Както при ремонт, така и при строеж на нови жилищни обекти неизбежно ще възникне ситуация, когато за подобрение или смяна на различни комуникации се налага да се работи с тръби. При работа по сложни участъци с препятствия, когато слагането на водопроводни тръби е много трудно, често единственият изход от тази ситуация е използването на гъвкави тръбопроводи, които могат лесно да се огъват около наличните прегради.

В повечето случаи на строителния пазар се срещат гъвкави пластмасови тръби, но подобни изделия се правят и от здрави полимери, от металопластика и дори от стомана.

По принцип гъвкавите тръби имат специално покритие, което им придава топлоизолиращи свойства. Допълнително предимство на тези тръби е удобното им транспортиране и лесният монтаж. Поставянето на гъвкави връзки обикновено не изисква особена подготовка или специални умения.

Сфери на използване

Гъвкавите тръби могат да се използват при монтаж на всякакъв тип тръбопроводни комуникации, в частност:

  • Гъвкави тръби за водоснабдяване, отопление, климатици, вентилация, канализацияВодоснабдителни системи;
  • Климатични системи;
  • Отоплителни комуникации;
  • Канализационни линии;
  • Вентилационни системи;
  • За безопасно поставяне на комуникационни кабели в тръбопроводите и т.н.

Свойства и особености на гъвкавите тръби

Основно достойнство на гъвкавите тръбопроводи е възможността им да се огъват под всякакъв ъгъл, без това да уврежда структурата на стените им. Благодарение на това те могат без проблеми да се използват при изграждане на комуникации при извити и трудни участъци.

Освен това гъвкавите тръби не се засягат от корозионни процеси. Ако за пластмасовите тръби корозията не е характерна сама по себе си, в случая със стоманените изделия повърхността им се покрива с антикорозионно защитно покритие.

Гъвкавите връзки и тръби са много подходящи за изграждане на системи не само за студено, но и за топло водоснабдяване. Освен това те са устойчиви на напора на водата и на въздействието на хидроударите, а също така имат и добри топлоизолиращи свойства.

От практична гледна точка, тези тръби са много удобни за монтиране на миялна или перална машина, достъпът до които често е затруднен. Те са много подходящи и за подобряване на подовото отопление и всякакви други битови комуникации.

Гъвкави пластмасови (PVC) тръби за вода

ПВЦ тръби за водоснабдяване със студена и гореща вода.Това е най-популярният вид гъвкави тръби. Много често те се използват при подобряване на водопроводните комуникации. В частност, гъвкавите пластмасови водопроводни тръби са подходящи за монтиране на линия не само за студено, но и за горещо водоснабдяване.

За съединяването на пластмасовите тръби помежду им са необходими специални ножици или ножовка, шкурка, разтвор, лепило и четка. Ако резката е направена за ножици за пластмаса, тогава по принцип няма нужда от допълнителна обработка на разрязаните места. Но в случай че се използва ножовка, краищата трябва да се изчистят с шкурка от неравностите.

След това трябва да се обработят със специален разтвор краищата на съединяващите връзки. Това помага за размекване на горните слоеве и за по-доброто проникване на лепилото.

След това с лепилото се обработва външната част на тръбите и вътрешната част на фитинга. После тръбата се пъха във фитинга и се завърта вътре в него. Това помага за по-равномерното разпределяне на лепилото по изделието и за по-голяма здравина на съединението.

Лепилото, което се използва на ПВЦ тръби, има някои особености. В частност, то разтваря малко горните слоеве на изделията от пластмаса, след което разтвореното вещество се смесва с него и така се образува еднородна маса, която е много здрава.

Ще отбележим, че въпреки че PVC тръбите са малко или много токсични, това ще повлияе само при температура над 400 градуса по Целзий. В обикновените битови условия тези изделия са напълно безвредни за организма, което ги прави много подходящи и достъпни за употреба.

Полипропиленови гъвкави тръбопроводи

Гъвкави тръби от полипропилен за водоснабдяване, отопление и други видове комуникации.Полипропиленовите огъващи се тръби за вода, отопление и други комуникации също се използват много, което не е изненадващо: първо, те са със специално топлоизолиращо покритие; второ, могат да функционират при температура в топлоносителя до 95 градуса; трето, устойчиви са към много високо вътрешно налягане, в порядъка от 10 до 13 атмосфери.

Тези тръби са напълно безопасни в екологично отношение, тъй като полипропипенът не отделя никакви токсични вещества. Единственият, така да се каже, недостатък при тях е, че допустимият радиус на огъването им не позволява да се огъват на кръг, затова се продават на парчета до 4 метра дължина.

За монтаж на полипропиленови тръби са необходими специални ножици, за да се изреждат равно, и поялник. Ако нямате такива ножици, може да ползвате ножовка, но след това ще трябва да почистите местата на срязване от ръбчетата, които се получават.

Гъвкавите тръби от полипропилен се съединяват помежду си чрез запояване. Задължително за запояващия процес е да има фитинги, които изпълняват съединяваща роля между тръбите. Тръбата и фитингът се поставят на накрайника на поялника и се загряват до необходимата температура. След това се махат от поялника, тръбата се пъха във фитинга и те се запояват едно с друго, образувайки монолитно съединение.

Гъвкави тръби от металопластика

Тези тръби се срещат също често и имат редица положителни характеристики:

  • Висока устойчивост към налягане вътре в тръбата;
  • Висока устойчивост към механични въздействия;
  • Лесен и удобен монтаж;
  • Широк диапазон на работната температура ( от -15 до +60 градуса).

Съставянето на конструкция от тръби от металопластика не е много трудно и най-често се прави с резбови фитинги.

Стоманени гъвкави тръби

Стоманата е най-здравият и траен от всички материали, използвани за строително-ремонтни дейности. Това се отнася и за гъвкавите тръби, които, освен че са здрави, са и огъват перфектно. Тези тръби се произвеждат от неръждаема стомана, заради което още един плюс при тях е антикорозионната им устойчивост.

Гъвкавите тръби и връзки са удобни и надеждни, с дълъг срок на употреба.

Стоманените тръби са напълно безопасни от екологична гледна точка. Тръбопроводът от тях е най-скъп, но пък е най-надеждният вариант. Срокът на експлоатация на този вид комуникации е много дълъг и в някои случаи може да бъде над 100 години.

Освен това гъвкавите стоманени връзки и тръбопроводи са устойчиви към големи колебания в температурата, като при това запазват напълно формата, свойствата и характеристиките си.

Съставянето на комуникационни линии от гъвкави стоманени елементи може да се прави по различни начини, но най-често се използват съединения с резбови фитинги. Всичко, което Ви трябва за тяхното монтиране, са няколко гаечни ключа и малко херметизиращ материал. Но поставянето на стоманени гъвкави тръби е по-сложно в сравнение с полимерните изделия и трябва да се прави само от квалифицирани специалисти.

Гъвкавите тръби са незаменими при изграждането на тръбопроводни комуникации при сложните участъци. Що се отнася до избора на един или друг материал, от който са направени, това зависи от конкретната ситуация: от нуждата от едни или други свойства на тръбите, от вида на преработване на комуникационните линии, от това дали имате необходимите инструменти, от възможностите Ви и т.н. Ако Ви е трудно да изберете сами, е добре да се посъветвате с професионалист, за да избегнете възможни грешки и излишни харчове.