Интериора в дома ви е изключително важен, което означава, че целта е да запазите мебелите си възможно най-чисти и добре изглеждащи. Същото важи и за екстериора, особено през зимата. Положителното е, че зимният период става все по-кратък в сравнение с миналото, въпреки че това не променя обстоятелствата за подобаващи грижи на външното обзавеждане. Не пренебрегвайте този факт, ако желаете да избегнете нуждата от нова солидна инвестиция за следващия сезон. Не разчитайте на това, че голяма част от материалите, от които са направени днешните мебели, са доста издръжливи на външни условия. Обърнете необходимото сезонно внимание на всяка пейка, стол, маса, люлка и хамак, както и на меките възглавници и дюшеци към тях.

Как да се погрижите за дървените мебели в градината?

Зимата е подходящ период за ремонтиране на дървените мебели, например ако някой винт е паднал, или е леко разхлабен. Използвайте месингови винтове, защото не ръждясват. Положителното при мебелите от висококачествена дървесина е, че остават непроменени и не се нуждаят от третиране. При другите, дървото се почиства със сапунена вода, а след това се минава с не много твърда четка. Едва тогава се нанася тиково масло - прави се веднъж годишно.

Как да се погрижите за градинските мебели от алуминий или стомана?

В тази група са включени метални мебели, които имат впечатляващ външен вид и са изработени от повърхност, която не ръждясва. Не са защитени обаче от надраскване и потъмняване, което означава, че трябва да положите нужните грижи и за тях.

Как да се погрижите за градинските мебели от ратан или тръстика?

Мебелите от ратан не са особено подходящи за дълъг престой навън.  Естественият материал е предназначен повече за веранди с навес или оранжерии. Влагата не влияе добре на този тип мебели - губят бързо приветливия си вид и песно плесенясват. Така че, ако разполагате с подобни мебели, помислете къде е най-удачно да ги позиционирате през есента и зимата. Тръстиката, от друга страна не се влияе от влажни условия за поява на мухъл и изгниване. Това е добра новина за тези, които нямат подходящо място за съхранение на модерните мебели. Разбира се, ще сте изправени пред предизвикателство относно почистването им от появата на различни плевели.

Как да се погрижите за грила и барбекюто в двора?

Многообразието на видовете барбекюта и грилове е предпоставка за различното влияние на влагата върху тях. Разбира се, има по-масивни и стационарни с големи размери, които трудно биха прибрани, но има и модели, които се преместват лесно. Най-добре е да ги съхранявайте тези, които е възможно на сухо. Останалите може да стречовате с фолио, след което да ги покриете. Навесите също са за предпочитане, в сравнение с това да са изложени на открито.

Как да се погрижите за възглавниците и дюшеците на градинските мебели?

Тези допълнения към основните градински мебели не са никак евтини и устойчиви на влажни условия. Задължително е да бъдат прибрани на закрито при влажни условия. Ако все пак са се намокрили, трябва да бъдат добре изсушени преди да ги оставите да “презимуват” на тавана, в гаража или на друго сухо място. Помислете и за заплахата от гризачи.