Резачката е универсален инструмент, който се използва за рязане на различни дървета. Областта на използване на резачките е много голяма, използват се и в бита, и в професионалната дейност. Без верижна резачка не може нито едно стопанство или комунална служба. За собствениците на селска къща или вила този инструмент е и незаменим помощник в работата по заготовката на дървата за огрев, в грижата за двора и градината или в строителството.

Верижните резачки могат да са професионални и битови, с различни мощности, а също могат да работят с различни захранващи източници. В зависимост от източника на захранване има електрически резачки и бензинови резачки.

При избор на верижна резачка трябва да знаете за какви цели искате да си купите този инструмент. Има много нюанси, които ще повлияят на избора Ви. И при единия, и при другия вид верижна резачка има предимства и недостатъци, които трябва да разгледате.

Верижната електрическа резачка се захранва с електричество, а бензиновата работи със смес от бензин и двутактово масло. Следователно можете да си купите електрически верижен трион само в случай, че можете да го включите в електрическата мрежа.

Плюсът не електрическите резачки е лесната работа с тях – за да започнете да работите с такава резачка, трябва само да я включите в мрежата, да натиснете копчето за включване и можете да започнете работа. Но минус е наличието на кабел, което може да е голям проблем. За работа на отдалечени от източниците на захранване с ток участъци ще трябва да купите удължител, а освен това и да следите кабелът да не се повреди при работата с резачката.

Съществен недостатък на електрическите верижни резачки е и това, че не трябва да се използват във влажно време, може да е опасно. Бензиновите резачки могат да се използват независимо от времето навън.

За работа с бензинов верижен трион няма нужда от контакт, може да се използва за работа на онези участъци, където няма възможност да се включи в електрическата мрежа – в паркове и градини, в гората и т.н. Мобилността и портативността са големите предимства на бензиновите резачки, отзивите от потребителите свидетелстват за това.

Предимвства и недостатъци на електрическите и бензиновите верижни резачки.

Но при обслужването бензиновата резачка е по-претенциозна от електрическата. За да започне да работи бензиновата резачка, първо, трябва да приготвите горивото за нея, тоест да смесите в правилни пропорции бензин и двутактово масло.

Към предимствата на електрическите резачки можем да отнесем това, че те на практика не шумят и не вибрират, затова потребителите не изпитват неудобство и могат да работят продължително време с тях.

Електрическите резачки са значително по-леки – моторът тежи по-малко и няма резервоар с бензин при тях. Немаловажно също е и че електрическите верижни триони не отделят вредни газове, следователно не вредят на здравето. Могат да се използват дори и в затворени помещения без прозорци.

Бензиновите резачки по принцип са по-мощни и производителни от електрическите си аналози. Те са направени за по-тежки регулярни дейности. Затова най-често се използват точно в професионалните дейности. Това също трябва да Ви води при избора на резачка.

За да използвате резачка в градината около къщата, за периодично рязане на дърва например, при подготвянето на дървата за огрев например, няма нужда да купувате мощна и скъпа бензинова верижна резачка с професионални технически характеристики.

Тези дра типа верижни триони се различават и конструктивно.

  • Принципът на работа на електрическите триони се изразява в това, че електрически мотор създава въртящо движение на звездичка чрез директно задвижване или конична предавка. Звездичката се намира на едно ниво с режещото платно, задвижва шината с веригата.
  • Бензиновите верижни триони се задвижват с двутактов двигател по принципа на вътрешното горене благодарение на горивната смес.

За много потребители важен показател е цената на електрическите и бензиновите резачки, която също е различна. Цената на електрическите верижни резачки е по-ниска от тази на бензиновите, обслужването им също излиза по-евтино.

И така, от всичко, казано по-горе, можем да си извадим изводите за това в кои случаи е по-добре да си купите бензинова резачка и в кои – електрическа.

Електрическите резачки са за предпочитане пред бензиновите, ако дължината на кабела позволява да изпълните всичките си задачи, а самият кабел е в състояние да издържи на напрежението, ако няма да трябва постоянно да извършвате голям обем от работа с тях, ако ще трябва да работите с резачка на затворено – в цех, в производството и т.н.

Бензинова резачка най-добре използвайте при извършването на трудоемки задачи и на отдалечени от електрически източници места.