Закупуването на смесител е завършекът при ремонт на банята. Този аксесоар за къпане трябва да е направен от здрави части, да е подходящ за общия интериор и да се отличава с лесна експлоатация.

Как да изберете правилно смесител за банята си, без да се изгубите в изобилието на асортимента? Какви параметри трябва да вземете предвид, за да бъде покупката Ви полезна и да Ви донесе удоволствие? Тази статия може да отговори на тези въпроси, като Ви подскаже 4 тайни за правилен избор.

Видове смесители

Преди да започнете да обновявате, трябва да решите какъв вид смесител ще е идеален за декора на банята Ви. Устройствата се различават помежду си визуално и по типа на монтажа. Има 4 основни вида смесители.

Смесители с един лост

Смесители за баня с един лост - една ръчка за регулиране и пускане на водата.Най-популярният вариант. Състоят се от цяло тяло, където включването и настройването на температурата на водата се осъществява с помощта на подвижна ръчка.

Крановете с такава конструкция имат 2 основни достойнства:

 1. Дълготрайни са. Благодарение на минимално въртящите се детайли и монополитния корпус тези кранове служат по-дълго от аналозите им.
 2. Лесна експлоатация. За да се настрои температурата, не е необходимо да се въртят поред крановете за студената и за топлата вода. Достатъчно е да завъртите ръчката накъдето Ви трябва. Така се регулира и напорът на струята.

Еднолостовите смесители могат да се монтират както върху самата мивка или вана, така и на стената. В зависимост от начина на монтаж, формата на смесителите и разположението на основните им детайли са различни.

Смесители с два крана

Смесителите от този тип се отнасят към класическите и се използват най-вече за оформяне на банята в стил ретро. Основното отличие тук са главите на крановете за включване и настройване температурата на водата. Тези клапани могат да са с различна форма и се намират от двете страни на чучура.

Смесител за баня и мивка с два крана за топла и студена вода.Сред достойнствата на смесителите с два крана са:

 • Възможността да се регулира водата дори до 1°С просто с едно леко завъртане на крана.
 • Достъпната цена (ако не смятаме дизайнерските модели).

Смесителите от този вид имат и недостатък. Честата работа на подвижните глави на крановете води до износването им.

Термостатични смесители

Това са смесители от ново поколение. Те поддържат зададената температура през целия период на къпането. Устройството само регулира необходимото количество студена и топла вода, като ги смесва в общ поток.

Особености на термостатичните смесители за баня:

 • Смесителят се изключва, ако внезапно спре подаването на студена вода. Това защитава от изгаряне с гореща вода, което е много актуално, когато се къпят деца.
 • Корпусът на смесителя остава студен независимо от температурата на изливащата се струя.

Ако трябва да изключите водата например за да нанесете шампоан по главата си или сапун по тялото си, при включването от смесителя ще излезе вода със същата температура. Тоест няма нужда да настройвате температурата отново.

Безконтактни смесители

Още от името им става ясно, че тук не се въртят кранове и ръчки. Смесителят работи с помощта на инфрачервен датчик: достатъчно е да поднесете ръка към него и водата ще тръгне. Температурата се регулира с отделно кранче, което се намира под умивалника. Трябва да го настроите само веднъж и всеки път смесителят ще пуска вода с тази температура, която сте настроили.

Предимствата на този смесител са:

 • Смесители за баня с покритие от хром, никел, емайл.Благодарение на минималния брой докосване смесителят ще запаси задълго първоначалния си облик;
 • Изглежда луксозно и модерно, като подчертава дизайна на банята и тоалетната;
 • Икономисва вода, тъй като се изключва в момента, в който махнете ръцете си.

Този аксесоар е добър за мивки, но изобщо не е подходящ за душ. Макар че някои екземпляри имат таймер, където може да се фиксира времето.

Когато избирате смесител по типа на монтажа му, трябва да имате предвид всички описани по-горе параметри. Ще се монтира ли душ към него, или ще е само чучур, как ще се регулира температурата, напорът на водата и много други неща – тези нюанси трябва да ги знаете, преди да тръгнете да купувате смесител.

Следващият критерий, на който ще акцентираме Вашето внимание, е материалът. Повечето производители на пазара правят смесители от месинг (сплав от цинк и мед) или от бронз. Тези кранове тежат и се отличават с дълготрайност. Нискобюджетните смесители често се правят от силициева сплав, която визуално причина на лека хромирана пластмаса. Тези смесители ще Ви случат около 2 години, след което трябва да купувате нови.

Ако изберете бронзовите смесители, трябва да сте готови за това, че повърхността им с времето придобива зеленикав оттенък. Тези кранове трябва да се поддържат много добре, да се чистят редовно от варовика. Ако се чудите какъв смесител да си изберете за банята, най-добре разгледайте вариантите от месинг. Те са по-устойчиви на корозия и замърсяване, лесни са за експлоатация, а специалното хромирано покритие им добавя студен блясък.

Покритието на смесителите

Смесителите за баня могат да са с един или два крана, термостатични и безконтактни.За да са здрави и да са оригинални на външен вид, смесителите могат да бъдат покрити с:

 • Хром. Както казахме по-горе, този материал има студен метален блясък, което е подходящо при всеки дизайн на кухнята. Хромът защитава от поява на ръжда и микроби, а варовикът от водата се чисти много лесно с миещо средство.
 • Никел. Още един блестящ материал, но с по-дълбок цвят. Тъй като никелът съдържа компоненти, които могат да причинят алергия, е добре да обмислите хубаво покупката на смесители с такова покритие.
 • Емайл. Има различни цветове и окраски. Това покритие позволява крановете Ви да са от „мрамор“ или от „злато“. Емайлът е ронлив и се раздробява при механично въздействие.

Лостовете и крановете на смесителите могат да са декорирани от камък ( например оникс, малахит), да са с пластмасови детайли или със стъкло. Трябва да имате предвид, че от материала и покритието на смесителите зависи цената им, а това значи, че трябва да се ориентирате по тези параметри спрямо бюджета си.

Тип на закрепване и монтаж на смесителите

По начина на закрепване смесителите се делят на стоящи и стенни. Първият вариант се монтира непосредствено върху корпуса на ваната или мивката. За тази цел има специални отвори, където влизат тръбичките за подаване на водата.

Стенните смесители съответно се монтират на стената. Тръбите тук могат да са изведени отвън или да са скрити под плочките. В компактните санитарни възли може смесителят да се монтира под бойлера.

Смесител за баня - стоящ - тип ретро.В зависимост от избора на закрепване, процесът на монтаж на този аксесоар за къпане ще е различен. Ето няколко универсални съвета в помощ на домашните санитарни техници:

 • Ако ще монтирате смесител едновременно за обслужване на ваната и мивката, съгласно правилата за монтаж смесителят трябва да е на височина до 1 метър от пода. Смесителят за душ се монтира на височина 1,2 м. Гайките и втулките не трябва да се затягат прекалено много, иначе детайлите могат да се пръснат. Най-добре е да се завърти леко резбата, ако има нужда.
 • След края на монтажа задължително трябва да проверите какво сте свършили. Отвъртете крановете и проследете нивото на напор на водата и вижте дали няма теч някъде. Ако се появи нещо такова, трябва да демонтирате смесителя и да започнете всичко отначало.

Кратък извод

Ако, преди да купите смесител за банята си, прочетете характеристиките на моделите, през Вас няма да застава въпросът „Как да си избера най-добрия смесител?“. Първо, трябва да определите бюджета си и типа смесител, как ще се монтира той и за какви цели Ви е необходим (за вана, за мивка, за душ). След това може да прочетете отзивите на ползвателите или да прегледате видеа по темата в интернет. Когато съберете достатъчно информация, ще можете да си купите перфектния смесител, който да отговаря на всичките Ви изисквания.