Градинският участък има нужда от поливане и е желателно да не е ръчно с лейката. Ако на вилата си имате централно водоснабдяване или водата идва от помпа, задължително трябва да имате маркуч за поливане, за резервоара с вода за душ, басейна и за други домакински нужди.

На пазара има голям избор от маркучи за поливане за всеки вкус и джоб: от евтини китайски модели до маркучи на известни европейски производители на прилични цени. При това разнообразие човек лесно може да се обърка, заради което може да си купи маркуч, който бързо ще излезе извън употреба или ще е неудобен за ползване вследствие на честото му огъване и увъртане. Може да се случи и така, че да си купите модел, чиито характеристики са прекалени за стандартно поливане на градината Ви. Ще се опитаме да разгледаме различните модели маркучи.

Видове поливни маркучи

Първо, маркучите за поливане може да се разделят по състава на материала, от който са направени:

 • Видове и модели на маркучите за поливане за градина и двор.Гумени;
 • Пластмасови;
 • PVC маркучи;
 • Силиконови;
 • Найлонови;
 • Маркучи от термопластичен еластомер.

По технология на изготвяне маркучите се класифицират по следния начин:

 • Еднослойни;
 • Многослойни;
 • Армирани;
 • Спирални;
 • Разтегателни;
 • Гофрирани.

По функционалното си предназначение маркучите са:

 • Стандартни за обикновено поливане;
 • Маркучи за капково напояване.

Гумени маркучи

Добър избор на маркуч е гуменият многослоен маркуч от качествени материалиМногослойните армирани гумени маркучи са с дълъг срок на годност, могат да издържат на значително голямо налягане, по-малко се деформират, огъват и увъртат, понасят добре ниските температури. При използването на гумен маркуч за питейна вода или за душ трябва да сте сигурни, че материалът е подходящ за тези цели на употреба.

Най-големият недостатък на гумените маркучи е, че са много тежки и съответно има опасност да повредите растенията в градината си, когато го местите.

Пластмасови маркучи

Пластмасовите маркучи са леки, прозрачни, има гладки или гофрирани. Гофрираните маркучи не са много подходящи за поливане, те изпълняват ролята на снадки. Недостатъците на пластмасовите маркучи са:

 • Ниско ниво на устойчивост на износване;
 • Повишена чупливост при ниски температури;
 • Образуване на гънки;
 • Образуване на вътрешни налепи.

ПВЦ маркучи

ПВЦ маркучите са издръжливи и устойчиви.Цветните ПВЦ маркучи за напояване са много видове модели. При направата им се използват няколко слоя различни материали, включително армиране, което се вижда под прозрачния външен слой. Маркучите от поливинилхлорид са леки, издържат нужното налягане, устойчиви са към огъване и увиване. Това не значи, че не се огъват, но по този показател те са по-добри от гумените неармирани или пластмасовите.

От недостатъците на PVC маркучите ще отбележим загубата им на еластичност и по-нататъшното им разрушаване при продължително въздействие на слънчевите лъчи, а също и под въздействието на ниски температури. Някои евтини ПВЦ маркучи губят еластичността си и остават вкочанени дори при продължително преминаване на студена вода през тях.

Силиконови маркучи

Лек и гъвкав маркуч с добро съпротивление към огъване. И тук приключват всичките му положителни страни. Силиконовите маркучи не издържат дори и на средно ниво налягане. Те са чувствителни и към честите промени на налягането на водата. Раздуват се при съединителните елементи, което води до спукване.

Найлонови маркучи

Потребителските свойства на найлоновите маркучи са аналогични с тези на силиконовите. Срокът им на служба е не повече от 2 години.

Термопластични маркучи

Те имат много привлекателни характеристики. Леки и здрави са, не се огъват и увиват. Устойчиви са към въздействието на химически активни вещества. Маркучите от термопластичен еластомер не се страхуват от УВ-лъчите и въздействието на ниските температури. Освен това полимерът на термопластичния еластомер, който се използва при направата на вътрешния слой, съответства на екологичните норми, което позволява по него да преминава и питейна вода.

Технология на изготвяне на маркучите

Удобни за поливане са спиралните маркучи.

 • Най-простите и евтини маркучи са еднослойните. Те могат да бъдат използвани само като временно решение за напояване на градината. Не са дълготрайни, често се омотават и прегъват, лошо понасят налягането на водата, често се късат и изтъркват.
 • Най-популярните маркучи за поливане се състоят от няколко слоя, включително армиращ слой. Тези маркучи са приемливо здрави, могат да издържат необходимия напор на водата, значително по-малко се омотават, прегъват и изтъркват.
 • Армирането на маркучите се използва, за да се повиши тяхната здравина. При армиране се нанася мрежест слой от здрава нишка от полимер или стомана. Армирането може да е от два слоя. Колкото по-малка е структурата на армираните клетки, толкова по-добър е маркучът.
 • Спиралните маркучи са завъртени на спирала. При преместването им из градината те се разтягат колкото е необходимо, без да правят излишни гънки (като обикновените маркучи) и без да се омотават. По принцип тези маркучи се продават с лесно свалящи се конектори, което значи, че могат бързо и лесно да се свържат с източника на вода. Дължината на спиралните маркучи може да достигне до 25 метра, при това в свито състояние те заемат около 1 метър. Трябва да имате предвид, че тези маркучи са с по-малък вътрешен диаметър – по-малко от 10 мм.
 • Саморазтегателните маркучи имат външен слой от найлон и вътрешен – от гума. Някои от китайските производители предлагат маркучи, които могат да се разтеглят до 30 метра, снабдени са с конектори и са в комплект с пръскачка. От плюсовете на тези маркучи можем да отбележим, че те не се увиват и са леки. Минусите – маркучът може да се използва, ако налягането на водата е добро. В другите случаи едва ли ще е подходящ за поливане, тъй като при използването му налягането на водата пада значително.
 • Гофрираните маркучи са типични представители на семейство Пластмасови маркучи и са с всички присъщи за тях плюсове и минуси.

Функции на маркучите

Маркучите, на първо място, изпълняват функцията на традиционно поливане с помощта на специални накрайници или без такива. Освен това се продават и маркучи за капково поливане. Маркучите също така могат да изпълняват функцията да доставят вода от помпата и от резервоара за къпане.

Маркучи за капково поливане

Тези маркучи са с плоска форма, за да могат да се поставят удобно между растенията, които растат около тях. Снабдени са със специални отвори (капелници), през които изтича вода, осъществявайки непрестанно и дозирано овлажняване на корените на растенията, има различни модели, които могат да се поставят както на повърхността, така и вътре в почвата. Средният разход на вода с тези маркучи е от 4 до 5 литра на час.

Съвети при избора и експлоатацията на поливни маркучи

 • Важен при избора на маркуч за поливане на градината е вътрешният диаметър на маркучаЕдин от основните критерии при избора на маркуч е напорът на вода или налягането, което той трябва да може да издържи. Ако водоснабдяването на вилата Ви е централно, налягането на водата във водопровода по принцип е около 2 бара, което е около 2 атмосфери. Но е най-добре да изберете модел с известен запас за налягането на водата – не по-малко от 4 бара. Специално внимание на налягането, за което е предназначен маркучът, трябва да обръщате, ако на вилата Ви се използва мощна помпа.
 • Стандартният диаметър за маркучи е 13 мм, популярни са и модели с диаметър 19 и 16 мм. Диаметърът играе важна роля при избора на дължината на маркуча – колкото по-дълъг е маркучът, толкова по-малък диаметър трябва да изберете за поддържане на приемливо налягане на водата.
 • При избора на снадка трябва да обърнете внимание на триещите се части – те трябва да са метални или от здрава пластмаса.
 • Маркучът не трябва да пропуска слънчевата светлина. Прозрачният маркуч „ще цъфне“ бързо на слънцето, като в него ще се образуват колонии от бактерии, които не са полезни за никого.
 • При някои модели маркучи посоченият диаметър може да е не вътрешен, а външен. Вследствие на това маркучът няма да е надежден при конекторите. За да елиминирате този проблем, може да направите втулка-преходник от маркуч с по-малък диаметър.
 • При избор на съединения и снадки трябва да обърнете внимание на устройството на блокиращия механизъм, който фиксира маркуча. Изберете по-широки стопери, които се намират вътре във втулката.
 • Маркучите без УВ-защита не трябва да се държат дълго време на слънце. За да не се мъчите всеки път да ги прибирате и изваждате, най-добре използвайте специални макари, които могат да се пренасят на колела.
 • Ако маркучът не е предназначен за експлоатация при ниски температури, при съхраняването му зимата трябва да го приберете на топло.
 • При избор на качествен маркуч трябва първо да обърнете внимание на марката.
 • Ако ще „зазимявате“ крановете, преди да паднат студовете, трябва да проверите дали не е останала вода в тях. Защото при замръзване тя може да разруши крана.