Градинският инвентар дава възможност да превърнете дори и най-малката вила в истински оазис. За целта е достатъчно да имате няколко качествени инструмента за градината, които ще могат в пъти да облекчат работата Ви.

Но какви градински инструменти са наистина необходими? В магазините можете да видите много видове инструменти за градината, но от тях реално ще Ви влязат в употреба съвсем не всички. Предлагаме Ви да се запознаете с топ 5 градински инструменти, които със сигурност ще Ви влязат в употреба.

1. Права лопата

Точно тя оглавява нашата мини класация. Без нея наистина няма накъде – нито можете да изкопаете и прекопаете почвата, нито да изкопаете яма или дупка, нито да направите градината си онзи оазис, за който си говорим.

Правата лопата е универсален градински инструмент, който е необходим за разрешаването на най-различни задачи – от изкопаване на дупки до пресаждане на разсад. Забележителното е, че лопати им трябват дори и на собствениците на мотоблокове и други бензинови култиватори. Понякога след култивиране остават участъци, които трябва да се „доизкопават“ ръчно.

Един от задължителните инструменти за градината е лопатата.

Има два вида прави лопати. Ако почвата на вилата Ви е девствена, земята е твърда, изберете лопата със закръглена работна част. Ако земята е била обработвана, по-лесно се работи с лопата, която има правоъгълна работна част.

2. Градински маркуч

Градинският маркуч е вторият в списъка необходим инструмент за вилата. И как без него? Маркучът е необходим за поливане на дърветата и храстите в градината, ще спести разхождането с лейката от източника на вода до мястото, където трябва да се полива, ще Ви позволи да налеете вода в събирателен съд.

Маркучът е необходим, независимо от това дали имате на вилата си вода за поливане постоянно, или я пускате само по график – за поливане маркучът може да се свърже към напълнен преди това бидон.

Колко ще е дълъг маркучът, трябва да изберете сами. Ако изберете маркуч със „запас“, ще е оптимално да купите маркуч с диаметър 2,5 см и дължина до 20 метра. Когато купувате маркуч, обърнете внимание на дебелината на стените му, перфектен вариант за вилата е многослойният армиран поливен маркуч.

3. Секатори, градински ножици, храсторези, клонорези

Градината има нужда от специално внимание буквално през цялата година. Дърветата и храстите трябва периодично да се подрязват, разреждат, да се премахват старите и изсъхнали клони.

Тази трудоемка задача могат да облекчат специалните храсторези/клонорези, секатори и градински ножици. Благодарение на елементарната и надеждната им конструкция тези инструменти са с дълъг срок на експлоатация и няма нужда да се точат или смазват често.

Ако използвате качествени градински инструменти, това ще Ви помогне да опростите и ускорите много изпълнението на работата и тук без тези инструменти няма да стане.

4. Градински гребла

Няма как да вкарате ред на практика в градината си без градинско гребло. Градинските гребла се използват за почистване на територията на Вашата „хасиенда“ от миналогодишните листа, окосената трева, различни дребни боклуци, за разрохкване на изкопаната почва, за оформяне на лехи и т.н.

Има прави, ветрилообразни, извити, универсални, с различен брой зъбци гребла. Най-практичните гребла за вилата се правят от неръждаема стомана. Тези гребла могат да издържат на различна по тежест работа, без да се поддават на корозия, и ще Ви служат дълго.

5. Косачки и тримери за косене

Косачката ще Ви осигури равна и красива поляна около дома Ви. Сега изборът от косачки е разнообразен и голям: бензинови, електрически, акумулаторни, за битова употреба или за професионална употреба.

Високата производителност, добрата конструкция и лесното управление на тази техника ще Ви позволи да обработите бързо дори и много големи площи.

По-мобилното оборудване за косене на тревата е тримерът – позволява да приведете участъка си „в ред“ дори и на труднодостъпните места, а с помощта на различните накрайници ще можете бързо да окосите не само тревата, но и големите бурени и дори храстите.

Безспорно, списъкът с инструменти за вилата не спира до тук, има и криви и окопни лопати, специални ножици за жив плет, градински брадви, мотики и чапи, пръскачки, градински колички, шредери, градински прахосмукачки и много други полезни инструменти.

Нашите консултанти ще Ви помогнат с удоволствие, ако изберете онлайн магазин DkLux.com за своята градина. Ще получите ценни съвети, ще Ви бъде отговорено на въпросите, ще Ви посъветват как да изберете удобен за използване, лек, здрав и максимално работоспособен градински инструмент.