Грундът е основа, която е задължителна, за да имате добре поставена боя от един или няколко слоя. Грешка, която често се допуска, е да изберете цветовете, вида и качеството на боята, а грунда да бъде пренебрегнат. Има различни видове, чийто избор зависи от вашия индивидуален случай. Това, към което трябва да се придържате, е съставът, предназначението, методът на нанасяне, целта на постигнатия ефект и свойствата на финишното покритие. Грундът не е просто измислица, за да затрудни майсторите. Те служат за уеднаквяване и намаляване на попивната способност на повърхностите, които боядисвате.

Кои са видовете грундове?

Строителната химия произвежда широка гама грундове, за да улесни майсторите в различните дейности. Грундът има различно приложение - за подобряване на сцеплението, за укрепване на стари основи, такива с дълбоко проникващо действие и други. Препоръчително е при избор на грунд и крайно покритие, те да бъдат на еднаква основа. За целта, честа практика е използването на продукти от една и съща марка, които се полагат последователно. Грундовете биха могли да се обособят в някои основни групи:

Укрепващи и импрегниращи

Те са водоразтворими грундове, които се използват за акрилни бои, които са на водна основа. Разликата между двата вида е в големината на частиците на свързващото вещество, което е важен фактор за съвместимостта с материала, който сте решили да обработвате. Характерно за импрегниращите е, че имат 8-10 пъти по-малки частици, което означава по-лесно преминаване на микропорите и капилярите на материалите. Те проникват в дълбочина на основата до около 5 мм. Заздравяващите, от своя страна, имат работа единствено с горните слоеве на повърхността.

Водоразтворим грунд и грунд на основата на органични разтворители

Тези видове се различават според състава им. Използват се за предотвратяване на различни дефекти, които могат да се появят, след като  сте приключили с финалното покритие:

  • Грунд с органични разтворители - служат за повърхности, които са твърде трудни за работа, предотвратяват образуване на петна от изсоляване и са идеален вариант за изравнявани на стени и тавани във вътрешния интериор. Използват се преди полагане на тапети или за стабилно укрепване между основа и мазилка, както и при силно абсорбиращи повърхности.
  • Водоразтворим грунд - най-широко приложение намира във взаимодействието с гипсокартон. Грундирането по водоразтворим начин се прави преди боядисване, за да сведе до минимум способността на повърхността да се абсорбира, както и в помощ за появата на мухъл в бъдеще.

Тонирани грундове с пигменти и прозрачни грундове

  • Тонирани грундове - те служат за основа и имат “дишащо” действие. Особено подходящи са при смяна на цвета, тъй като образуват цветен слой преди финалното покритие. Така ще ви е необходимо полагане на по-малко слоеве цветна боя за постигане на крайния резултат.
  • Прозрачни грундове - използват се такива на акрилна основа, които имат за цел укрепване на повърхността. Възможно е да се използва едновременно грунд и боя.

Последната група грундове са определени като строителни грундове, грундове за изолационни, декоративно-довършителни и антикорозионни дейности

Те варират в широко разнообразие. При тях трябва да спазите изискванията за обработката на различните повърхности. Преди да започнете работа, потърсете информация и препоръки за това, което ще ви помогне, за да направите правилния избор за качествен грунд.