Бойлерът в днешно време не е лукс, а необходимост. Той е част от всяко домакинство и служи за затопляне на водата, за да може по всяко време да разпуснете с горещ душ или да се насладите на престоя във ваната. Какво се случва обаче, ако нещо се повреди? Възможно е да се поправи, но ако става въпрос за теч от резервоара, по-добре потърсете друго решение. Вероятно ще трябва да направите инвестиция за нов бойлер и да го инсталирате. Доверете се на фирма или поемете предизвикателството да го направите сами. Във втория случай ще спестите финансови средства и ще се запознаете отблизо с процеса на монтажа.

 

9 стъпки за успешно инсталиране на  нов електрически бойлер

 

Стъпка 1 : Изключете бойлера от електрозахранването

Първо, трябва да демонтирате стария бойлер, за да поставите новия. Започнете с изключване му от електрическото захранване, за да не причините голяма беда. Става въпрос за това откъм бойлера на панела на прекъсвача. След като го изключите не би трябвало да се подава ток. Трябва да се уверите в това, преди да продължите по-нататък.

Стъпка 2 : Изпразнете резервоара на стария бойлер

Ако не желаете да се възползвате от услугите на водопроводчик, то трябва прецизно да отстраните водата сами. Завъртете кранчето на топлата вода и оставете така, докато не започне да тече само студена вода. След това затворете подаването на студена вода към бойлера и свържете маркуча към изпускателния клапан на бойлера. Така ще изтече събраната вода - в съответния съд или на пода в банята.

Стъпка 3 : Изключете водопровода

Прекъснете подаването на топла и студена вода по тръбите. Зависи какъв тип са тръбите - може да се наложи да се изрежат, ако са медни. Извадете и изпускателната тръба от клапана. Възможно е да се използва старата тръба, ако не е спукана, но купете нова за повече сигурност.

Стъпка 4 : Премахнете стария бойлер

Дойде моментът да извадите стария бойлер и да преместите новия резервоар на мястото му. Използвайте помощник в лицето на близък или познат. Направете прецизна проверка за достигане на електрическо захранване до резервоара. Проверете и достъпа до всичко, което ще ви е необходимо за поддръжката.

Стъпка 5 : Свържете бойлера с електричеството

Трябва да си осигурите достъп до електрическите проводници и да ги свържете по същия начин, както старите - използвайте ги за пример. Ако има нещо, което ви притеснява, по-добре потърсете специалист в областта или се доверете на ваш познат, който е наясно с работата с ток.

Стъпка 6 : Включете захранването и пуснете водата

След като тръбите са подготвени за новия бойлер, трябва да ги свържете, за да се получи свободно подаване на топла и студена вода. Важно е да има съответствие между тръбата за студена и входа за студена вода на бойлера. Използвайте медни тръби или гъвкави маркучи. След това трябва да пуснете водата и да се надявате да няма течове.

Стъпка 7 : Обмислете последните детайли

Уверете се, всички тръби са добре захванати и свързани правилно със захранването, настройте максимална желана температура на затопляне на водата и други.

Стъпка 8 : Пуснете кранчето за топла вода

Трябва да се изкара въздуха от водопровода и резервоара, преди да включите и използвате новия бойлер. За целта - отворете кранчето за топла вода и изчакайте така няколко минути.

Стъпка 9 : Използвайте новия бойлер по предназначение

Ако всичко дотук е наред, то е време да се възнаградите с един душ за добре свършената работа. Изпробвайте го първи, за да се убедите, че сте добри майстори. Сами виждате, че можете да се справите с всичко, ако имате желание и вложите нужните усилия.