Независимо от това дали сте начинаещ в градинарството, или просто искате да обновите инвентара си от инструменти, често възниква въпросът кой ръчен инструмент да изберете за грижа за градината. Предлагаме Ви няколко препоръки, посветени на избора на необходимите ръчни инструменти в градинския инвентар.

Какъв градински инструмент Ви трябва?

Вече знаете колко голяма е градината или дворът Ви. Малката градина не изисква голям набор от градински инструменти. Ако градината Ви е малка, най-вероятно Ви трябва малък набор от инструменти. По принцип те са малки, а и не струват много. Ако градината Ви е малко по-голяма или имате двор, тогава инвентарът ще е по-голям. Нека разгледаме какви инструменти ще са Ви необходими за градина или двор.

Крива и права лопата

Лопатата е основата, работният кон сред градинските инструменти. Кривата лопата е най-подходяща за работа с насипни материали като пясък, натрошен камък, чакъл.  По форма прилича на издължена купа или лъжица. Тези лопати са подходящи за изкопаване на канавки или ями, за изравняване на почвата.

Правата лопата е по-универсална, тя е плоска и заострена. Перфектна е за прекопаване, изрязване на почвата, пресаждане и отделяне на растенията. Краят на лопатата трябва да е заточен и за да бъде копането с нея чисто и ефективно, това ще доведе до по-малко увреждания на растенията.

Когато си купувате лопата, помислете какви дейности ще извършвате с нея, това ще определи размера и типа на лопатата. Обърнете внимание на това от какво е направен този инструмент. Тъй като с лопатата ще се работи тежко, материалите и конструкцията на този инструмент трябва да са надеждни. Материалът за накрайника трябва да е от неръждаема стомана или титан. Дебелината му трябва да е не по-малко от 1,5 мм.

Пластмасовият прът за лопата е по-траен, по-лек и по-здрав от дървения, не се деформира. Ако изберете лопата с дървен прът, нека да е от трепетлика. Лека е, здрава е, добре абсорбира влагата. Дръжката в края на пръта дава допълнително удобство при работата с лопатата.

Градинска вила

Вилите в градината се използват за разкопаване и аерация на почвата и за компостиране. По-евтините модели често не са достатъчно надеждни за тежката почва. Когато си купувате вила, се убедете, че избирате вила от здрав материал – високовъглеродна стомана. Може да си изберете и вила за цветя. Това е лек и компактен инструмент с къси зъбци. Те са подходящи за работа с цветя и малки растения и на малка дълбочина.

Ръчни инструменти за поддържане на двор и градина - права и крива лопата, мотика и чапа, гребло, вила, градинска количка.

Мотика и гребло

Едни от най-популярните градински инструменти са мотиката и чапата. В борбата с плевелите това е основното оръжие. Те със сигурност трябва да присъстват в инвентара на всеки, който има градина или двор. Мотиките са с различни форми трапецовидни и триъгълни. Всеки от тези инструменти си има своето предназначение.

Триъгълната мотика се използва за плевене и засаждане на семена (с нея се правят удобно бразди). Има комбинирани мотики (чапа и вила в едно) – за плевене и за раздробяване на почвата.

Още един важен инструмент за градинаря е греблото. Има два основни типа гребла градински и ветрилообразни. Градинските гребла са предназначени за работа с почва – изравняване и раздробяване. Ветрилообразните гребла са необходими за почистването на градината. Те събират перфектно паднали листа и окосена трева.

При избора си на мотика или гребло винаги избирайте такива, направени от монолитен метал. Занитените или сглобените гребла и мотики са не са толкова надеждни (не говорим за ветрилообразните).

Освен изброените по-горе ръчни инструменти, можете да добавите и по-малко популярните, но много ефектини аератори, плоскорези, култиватори, маркери, рипери. Те не се използват много често, но добрият градинар ги има.

Градински колички

Градинските колички са необходимост за всеки градинар, те са с различни размери и форми. Изберете такава градинска количка, която е достатъчно лека и лесна за употреба. Но не забравяйте, че количката трябва да е и достатъчно здрава, за да превозвате с нея тежки неща. Обърнете внимание на материала, от който е направена градинската количка. Желязната количка ще Ви служи дълго, ако се грижите за нея.

Е, как да си изберете добър градински инструмент?

Първото, което трябва да направите, когато преценявате инструмента, който ще купувате, е да го вземете и да го подържите в ръцете си. Веднага ще забележите няколко неща:

  • Тежестта на инструмента – дали лопата, или вила, те трябва да не са много тежки, иначе ще се изморявате бързо, докато работите с тях. Но пък качествените и надеждни инструменти няма да са и много леки. Изберете си инструмент, който ще е с перфектната тежест за самите Вас.
  • Усетете дръжката на инструмента в ръцете си – всеки човек е с различни по големина ръце. Хванете дръжката и решете дали Ви е удобно да държите този инструмент. Сравнете го с още един. Ако дръжката не Ви е удобна, няма да можете да използвате въпросния инструмент много дълго време.
  • Огледайте добре инструмента за някакви признаци на повреда при транспортирането или за заводски дефекти.
  • Прегледайте детайлно как е закрепена дръжката за инструмента. Убедете се, че няма никакви луфтове, че дръжката и прътът са добре фиксирани.
  • Градинските инструменти не трябва да са скъпи, но помнете, че има баланс между качеството и цената.
  • Още един момент, който трябва да имате предвид, е кой от семейството Ви ще се грижи най-вече за градината. Някои градински инструменти са много тежки за жените. Освен това ръчните инструменти са с различни размери на пръта. Затова трябва да изберете такива инструменти, които ще са удобни за човека, който ще ги използва най-много.