Оранжерията е съоръжение, което предпазва красивата растителност, плодовете или зеленчуците от неблагоприятни условия. Макар и изкуствена среда, тя ви носи сигурна беритба, още повече, ако производството ви е с цел продажба. Можете да коригирате температурата, светлината и всичко друго, към което трябва да се приспособят вашите култури. Така ще сте убедени в това, че ще ви донесат доход в бъдеще, а същевременно ще си похапвате пресни и вкусни полезни храни.

 

Най-популярните плодове и зеленчуци, които се отглеждат в оранжерии

  1. Зелена салата - тя не изисква много грижи и е незаменима част от всяка оранжерия. Присъства в менюто на всяко балансирано хранене, защото съдържа витамините и хранителните вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно.
  2. Спанак- този зеленчук се отглежда лесно, което ще ви спести непосилните грижи. Защо да не консумирате тази здравословна храна, която рядко се намира в търговските вериги, в свеж и пресен вид? Позиционирайки го в затвореното пространство, ще можете във всеки един момент да го отрежете от градината си. Така ще приготвите най- здравословна салата или друго ястие, в което присъства спанака.
  3. Краставица- не бихте могли да пренебрегнете хрупкавия вкус на крехката краставица, отгледана във вашата оранжерия. Макар и необходимостта от малко повече грижи, определено си заслужава труда.
  4. Домати- има набор от разновидности, едни от други с по-голяма сладост. Незаменимо е удоволствието от приготвянето на прясна шопска салата от току що откъснати продукти. Те са едни от най-претенциозните зеленчуци, затова трябва да им създадете атмосферата, от която се нуждаят.
  5. Пипер- пиперът е известен по целия свят. Служи за допълнение към приятния мирис и вкус на всяко сготвено ястие, а в пресен вариант, придава невероятен вкус на салатата. Съществува разнообразие от чушки, които са идеален вариант за отглеждане в оранжерия, тъй като не са претенциозни. Придават цветово разнообразие в оранжерията, тъй като се намират в бледо или наситено зелен цвят, както и в ярко червено.
  6. Зелени подправки- пресните подправки не могат по никакъв начин да бъдат сравнени със сухите. Толкова са лесни за отглеждане, че е задължително засяването на няколко корена магданоз, копър, целина, босилек, мащерка и други. Така винаги ще имате “под ръка” каквато подправка ви потрябва, дори и в кварталния магазин да няма. В подправките, както знаете, се крие тайната на всяко сполучливо ястие.
  7. Цитрусови плодове- лошите условия не са проблем за някои зимни плодове. Те не са взискателни, а са най- здравословния източник за поемане на витамини през зимата. Наблюдавайте как растат любимите ви сладки и кисели плодове- портокали, лимони, ябълки и други. Плодовата салата е прекрасен десерт за всяка вечер.
  8. Праскови - това е плод, който е сред най-предпочитаните, няма човек, който да не ги обича. Добрата новина е, че са лесни за отглеждане и от най-неопитния градинар. По тази причина са подходящи за оранжерии или малки градини.
  9. Малини - те са много вкусни и в същото време доходоносни за бизнес. Заемат челните позиции в най-високите цени на традиционните български плодове. От друга страна, са изключително вкусни и полезни.
  10.  Ягоди - ягодите вероятно са  ви едни от любимите плодове. Те дават голямо количество производство, ако се отглеждат правилно. Миризмата им е толкова силна и приятна, че може да се разнесе из цялата оранжерия.