Всеки дом, който е с малко или много уютна обстановка (мебели, санитария, приемлив ремонт), постоянно има нужда от съответното обслужване и съдържание. Съответно домашният майстор за такива манипулации трябва да си приготви набор от подходящи инструменти. По принцип няма да свършиш много само с един чук и една отвертка, освен това не за всички ремонтни дейности тези инструменти ще са подходящи.

В тази статия ще се опитаме максимално обективно да преценим вероятните дейности по дома и изхождайки от тях, да съберем оптималния набор от необходими инструменти. Веднага искаме да отбележим, че често майсторите отиват в магазина за инструменти само когато жилището е наводнено до колене и на съседите отдолу са започнали да им растат хриле или когато втори ден не свети и децата са започнали вече да свикват да си пишат домашните на свещи. Купуват си нужния инструмент и тичат към вкъщи да ремонтират.

Често се случва така, че в екстремни ситуации човек няма под ръка необходимото за ремонт или обслужване. Постепенно инструментите се трупат в килера или на терасата и повечето от тях не се използват повече от веднъж. Така човек се снабдява с много, на практика, безполезни инструменти, за които вече са похарчени едни пари, а сега са поставени на сигурно и не носят никаква полза.

Между другото, относно ползите, ще разгледаме онези инструменти, които на 100% са необходими на всеки майстор. И така, да започваме…

Електрически инструменти

С часове можем да говорим за електрическите инструменти. Всъщност това е най-разпространеният вид приспособления, който се предпочита не само от домашните майстори, а и от професионалните такива.

Ако говорим за инструменти, които са наистина необходими за всеки дом, то не можем да не споменем за въртящите се инструментидрелките и перфораторите. Но ще разгледаме този въпрос подробно. Идеално съчетание на производителност и трудоспособност е точно тандемът на безударната дрелка, перфоратора и винтоверта.

  • Дрелката, позната още като бормашина, ще е точно на мястото си, когато е необходимо да се пробие дупка в дърво, метал, керамика, пластмаса и много други.
  • Предназначението на перфоратора е да разрушава. Да пробие бетонна стена, да направите с него канали за електрическата инсталация или да направите дупки за контактите.
  • Винтовертът се използва за работа с резбови крепежни елементи, компактен е и е много удобен за употреба.

Но трябва да отбележим, че съвсем не всички майстори са готови да си купят наведнъж този набор от електрически инструменти, за да могат да ги използват при нужда вкъщи. Точно затова има хибрид на тези уреди – ударната бормашина. Този инструмент събира в себе си както функциите на перфоратора, така и функциите на безударната бормашина, така и тези на винтоверта.

Ударната бормашина всъщност е компромис и универсален инструмент за дома. С нейна помощ можете да работите ефективно както за пробиване на дърво, така и с къртенето на тухлени и бетонни стени. Само трябва да имате предвид едно но, което се крие зад ъгъла. Ударната бормашина не трябва да се използва системно в ударен режим. Ударният механизъм няма да издържи такава интензивна работа и много бързо ударната дрелка ще се превърне в безударна.

Сред електрическите инструменти за дома най-подходящи са винтоверт, бормашина, перфоратор и ъглошлайф.

В качеството ѝ на винтоверт ударната дрелка може да се използва, но не системно. Ако говорим за два три винта – ударната бормашина ще ги развие, но трудно ще можете да разглобите цял гардероб.

Изводът е, че перфектният набор от електрически инструменти е бормашина-перфоратор-винтоверт. Ударната бормашина е компромисен вариант.

Отделна тема, на която трябва да се спрем, са машините за рязане. Те са много, между другото, най-разпространен вариант на инструмент за рязане са ъглошлайфите. Ако ще си купувате за вкъщи универсално устройство, ъглошлайфът е първият кандидат за това звание.

С помощта на ъглошлайф можете ефективно да полирате, шлифовате, режете и зачиствате най-различни материали, като започнем от дърво и метал и завършим с тухла и бетон. Между другото, веднага ще отбележим и ще споменем, че режещите машини ще са полезни на онези потребители, които плануват не просто да монтират лавица за книги на стената, а и да направят такава със собствените си ръце. Точно затова за обикновения потребител този инструмент не е на първо място.
Какви други инструменти е полезно да имате в дома си? Вижте във втората част на нашата статия (ТУК).