този аспект. Тежи по-малко и не е вързан за мрежата. С този инструмент можете да работите в парници и оранжерии, да се отдалечавате повече.

Какво можете да правите с електрически тример за косене на трева? Да подравнявате мека трева, включително на труднодостъпни места. Но за подрязване на плътна трева и клонки на храсти този инструмент не е подходящ.

Когато работи, електрическият тример не е толкова шумен, което също е предимство. В този списък можем да добавим екологичността на този инструмент. При работата с електрически тример не се отделят вредни газове, което значи, че въздухът, който дишате, остава чист. 

Правилата за употреба на електрическия тример са по-елементарни, отколкото при бензиновия. Не е необходимо да го обслужвате технически често, няма нужда да купувате разходни материали като свещи, масло, филтри за гориво и въздух.

Критерии за избор на електрически тример

Предимствата на електрическия тример ги разгледахме, предлагаме Ви да се запознаете с важните моменти при закупуването на такава техника. Към критериите за избор на електрически тример се отнасят:

  • Типът захранване на тримера – спрямо целите, за които Ви е необходим електрически тример, можете да изберете с кабел и акумулаторен.
  • Мощност на тримера – този показател влияе на скоростта на косене и времето за работа на тримера. Моделите от 600 Вт се справят само с тънка трева на малка площ. Ако изберете тример с мощност до 1700 Вт, получавате универсален инструмент, с който можете да подравнявате тревата, да премахвате бурени, да обрязвате храсти.
  • Оборудване на режещата глава на тримератримерът с корда реже бурени и мека трева. За по-сериозни дейности е необходим тример с ножове, които на свой ред биват метални и пластмасови. Първите се справят с тръстика и млади храсти. Вторите – само с твърда трева. Но нито единият от тях не може да реже мека трева, само я мачкат и усукват.
  • Ширина на обработване с тримера – този показател зависи от размера на защитния кожух и дължината на ножа. 200-300 мм са напълно достатъчни за обработване на територията около къщата.
  • Лост на тримера – производителите предлагат два вида – прав и извит. В извития лост има кабел, който придава въртящ момент от двигателя на главата. Тази конструкция е много лека, но не е най-надеждната. В правия има метален вал. Той е по-надежден, но и по-тежък. Този лост се използва при мощните тримери за рязане на гъсти бурени.
  • Ръкохватка на тримера – този показател не е толкова съществен, макар че удобството за работа с градинския инструмент е пряко свързано с качеството на работата, която ще се извърши, и с умората на ползвателя му. D-образна, U-образна, T-образна – изберете тази, която ще Ви е удобна. В допълнение, вземете си презрамки – през рамо или като на раница.
  • Тегло на тримера – колкото по-мощен е тримерът, толкова повече тежи той. Производителите предлагат тримери от 2 до 10 килограма.

Искаме да добавим и още няколко практични съвета.

Предимства и недостатъци на електрическите тримери за трева

  • Изберете тример за косене на трева със защита от прегряване. Когато двигателят се нагрее много, инструментът ще се изключи автоматично. След прекъсване, след около 20-30 минути, можете да продължите с косенето.
  • Ако знаете, че ще трябва да обработвате тревата по-дълго време, обърнете внимание на тримерите с антивибрационна система.
  • Когато си купувате тример за трева, обърнете внимание на доказаните производители. Прочетете отзивите, за да изберете правилно. Може да Ви се наложи да опитате няколко варианта, преди да намерите подходящия за Вас тример.

Правила за работа с електрически тример

Електрическите тримери са много лесни за управление. Но независимо от това, има определени правила за работа с електрически тример, които трябва да следвате при косенето на трева.

Подготовка

Проверете участъка, махнете стъклата, камъните, теловете. Те могат да Ви наранят, ако отскочат изпод работещия инструмент.

Поставяне на режещата глава

Това е предвидено при мощните тримери, които работят с нож или корда. По-маломощните са с вградена режеща система.

Подготовка на тримера

Заредете батерията. Ако косачката Ви е с кабел, осигурете достъп на кабела до контакт. Ако трябва, използвайте удължител. Сложете тримера на рамо посредством презрамката. Наместете инструмента така, че режещата глава да е паралелно на земята.

Косене на тревата

Режещият механизъм се върти по обратната посока на часовниковата стрелка. Затова трябва да насочвате тримера отляво надясно, за да пада тревата, след като се изреже, на вече окосената площ. Разделете площта на квадрати. Косете подред, като се движите по външната страна на квадрата.

Приключване на работата

Изключете тримера, когато приключите с косенето. Извадете кабела от контакта. Почистете режещата глава от тревата. Сглобете инструмента и го поставете на мястото, където ще се съхранява.

Техника за безопасност

При всяко използване на градинска техника трябва да се спазват мерките за безопасност. С тример трябва да работите с ръкавици, защитни очила или маска/шлем.
Електрическият тример е незаменим помощник в градината или на двора. Особено ако е плътно засадено с лехи, дървета, храсти и цветя. В този случай тримерът ще облекчи много работата Ви и ще Ви спести време при грижата за градината Ви.