Напояването е главен процес за поддържане на зеленината и свежестта при цъфтящите растения в градината Ви. То е един от най-важните фактори, от които зависи живота на растителността. Можете да направите най-добрия проект, да засадите редки и скъпи растения, но накрая да съсипете всичко. Научете се да разпознавате, кога растенията ви се нуждаят от вода. Това съвсем не е лесна задача и не трябва да я пренебрегвате. Наблегнете на това да се запознаете с всичко необходимо за поливането на храстите, зеленчуците или красиво ухаещите цветя, които се намират във външния ви дом.

 

Три златни правила, които трябва да знаете за поливането

  • Поливайте рядко, но по-обилно- под обилно трябва да имате предвид достатъчно, преполиването също може да се окаже сериозен проблем
  • Малкото и често поливане не е полезно за растенията ви - вие си губите времето, а не задоволявате “жаждата” на растенията ви
  • Трябва да поливате до влажност на почвата, най-малко 20-25 см дълбочина- това е минимумът, който е необходим на растението, за да пусне корени по надълбоко в почвата

 

Начини за напояване на градината ви

За да се ориентирате към някои от следните начини, помислете за големината, преобладаващата растителност и времето, с което разполагате за тази дейност - може да се окаже доста дълъг процес , който се извършва рано сутрин или вечер. Затова се адаптирайте според обстановката и приложете това, което ще ви спести разходи, време и вода.

  1. Поливане на ръка- този метод е най-остарелият, макар че все още се използва. Все пак, ако разполагате с оскъдни квадрати, които мислите, че можете да поливате с някакъв съд, няма нищо нередно в това. По-похвално е това, че не сте оставили малкото пространство да потъне в бурени, а го обработвате и полагате нужните грижи за отглеждане на всички растения.
  2. Поливане с маркуч - той е най-често срещан, макар и също трудоемък за по-голяма площ. Налага се да плъзнете маркучите и да напоите всяко едно кътче на вашето обработваемо място. Хубавото е, че съществува голямо разнообразие от модели и размери, което ви дава възможност да поливате големи дворове, вътрешни градини или големи тревни места. С него можете да регулирате струята. Инвестирайте в по-качествени разпръсквачи. Чрез тях можете да контролирате водата- дали да пада по-умерено или на по-силна струя. Всичко зависи от растителността, която поливате.
  3. Капково напояване - това е най-иновативната технология, която намира приложения във всяка една градина - зеленчукова, овощна или някой лозов масив. Осъществява се отново с маркучи, които поливат равномерно. Бавното и равномерното разпръскване от маркучите ще осигури на почвата нужното количество вода. На база на новите технологии, на които са изградени маркучите, количеството  на водата е точно и прецизно. Калкулаторът прави точни  и сигурни изчисления. Това е идеален вариант да се предпазите от преполиване. Подходящ е за градинари, които не са много опитни, макар че и опитните правят подобни грешки.

 

Иновациите се развиват и вероятно все повече варианти ще се предлагат за поливането на вашия двор или градина. Определете площта, която ще ви се налага да поливате за напред, и ще вземете най-доброто решение. Преценете дали по-голямата първоначална инвестиция няма да е по-икономична за вас в бъдеще.