Грижата за вашата реколта е ключов момент, но без наличието на градинска пръскачка трудно бихте могли да се справите с вредителите и болестите. Тя е незаменим помощник в лозарството и овощарството и е едно от най-търсените приспособления от всеки градинар. Всеки ваш опит за сполучливо пръскане без нея би могло да се нарече “чист мазохизъм”. Не си усложнявайте работата допълнително, а “хвърлете” бърз поглед на новите видове градински пръскачки. Ще се изненадате положително - автоматизирани са, удобни са, лесно се използват и поддържат. Моделите варират според обема вместимост, налягането и функциите. Нуждата от физическа сила вече е мит - в търговските мрежи са налични пръскачки с батерии или на акумулатори.

Видове градински пръскачки

 

Течни пръскачки

Тези са най-познати и най-широко разпространени. Срещат се в много разновидности. Всички те ще ви свършат работа за поддръжката на вашата трева. Съставени са от резервоар и дълъг маркуч с пръчица, от където излиза течността, с която сте решили да третирате площта. Резервоарът трябва да е с вас непрекъснато, а пръчката на пръскачката служи за по-фино или по-агресивно пръскане, според това къде и какво желаете да напръскате. В градината, където се изисква по-засилен контрол срещу плевелите, се използва по-фин спрей. За по-големи площи се използва по-грубият метод с течната пръскачка. С една пръскачка получавате няколко възможности за приложение.

Пръскачки с резервоар

Те са сходни с моделите пръскачки с течност. Имат ръчна помпа, чрез която се позволява да се пръска непрекъснато. Те са самостоятелни и могат да се използват във всяка част на градината. Дават възможност за регулиране на пръскачката - дали да е поставена на рамото, или на гърба. Ако е на гърба би, ще можете съвсем удобно да се разхождате с нея навсякъде в градината. За този тип пръскачка е известно, че работи под налягане. Това означава, че може да се изпомпи налягането и да се пръска известно време, преди да се изпомпи отново. Тези модели са доста удобни и ефективни за вашия двор.

Пръскачки с бензиново задвижване

Този тип пръскачки се причислява към по-професионалните модели и не е препоръчителна за градинар без опит. Прочетете внимателно относно експлоатацията й, преди да решите да боравите с нея. Тя притежава бензинов двигател и се използва най-вече за големи дворове, които се нуждаят от по-голям слой препарати, за да се отстранят упоритите плевели. Те са преносими, но са доста по-тежки. Уверете се, когато я използвате, че наоколо е само това, което желаете да отстраните, и е безопасно да започнете. Понякога плевелите достигат значителни височини, докато решите да се справите с тях, а домашният ви любимец може да се е скрил някъде там из големите площи. Така може да погълне доста значително количество от вредните химикали.

Въздушни пръскачки


Самото име подсказва разликата й с другите видове пръскачки, а именно това, че е по-скоро въздушна, което означава, че не използва течни химикали. Тук вместо течност се използва много фин прах. Най-често се предпочита от добрите стопани за своята цветна растителност. Поръсването с прах се използва най-вече в градински площи, в които са засети цветя, които даряват с прекрасни съцветия, както и някои други видове растения. Почти не се използват за големи площи, в които се обработват по-груби култури.