Оградата в градината придава завършек на цялостната визия на дома. Разнообразието в градинските огради дава възможност на всеки да избере най-подходящият вид според интериора. Другата им главна функция е безопасността, която желаете да си осигурите. Можете да се откъснете от външния свят, като изберете изцяло закрито ограждение или такова, което да е достъпно от външните погледи. Това се дължи на гамата от материали, от които се изработват оградите. Вероятно не предполагате, но ще ви бъде трудно да вземете решение бързо - на пазара съществува множество добро качество на разумни цени и добър дизайн.

 

Основни видове градински огради

Дървена ограда

Дървото е един от най-предпочитаните материали, защото има редица предимства. Създава усещане за топлота и уют и може да ви излезе много разумно, ако съобразите някои детайли. Цената варира според вида дърво и височината, която сте проектирали. Трябва много да внимавате, за да не ви заблудят в качеството. Консултирайте се и вижте дали разликата е голяма, за да изберете оптималният вариант, който ще ви осигури неприкосновеността за години напред. Налага се малка ежегодна поддръжка, за да се предпазят от насекоми и гниене.

Алуминиева ограда

Този вариант е сравнително евтин, но и не много надежден. Не е много стабилна и не е препоръчителна за по-лош климат. На вид не изглежда зле, но помислете дали си заслужава или да се преориентирате към друг материал. Разходите, които трябва да предвидите тук са свързани с монтирането й и боядисване, ако решите да смените цвета или да украсите по някакъв начин, за да изглежда по-привлекателно. 

Ограда от PVC

Това определено е най-евтиният начин за ограждение на двора. Ако подобно вложение не ви е приоритет, то изберете този вид. Могат да ви свършат работа, макар и да не са толкова здрави. PVC материалът се закрепва върху дървени стълбове за повече стабилност и така се изгражда цялата ограда. Тук печелите значително от цената, защото дървото, което се използва е в пъти по-малко количество в сравнение с цялостната дървесина. Закпрепването може да се осъществи с лепило или винтове. Този вид заграждение е подходящо за необитаема вила или двор, за който не желаете да инвестирате по-значителни суми. Отново може да е в различен цвят и височина.

Ограда от ковано желязо

Това е най-висококачественият материал от тук посочените, който създава аристократичен и тежък вид на дома. Този вид ограда е предпочитана инвестиция от по-заможното население и дизайнът на върховете им могат да бъдат заострени, заоблени или металът да бъде нарязан под друга форма. Те са стабилни и придават стил и класа. Въпреки красивият външен вид, те изискват много повече поддръжка, като например пребоядисване или шлайфане на две, три години. Имат и други недостатъци - предоставят пълна прозрачност към вашата градина и се правят по поръчка, което ги оскъпява допълнително.

Градинска ограда от камък

Камъкът е познат от дълбока Древност, а каменната ограда е подходяща за големи градини. Придава автентичен вид и с нея ще бъдете неприкосновени - с подобна ограда сигурността ще ви е гарантирана. Може да се изгради стена с различна височина според вашите предпочитания и нужди. Камъкът е най- здравият материал, което води до издръжливост дълги години, защото не се влияе от климатичните условия.