Мнозина смятат, че маркучът е незначителен аксесоар за градината и няма особено значение какъв точно ще бъде. Най-голямата грешка е да отидете и да купите първия, който ви попадне пред погледа. Вероятно ще е най-евтиният или ще се заблудите от текуща промоция. И в двата случая, може би ще вземете много ниско качество. С такъв избор, много бързо ще ви се наложи да го смените с нов, което води до допълнителни разходи. Консултирайте се с компетентни лица и изберете този, който ще ви бъде най-практичен.

Кои са най-важните стъпки в избора на градински маркуч?

1. Материалът - най-често срещаните видове маркучи са направени от ПВЦ (винил), каучук или полиуретан. 

 

* Маркучи от ПВЦ (винил) - това е най-евтиният вариант, изключително лек и с най-кратък срок на експлоатация. Подходящ е единствено за малки градини, които изискват леко напояване, без много силна струя. Можете да закупите такъв с малко повече на брой слоеве, за да е една идея по-издръжлив. Имайте предвид, че материалът е най-важен. Не се заблуждавайте в цифрите, защото 4-проводен гумен или полиуретанов маркуч, ще е по-качествен, от който и да е направен маркуч от винил. Съществуват комбинирани видове- с винилови и гумени слоеве, но пак се причисляват към най-ниския клас.

* Маркуч от каучук - каучукът е един от най-старите материали за изработка на маркучи. Те са с висока издръжливост на климатични условия и са подходящи за различно водно налягане. Силната струя не е никакъв проблем за тези видове. Гъвкави са, но и доста тежки, което ги прави трудни за придвижване през обработваната площ. Идеално са за гореща вода, което ви позволява да ги използвате за източване на бойлери.

* Маркучи от полиуретан - това са най-надеждните видове от трите вида. За тях е характерно, че не съдържат токсични вещества. Леки са, гъвкави и със здрава конструкция. Подходящи са за топла вода и се считат за безопасни за питейна вода (в зависимост от съдържанието на олово, което се намира във връзките им).  Те са добра инвестиция, макар и малко по-скъпи от останалите.

 

2. Връзките - добрата месингова връзка е важна за удължаване живота на маркуча ви. Има два основни типа връзки- стандартен гарнитурен маркуч и бързи конектори. Бързите съединители са с подобрено качество на изработка. Благодарение на допълнителен специален конектор, можете бързо и лесно да сменяте всички приставки към него - дюза, пръскачка, машина за миене и други.

    Двата материала, които се използват за тези видове, са месинг и пластмаса:

* Връзки от месинг - разделят се на обикновен месинг и щампован. Щампованите са по-евтини и по-тънки. Като цяло, обаче, месинговите връзки са с различна дебелина и по-тежки в сравнение с пластмасовите. С този избор ще избегнете честата поява на течове.

* Връзки от пластмаса - те са по-лесни за затягане, но са с по-ниско качество и издръжливост. Съществуват в различен дизайн и размери и са по-леки.

 

3. Размерът - размерът зависи изцяло от вашите текущи нужди. Не купувайте възможно най-дългия маркуч, само защото ще имате възможност да го използвате при всякакви условия. По-дългите маркучи са тежки и трудно се борави с тях. Освен това, колкото е по-голяма дължината, толкова по-малко е налягането и количеството доставена вода. По-функционално ще ви бъде да имате два маркуча с по-къса дължина, които да съедините при необходимост. Относно диаметъра, по-малък означава по-малък дебит на вода.