Съществуването на човечеството без вода е невъзможно, а растенията загиват без напояване. Това е ключов елемент за развитието на растителността, който не подлежи на подценяване. Свежестта, растежът и по-високите добиви на културите зависят от спазването на основните правила за поливане - точното количество, периода, начина на поливане, температурата на водата и други. За да се радвате на изящна растителност в градината ви, се запознайте с методите на поливане и необходимия инвентар. Приспособленията са създадени с цел да ви помогнат в процеса на работа, което не е никак лесна мисия. Изградете си удобства, като изберете най-рационалните маркучи, лейки, пръскачки и други. Обмислете каква площ ще обработвате. Това ще ви послужи при избор на функционални инструменти с различни характеристики, които се предлагат на пазара.

Градински инвентар за пръскане и поливане

Ако притежавате една малка лехичка, в която не можете да засеете и отгледате голямо количество растителност, е възможно да използвате първобитния начин за напояване - кофата. Е, ако разполагате с по-голяма градина, това би ви затруднило в голяма степен. Затова трябва да се снабдите с традиционните съоръжения - маркуч, различни видове лейки или пръскачки. Те ще ви “служат вярно”, ако са качествени и правилно съхранявани.

 

Маркучи

Маркучите биват с различна дължина, налични са множество модели, които имат допълнителни характеристики, но всички те имат едни и същи изисквания за съхранение. Ако се придържате към тях, те ще ви помогнат да удължите живота им:

  • Маркучите трябва да се съхраняват на сенчести места
  • Препоръчително и по-удобно е да бъдат навити на руло
  • Не трябва да се окачват на пирони, защото се образуват нежелани прегъвания, които ще доведат до  лесно напукване
  • След поливане маркучът трябва да се прибере, а не да се оставя на пътеката, където е бил - възможно е да бъде стъпкан, което води до увреждането му. От друга страна, слънчевите лъчи са крайно неблагоприятни за материала, от който са изработени видовете маркучи.

Лейки или малки пръскалки

Те са предпочитани както за малки, така и за по-големи пространства, в които се обработват различни видове култури. За малките парцели се използват малки пръскалки, които се монтират на желязна тръба с дължина около 1 м. Системата е такава, че се забива в земята и се свързва чрез водонапорен маркуч, който е поставен на самата повърхност на почвата. Необходимо е от време на време да бъде преместван, за да може да се полее цялата площ. Този вид поливане е приспособимо и за по-големи парцели, като за целта трябва да монтирате няколко системи за възвратно-въртеливи пръскалки. По този начин ще поливат по едно и също време няколко лехи.

Ръчни или електрически пръскачки

Понякога растенията за заплашени от болести и вредители, с които трябва да се справите, за да не погинат. За борба с вредните насекоми се използват отровни химикали, които се разпръскват с помощта на пръскачки. Широката гама, която можете да намерите по специализираните магазини, ще ви помогне да изберете тази, която е най-подходяща за вашата градина. Също така трябва да ви бъде удобна, защото ще я носите с вас, когато пръскате растенията. Много важно е количеството на препарата и правилното му разпределение. Имайте предвид, че химията убива нежеланите обекти, но прекомерното употреба може да доведе до вреди на културите.